Sărăcia sau nesimţirea? Care miroase mai greu?

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Mărturisesc deschis: nu ştiu să înot, dar cred că aş avea oarece veleităţi de scufundătoare. Şi asta datorită Transurb, în ale cărui mijloace de transport m-am deprins să-mi ţin mult timp respiraţia şi să iau aer în piept când se deschid uşile, la oprirea în staţii. Sună poate amuzant, dar nu e.

Deşi prefer să fie cald şi frumos afară, am ajuns să mă bucur iarna, pentru că-mi pot acoperi, la nevoie, nasul cu un fular sau o eşarfă, menite să mai filtreze din mirosurile grele din autobuz. Dar vara… Da, mă gândesc cu teamă că, de îndată ce temperaturile se vor îmblânzi, odată cu mercurul din termometre se va ridica şi cota de mirosuri din autobuz.

Pentru aleşii noştri, care se înghesuie în mijloacele de transport doar când le inaugurează pe cele nou-nouţe, ori când vreo firmă cu ştaif îşi prezintă ultimul model de autobuz, ar trebui să explic cum miroase în autobuzele Galaţiului. Miroase a sărăcie şi a deznădejde. A haine vechi şi răspurtate, scoase de la naftalină dar nespălate sau necurăţate vreodată ca să nu se uzeze şi mai mult. A respiraţii grele şi guri fără dinţi, a transpiraţie dospită pe trupuri nespălate. A jeg şi nesimţire.

Uneori e mai grav! Miroase a urină şi nu neapărat de pe oamenii străzii, ci şi de la indivizi care-au băut până ce n-au mai ştiut de ei! Damfuri prăfuite se ridică şi din tapiseria murdară şi ruptă a scaunelor pe care cu greu îţi vine să te mai aşezi.

În toată această atmosferă greu respirabilă am aflat cu surprindere despre iniţiativa Primăriei Cluj Napoca de a impune, printr-un regulament, civilizaţia în mijloacele de transport în comun. Autorităţile clujene consideră că, dacă urci în mijlocul de transport cu îmbrăcăminte murdară şi urât mirositoare sau dacă faci gesturi obscene şi insulţi călătorii, şoferii şi controlorii de bilete rişti să primeşti o amendă usturătoare. E drept că şi autorităţile clujene îşi asumă obligaţia să le asigure călătorilor siguranţă şi confort, să pună în circulaţie mijloace de transport public în stare tehnică corespunzătoare, curate, dezinfectate, ventilate pe timp călduros… Ce vis frumos!

Scuze, rima e involuntară. E greu de spus dacă vreun asemenea regulament ar putea fi pus în practică măcar la Cluj, dacă nu la Galaţi. Aici unde e greu de spus ce miroase mai rău: nesimţirea sau sărăcia?

