O ştire nu de breaking news

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Dintr-o Chină mare cât... China, ţară cu aproape un miliard şi jumătate de oameni, ne parvine o veste care îi are în prim-plan pe vreo zece români. Gălăţeni, mai exact. O delegaţie a Şantierului Naval Damen din Galaţi, compusă din mai mulţi tineri talentaţi, a reuşit să câştige aurul pe echipe într-una din cele mai mari competiţii profesionale organizate pe mapamond: ARC Cup 2018. După cum puteţi citi în ziarul de astăzi, competiţia organizată în China şi ajunsă la a şasea ediţie este un fel de campionat mondial al sudorilor din întreaga lume, cu o participare tot mai numeroasă de la an la an. Faptul că ai noştri s-au dovedit a fi cei mai buni dintre cei buni, că au luat aurul în dauna altor sudori talentaţi din ţări cu tradiţie în construcţiile navale şi nu numai, ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru noi, toţi gălăţenii.

Poate că ştirea cu aurul românesc din China obţinut de sudorii de la Damen nu va fi "gustată" de tabloide sau de televiziunile care practică numai ştiri gen "Breaking news" sau "Incredibil", dar ea este o ştire care ne dovedeşte în primul rând că în România încă mai sunt oameni care muncesc şi care o fac bine. Că încă au mai rămas profesionişti în ţară, că încă mai avem talente adevărate, nu doar pseudovedete. Problema este: cine îi vede pe toţi aceştia şi cine are grijă ca de munca lor să nu se aleagă praful? Cine are grijă ca, prin condiţiile de muncă de muncă şi salariile oferite ori printr-o legislaţie adecvată, măcar să nu le pună beţe-n roate celor ce se încăpăţânează să rămână, să muncească şi să trăiască în România?

Să spunem că anumite categorii profesionale sunt puţin mai avantajate, iar un alt exemplu vine tot din Galaţi. Studenţii navalişti sunt monitorizaţi de "scouterii" şantierelor navale şi ai marilor firme din domeniu, iar cei mai promiţători dintre ei primesc burse de studiu din partea viitorilor angajatori sau chiar sunt angajaţi încă de pe băncile facultăţii. Însă nu la toate facultăţile se întâmplă la fel, iar despre "colegii lor" mai mici, cei din şcoli, ce să mai vorbim... Avem zeci de exemple de elevi fantastici, cu rezultate incredibile la olimpiade şi concursuri internaţionale, al căror viitor în România este incert. Şi asta nu pentru că ei n-ar vrea să rămână, ci pentru că ţara în care s-au născut şi performează este pur şi simplu incapabilă să le asigure măcar ideea unui viitor. Din păcate, pentru mulţi dintre copiii talentaţi ai României, viitorul este străinătatea! Iar noi, românii, atâţia câţi vom mai fi, vom rămâne să ne luptăm cu "balaurii" politici şi să le prezentăm scuze puşcăriaşilor. Sau nu? Pentru că de-abia atunci ar fi "Incredibil"!

Citit 3061 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2018 20:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.