Indiciu temeinic de pericol

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Hoţul neprins, negustor cinstit" va fi regula de aur după care răufăcătorii vor scăpa de braţul lung al legii şi îşi vor face mendrele pe străzi, şi la lumina soarelui, şi prin bezna nopţii netulburate de civilizatul iluminat public.

S-au tot vehiculat ipoteze şi reinterpretat frânturi din mult vehiculatele modificări ale Codului de procedură penală, trecut mai alaltăieri prin sita binevoitoare a voturilor din Camera Deputaţilor. Că noile legi sunt făcute să îi scape pe unii, să îi ajute pe alţii, şi nu pe rând, ci pe toţi odată, cum a spus un stimabil ales al poporului.

Oamenii, simpatizanţi sau opozanţi ai ideilor de reformă în lupta cu hoţii, poate s-au speriat sau au agreat schimbările, ori le-a fost indiferent, sub rezerva că "dacă nu mă afectează, nu mă interesează". Greşit! Pentru că dincolo de contexte particulare, dincolo de exemplele "celebre" evidenţiate ca beneficiare ale unor puncte aflate în proiectul noii legi, există marea masă a beneficiarilor. Infractorii de drept comun cu care legea şi cei care ar trebui să o aplice se vor afla într-o inegală luptă. Va fi greu de dovedit hoţul, tâlharul, violatorul, bătăuşul, traficantul. Mai ales când probele sunt puţine, iar suspiciunile rezonabile nu vor mai fi destule pentru a pune bazele anchetei. Când va fi nevoie de indicii temeinice ca să acuzi un individ sau să îl arestezi, nu de bănuieli justificate, cu rădăcini veridice, care pot sau nu să fie "cusute" la dosar.

Şi nu trebuie să căutam exemple mai departe de străzile oraşului. E plin de infractori. Hoţi, de la începători la "carierişti" cu puşcărie în spate, fac legea în toate chipurile posibile; case sparte, maşini vandalizate, oameni tâlhăriţi pe străzi. Traficul cu orice, de la ţigări ascunse în maşină, aduse peste Prut, la pliculeţe cu "vise", vândute la uşa blocului, prin parcări sau Dumnezeu mai ştie unde şi cui.

Toate acestea, într-un viitor, ar putea deveni poveşti de adormit copiii, pentru că ei, hoţii, vor fi dacă nu imposibil, foarte greu de dovedit. Am zis greu? Nici aşa nu e bine. Pentru că dacă nu vor fi dovediţi într-un an şi poliţistul se va chinui să adune probe care să-l indice clar ca hoţ, va fi mai nepătat decât porumbelul păcii. Şi liber să dea în cap şi să violeze, pentru că, dacă nu va fi prins şi dovedit cu "indicii temeinice", poate chiar să spere că, într-o zi, va primi dacă nu un premiu, măcar o pensie pentru întreaga carieră.

Citit 1957 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 17:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.