Îi dai like lui Dumnezeu?

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Dacă Dumnezeu îţi citeşte gândurile, asta ar fi ceva ilegal? Eşti însă sigur, ca dreptcredincios, că, studiindu-te, Cel de Sus nu te va influenţa la vot, nici măcar ca să faci bine la comandă, căci atunci care ar mai fi aportul tău?!

Facebook ne iscodeşte dorinţele. Dar şi librarul de la care cumpăr cărţi a înţeles cam ce vreau şi mă întâmpină cu oferta potrivită. E spion?!

Facebook face cam la fel: iscodeşte ce ne place, desigur, în interesul interesaţilor săi. Obişnuim să ne... spovedim on line. Se afirmă că platforma asta ştie despre tine mai mult decât partenerul de viaţă! Doar că partenera ta mai găteşte şi spală, Facebook, nu!

Ieri, i-am dat like articolului unei colege de birou şi, ridicând ochii, am văzut că era la un metru, la alt calculator, răspunzându-mi… on line. "O, tempora"!

Sigur că pare ceva comic şi fără sens, dar suntem tot mai cyborgi!  Cyborgi speriaţi acum de Facebook, să zici că alde Zuckerberg ar fi un fel de Kovesi… Dar ne vom obişnui să trăim şi în Facebook precum într-o toaletă cu vitrină la stradă. Facebook a supravieţuit Congresului! Iar unii cântau deja şi prohodul către Google, satanizându-l şi pe acesta, de parcă nici bibliotecile n-ar avea, alături de cărţi rare şi de lecturi excelente, şi mediocrităţi…

Ar trebui însă lecţii în şcolile noastre, de depistare a surselor de informare corecte, măcar plauzibile, şi de păstrare a neîncrederii în corectitudinea garantată. Ca să nu mai creăm atâţia creduli! Există riscuri în întrebuinţarea oricărui instrument. Iar dacă e vorba despre un instrument de informare, apelaţi la mai multe surse, contradictorii chiar, nu la canalul preferat pentru… design! Şi, atenţie: nimic nu ne e oferit pe gratis, asumaţi-vă deci consecinţele "darului"!

Facebookul l-a făcut pe Trump mai preşedinte, hackerii ruşi sunt acuzaţi că l-au "umflat" pe americanul care ameninţă acum Kremlinul. SUA a atacat Irakul lui Hussein invocând arme chimice pe care nu le-a descoperit apoi în teren; acum, în contradicţie cu Moscova, pregăteşte o nouă intervenţie militară, invocând sutele de mii de victime ale gazelor toxice ale regimului sirian. Trump îl ameninţă pe Putin cu rachetele, iar Armata rusă a simulat şi anul acesta trecerea Nistrului în Transnistria, pentru respingerea unor imaginare "atacuri teroriste"… româneşti. N-am văzut însă prea multă îngrijorare în Facebookul românesc! Noi, de ce parte a Facebookului credem că suntem?

Citit 1917 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2018 17:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.