Cu ce mai facem cunoscut Galaţiul?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Anul trecut, regiunea Nord-Vest, cea care are Clujul printre principalii actori, s-a situat pe locul doi naţional din punct de vedere al numărului de locuinţe date în folosinţă, practic la egalitate cu „buricul” istoric al României, adică Regiunea Bucureşti-Ilfov. Tot anul trecut, cele mai mari afaceri în domeniul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi din oraşe precum (din nou!) Cluj Napoca, Timişoara, Braşov etc. Să mai vorbim puţin despre „modelul” Cluj, cu exemple publicate în mass-media ultimelor două-trei luni: în Polivalenta lor s-a jucat, în condiţii excepţionale, meciul de Fed Cup între echipele feminine de tenis ale României şi Elveţiei; la Cluj a fost introdus primul funcţionar public robot din România, Antonia; tot în oraşul de pe Someş s-au lansat aplicaţii pentru mobil care îţi indică starea la minut a străzilor din oraş, te ajută să găseşti mai uşor un loc de parcare sau să chemi mai repede un taxi. Aplicaţiile sunt dezvoltate în parteneriat cu firmele de IT din Cluj, firme care s-au dezvoltat în parcurile industriale. Galaţiul a avut primul parc industrial din România, dar care nu a funcţionat practic niciodată, în timp ce clujenii, care au pornit ceva mai încet – deh, ca ardelenii – au deschis mai târziu, dar au acum două parcuri. Şi, nu cu foarte mult în urmă, Cluj-Napoca a fost primul oraş din România cu mai mulţi turişti decât locuitori.

De ce tot vorbim despre Cluj? Pentru că, din punct de vedere al populaţiei, este comparabil cu Galaţiul, dar, din păcate, asemănările se cam opresc aici. Iată doar doar exemple cu care Galaţiul a ieşit în ultimele zile în presa naţională: gaura cea nouă care s-a căscat pe breteaua de la Elice şi puştiul căruia i s-a solicitat un interviu chiar când ieşea dintr-un club din Mamaia într-o stare de uşoară „imponderabilitate” şi care s-a lăudat cu părinţii lui care au construit „un imperiu în construcţii” la Galaţi.

Ne dorim să rupem şi noi gura târgului, nu numai Clujul, dar cu ce? Marea majoritate a ştirilor de eveniment din Galaţi sunt, din păcate, despre accidente rutiere, iar cele de social – despre gunoaie, străzi proaste şi câini maidanezi. Şi nu e vina presei că le anunţă! Sunt subiecte care se repetă an de an şi pare că nu vom scăpa niciodată de ele. Cultura ne mai ridică, la fel şi rezultatele din Educaţie, dar ele nu fac rating. Cât despre economie, ce să mai spunem... Principala ştire economică din Galaţi cu impact naţional este că ArcelorMittal ar putea vinde combinatul siderurgic.

Citit 1839 ori Ultima modificare Duminică, 06 Mai 2018 22:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.