Citit 1927 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2019 18:11

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

 • postat de Ion
  Miercuri, 20 Martie 2019 20:59
  213.233.101.***
  Galați 2019... Apa caldă curentă e un vis, apa rece curentă a dispărut din multe blocuri. Cât costă să încălzești 1 m cub de apă rece la boiler? Cam 60 de lei, peste dublul costurilor dacă ar fi existat termoficare centralizată. Câtă apă caldă consumă o mașină de spălat pe un ciclu? Cam 50 l de apă pentru mașini A++. Câtă apă consumă un om la un dus rapid? Minim 20 de litri. Câtă apă arunci la toaleta? Multă!!! Dacă familia e numeroasă atunci cu certitudine încearcă să facă economie. E de plans, nu de arătat cu degetul. Suntem foarte săraci și va trebui să ne suportam mirosul neplăcut din mijloacele de transport în comun. Câte mașini au aer condiționat vara? Probabil număr pe degete... Ce trebuie să facem? Să mergem în audiență la Primar in mijlocul verii după ce coborâm din autobuz!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ca-nara
  Duminică, 17 Martie 2019 09:22
  89.137.136.***
  Este un miros placut in toata Ro , este mirosul de kk-t marca psd . Suntem obisnuiti , nu stim cum miroase Occidentul , un miros placut cu iz de civilizatie , respect , bunastare . Daca votam in continuare haznaua rosie psd nu vom scapa de iz . Si sunt cam multi atarnati cu narile in nadragii infractorilor psd .
  1
  9
  Raportează
 • postat de Uno
  Duminică, 17 Martie 2019 07:51
  5.13.166.***
  Cat dureaza o licitatie si de ce in prag mereu de alegeri , ba locale , parlamentare etc , apare si sloganul ,, om aduce noi ceva ,,, de ce nu s-a facut acum 1-2 ani in urma?, stiind ce ai in curtea ta , dar nu s-a vrut pe partea de achizitie , pentru autobuze noi trebuie strazi bune altfel le termini si acestea noi.
  0
  5
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 23:47
  79.116.109.***
  IGNORANTA CRASA ,ANALFABETISMUL ,TE INGROZESTI CAT DE INDOBITOCITI POT FI UNII,ACOLO UNDE NU-I EDUCATIE,UNDE UNII TRAIESC CA ANIMALELE AJUNGAND SA-SI VIOLEZE PROPRII COPII,SAU TURNAND LA GRAMADA URMASI PE CARE SA-I CREASCA IN ACEEASI MIZERIE SI IGNORANTA,BANI DE LA AJUTORUL SOCIAL SA FIE!!!!EU NU VORBESC DE OAMENII CU BUN SIMT SI CU O EDUCATIE ELEMENTARA MACAR,VORBESC DESPRE ACESTI SEMENI CARE TRAIESC ATAT DE INFECT!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Gurzu
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 22:06
  89.137.225.***
  Prostia, izul de prostie îți ajunge la nas. În cele mai multe cazuri, mai ales miresmele insuportabile sunt auto-emanații, dar din motive de autoapărare, mintea dă vina pe altcineva.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 17:10
  82.137.14.***
  Îmi place de Domnul Ion de la asociația care sa lăudat in presa locală că a fost uman și nu a mai tăiat apa la toate blocurile din Asociația pe care o Păstorește că pe moșia proprie Îl rugăm că până la PAȘTI să devină Creștin ortodox și să de-a drumul la Apa Potabila Noi putem să-l acționăm in judecată pentru că a făcut un mic abuz când a oprit Apa Potabila la toți inclusiv copii și bătrâni din scară ???
  4
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 16:07
  78.96.81.***
  Acum vedeti adevarata fata/calitate a cetatenilor Galatiului!????

  Ufff! Pai mamelucii astia sunt aici imediat dupa 1945, dupa anii 60, fiind adusi de comunisti la combinat in turme compacte de prin rape, catune, colibe si fundaturi de paduri unde isi traiau viata departe de civilizatie; rar care au avut o casuta pi la gheorloaia invelita cu paie si coceni, cu prispa di lut, di pe care se dihocau, pana au inventat in fundul gradinii!

  Acu cica-i amendeaza cu wc in curte, rasul curcii; n-ati vazut atitudinea, tot di pi prispa si in gradina, poti sa-i omori!

  Auzi transport in comun, spalati, parfumati!

  Mare parte dintre ei, priviti-i pe strada, la fizionomie, uitatura si calcatura, sunt ramasite ale unor migratori ramasi dupa ce au fost macelariti de romanii adevarati, ascunsi, exact ca soldatul japonez, dupa 25 de ani de la terminarea razboiului, facea de santinela in transee!

  Nu mai trageti nadejde; scoateti si autobuzele astea asa cum sunt ca sa revina la modul biped, patru labe si nu ma taiati copacii ca sa urce de unde au coborat inainte de aducere in Galati!

