Tot de frunza frăsinelului!

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cu oraşul Cahul am reuşit o înfrăţire anul trecut: consilierii locali au zis atunci "Da". Cred că înfrăţirea cu oraşul Fresno, California, va fi votată şi mai rapid: cu cât e mai departe, cu atât e mai bine! Dacă te înfrăţeşti cu Cahulul, ai avantajul să cumperi benzină mai ieftină, dar dacă mergi mata în Fresno, vezi frasini (poate şi… frăsinei?) şi eşti doar la câteva ore de ocean, de mare, de L.A. şi San Francisco, duhneşte de muzică bună şi, dacă te abaţi 100 km, poţi vizita celebrul Parc Naţional Yosemite!

Oraş al imigranţilor şi al oportunităţilor, după cum scrie New York Times - destui sunt şi români - Fresno e tare în agricultură, partea principală a economiei locale. Abia în 1772 primul european a ajuns în valea locuită de blândul trib Kumeyaay: bunul soldat şi explorator catalon Pedro Fages i Beleta, care a devenit primul guvernator locotenent (al regelui) al Californiei; an când de pildă satele Jorăşti sau Umbrăreşti erau atestate documentar… New York Times publica zece lucruri care trebuie ştiute despre Fresno: este "unul dintre locurile cele mai accesibile pentru a trăi în ţară" şi "Avem cele mai bune tacosuri de pe planetă". La capitolul "bad", întâlnim lipsa unor resurse suficiente pentru irigarea completă, precum şi poluarea aerului. "În schimb, aerul din San Francisco este curat. Păcat că trebuie să fii milionar pentru a ajunge respiri". Nu mă leg de preţuri, că poate aş fi meschin, dar este bine de ştiut măcar de aleşii care eventual se vor sacrifica să viziteze fraţii: e "unul din locurile cele mai scumpe atât din California cât şi din SUA", găsesc pe Wikipedia. Dar dacă este voinţă politică, se vor găsi bani. Mai greu, pentru nişte mici monumente esenţiale, de pildă. Dar cunoscându-ne mai întâi, ţinând legătura (avem şi net!) vom putea avea schimburi adevărate, aşa cum există schimburi, mai mult personale, între prietenii Comitetului de jumelanj cu Pesssac. Avem însă o piaţă Coventry - oraşele noastre au suferit la fel, primarul britanic ne-a vizitat chiar şi pe vremea comunismului, acum heblu total! La fel, înfrăţire cu Wuhan, din Hubei.

Acum, propunerea de înfrăţire prevede, cel puţin pe hârtie, cooperarea în multe domenii, de la economie sau cultură (mă şi ling pe buze!) la… salubritate. Târnurile noastre exotice, care mai pot fi încă văzute pe la Galaţi, ar putea fi o noutate ieftină pentru americanii care folosesc adevărate tancuri aspiratoare... Dar poate că de data asta înfrăţirea chiar o să ne meargă!

Citit 1249 ori Ultima modificare Marți, 16 Iulie 2019 17:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.