Geaba voinţă, dacă nema putirinţă

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Această adaptare a unei vechi zicale româneşti ilustrează perfect neputinţa uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român: fiscul. Adică ăla de care, la fel cum e şi cu moartea, nu scapă nimeni. Fiscul, adică ditamai Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cea care trebuie să colecteze taxele şi impozitele la buget, pentru ca apoi statul, indiferent ce politicieni îl conduc, să poată să-şi deruleze politicile sociale, economice, financiare etc. Ei bine, fiscul nostru pare să fie incapabil să strângă banii pe care şi i-a propus, în ritmul stabilit. Destui oameni şi voinţă are, dar nu are putirinţa tehnică, resursele informaţionale, sistemul IT pentru care s-au luat zeci de milioane de euro, dar pentru care, practic, nu s-a cheltuit niciun leu.

Cei care, ieri dimineaţă, au vrut să acceseze portalul ANAF erau întâmpinaţi de următorul mesaj: „În prezent, portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente! Vă mulţumim pentru înţelegere!”. Dacă situaţia aceasta s-ar fi întâmplat numai ieri, n-ar fi fost un capăt de ţară. E normal să mai pice câte un site din când în când, atunci când foarte mulţi oameni încearcă să-l acceseze într-un interval mic de timp. Din păcate însă pentru ANAF, situaţia respectivă a devenit aproape obişnuinţă. Şi, iar din păcate, nu vorbim despre un site „oarecare” pe care oamenii intră să mai citească o ştire cu Becali sau să vadă dacă s-a mai produs vreun cutremur, real sau în „şoubiz”, ci ne referim la un portal pe care îl accesează contabili, consultanţi fiscali, persoane care vor să depună online documente fiscale importante sau care au nevoie să li se emită asemenea acte. Multe dintre aceste operaţiuni au termene-limită clar stabilite, iar dacă le-ai depăşit, nimeni nu-ţi acceptă nicăieri scuza că „nu v-a mers site-ul”. De asemenea, sunt prevederi legislative care obligă agenții economici să-și conecteze casele de marcat fiscale la serverele învechite ale ANAF, dar care nu pot fi aplicate tot din cauza echipamentelor informatice vechi ale ANAF.

Culmea este că au existat la un moment dat bani suficienţi, printr-un program al Băncii Mondiale, pentru informatizarea ANAF, însă aceştia, zeci de milioane de lei, s-au cheltuit numai pe consultanţă! Clasic românesc, e ca atunci când ai nişte bani şi îţi iei cel mai nou televizor apărut pe piaţă, fără să te gândeşti să mai laşi ceva bani şi pentru factura la curent. Şi apoi te mai miri de ce ai datorii...

Citit 1869 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2019 17:53

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de pu-PILA
  Joi, 07 Februarie 2019 16:03
  86.125.103.***
  Eu m-am adaptat rapid , dau yala la psd 24 din 24 si atept votul viitor cand vom scapa de ciuma bolsevica . Restul este Olguta la dezvoltare pe centura patriei .
  0
  1
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 07 Februarie 2019 09:31
  194.105.20.***
  Si va fi si MAI RAU !!!!! Cu siguranta !
  1
  6
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 07 Februarie 2019 07:42
  89.136.187.***
  "E NORMAL (?) să mai pice câte un site din când în când, atunci când foarte mulți oameni încearcă să-l acceseze într-un interval mic de timp."
  Nu este "NORMAL", domnule Luca!!! O fi poate DE ÎNȚELES, dar NU este "normal"!!!
  La câți bani s-au încasat pentru IT și informatizarea ANAF și NU au ajuns în echipamente performante..., NU ESTE NORMAL!!!
  Din păcate, sunt zeci de situații de acest gen, iar presa doar le ... constata!!! Unele (cum este aceasta!) ar merita anchete jurnalistice mai profunde și mai ... concentrate!!!
  Credeam ca sunteți unul dintre acei jurnaliști care ar fi capabili sa facă asta! M-oi fi înșelat!?!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.