  Si, fiti atenti, este posibil ca cei mai multi cu doctorate si masterate, luate dupa rivolutie, sa fi fie din rasa asta, angajati prin administrata locala, institutii ca mediu, sanatate publica; degeaba faceti reclamatii ca sa mearga bine orasului, ca-s gunoaie, ca pute, pai cine, bre, sa va inteleaga, astia, ALDE fantomas, pai tocmai a fost seful si i-a instruit..
  Slaba nadejde!

  Plangem dupa galateanul neaos, ala care a lasat orasului cladirile Galatiului vechi, lasate de dihoniile astea sa se darame, acum cica li repara!
  Sanchi! Pai s-or facut ei constructii megalomanice de neamuri proaste cu fatade din sticla, printre frumusetile arhitecturale ale neaosului galatean, dovada graitoare de necivilizatie, atitudini de traitori in paduri, cum spuneam!

  Si aceasta populatie merge la vot!

  De 30 de ani.

  Priviti orasul, care mai puteti, din cei care n-ati plecat...

  Pleava, bre, valatuci; un oras pe chituci!

  Plecati acum cat mai puteti!
  4
  16
  Raportează
 • postat de Suzana
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 12:23
  82.137.9.***
  Dar să vedeți Dorința de Îmbogățire Rapidă și PESTE NOAPTE sau Hoția de la o masă de oameni fără apărare de Legi ce Pute /// CINEVA de Undeva Cândva Vine și ne închide Apa Potabila pentru că un om de pe o scară de bloc nu poate sau nu vrea să plătească Apa ///Dar este mai ușor să o închidă la TOTI /// Atunci acei TOȚI CA LA COMANDĂ SE VOR ARUNCA CU CAPUL ÎNAINTE SPRE PRIMUL STÂLP UNDE SUNT AFIȘATE ANUNȚURI CU MONTATUL ȚEVILOR SEPARAT /// DIN ACEL MOMENT UNELE BUZUNARE SE GOLESC ȘI ALTELE SE VOR UMPLE DE BĂNUȚI //// SI ASTA ACUM IN POSTUL PAȘTELUI CÂND SE SPUNE SĂ AJUTAM APROAPELE NOSTRU DRAG ȘI IERTĂTORI /// NOI IERTĂM CA NU AVEM ÎNCOTRO SĂ PLECĂM PESTE NOAPTE DAR CEI CARE FAC ACESTE FAPTE AU VREO LEGE SĂ-I ÎMPIEDICE SAU TOATE SUNT ADRESATE NUMAI PENTRU EI /// NOROC CĂ DOMNUL PRIMAR A DESCHIS UN CABINET STOMATOLOGIC MODERN ȘI GRATUIT PENTRU SĂRACI ȘI PENTRU CEI CARE NU AU AVUT APĂ POTABILĂ SĂ SE SPELE PE DINȚI
  3
  9
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 09:05
  86.125.62.***
  Suntem saraci de prosti ce suntem dar si prosti de saraci ce suntem ... Eu inteleg din articol ca ar trebui sa puna Transurbul un nene sa te caute daca ai unghiile taiate inainte de urcarea in autobuz, ceea ce reprezinta noaptea mintii. Daca esti jita si pleci de acasa fara sa te speli si ATENTIE fara sa-ti speli hainele, nu te salveaza nici trupele de pacificare ONU, daramite Primaria. Ideea nu e rea, apa si sapun se gaseste relativ usor in anul 2019, nu luam in calcul aici parfumuri si alte pomezi. Stau si ma gandesc asa sambata dimineata daca tot asa de nespalati eram si in anii comunismului cand, de bine de rau apa calda curgea la robinet in Galati iar un sapun Cheia pe luna stiu ca se dadea de la Combinat. Ce e clar e ca trupurile murdare nu pot coexista decat cu mintile murdare, manjite de ce le arata astia la televizor zi si noapte, ca daca il intrebi pe unul de ce nu s-a spalat sezonul asta de UCL zice ca sorosistii nu l-au lasat
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.