Burj Dubai şi Mall-Parlament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O idee strălucită îşi face loc în dezbaterile noastre. Năstase dixit şi Prigoană confirmă: Palatul Parlamentului este pe cale să-şi schimbe destinaţia.

Propunere, încă în stadiul de proiect, este ca parlamentarii să-şi mute obiceiurile şi fizicul la Biblioteca Naţională, unde să mai pună şi ei burta pe carte, iar mamutul care l-a făcut vestit pe Ceauşescu să fie transformat în mall.

Din cauza cheltuielilor uriaşe cu această clădire, nu mai pot dormi liniştiţi nici fostul premier PSD-ist, nici actualul parlamentar PD-L-ist.

Un mall în care să se înghesuie românii, vernisat precum turnul Burj Dubai, cu focuri de artificii şi galerie internaţională, ar încununa de succes actuala guvernare şi ar lăsa poporului acces liber între etaje şi la subsol, să dea năvală la cumpărături şi muzică tare, la zgâit ochii şi plimbat picioarele.

Eu propun să avem şi pârtie de schi, acvariu cu posibilităţi de scuba diving şi telegondolă, cum vor ai noştri, gălăţenii, pe Faleză.

Românul şi-ar putea petrece concediul la mall, iar dacă un etaj ar fi populat de magazine unde vânzătoarele să se îmbrace în salopete de lucru sau să poarte cravate de pionier, în memoria multîmpuşcatului, succesul ministerului de Turism poate fi asigurat şi cu vizite din străinătate.

Eventual cu turişti chinezi. Pe parlamentari îi putem trimite la Bibliotecă să se mai cultive, la catedrală să se smerească, la poliţie să dea piept cu realitatea sau în Piaţa Obor ca să intre direct în contact cu electoratul.

Sau, ca să nu sufere după accesoriile cu care s-au obişnuit, ar putea să-şi adjudece fosta Casă a Scânteii, actuală a Presei, că tot nu se mai înţeleg locatarii asupra ei. 

Mall să avem pentru tot poporul şi ne scoatem noi cumva cu Legislativul şi găzduirea lui, în formula actuală sau în cea condensată, cu o sigură Cameră, care va să vie odată şi odată. Oricum, discreditarea instituţiei s-a realizat şi nimeni nu mai dă doi bani pe Parlament.

Frumuseţea la tot proiectul ăsta este că n-a propus Năstase şi nu s-a gândit nici Silviu Prigoană la vreo alcătuire a fostei Case a Poporului gen Centrul Pompidou din Paris, adică un loc civilizat, cu funcţiuni de muzeu, dar şi cu biblioteci, săli de conferinţă, săli de spectacole şi alte chestii, la care tot poporul ar avea acces, însă nu la manele şi cumpărături, ci la puţină cultură şi educaţie.

Plus că o astfel de deschidere a impresionantei clădiri ar putea atrage şi vizitatori din afara ţării, inclusiv prin păstrarea şi expunerea muzeistică a laturii sale comuniste, care din istoria noastră face parte şi ar trebui folosită, să ne aducem aminte şi să nu recidivăm, nu măturată de ouăle, cârnaţii, şerveţele şi tricourile dintr-un mall. 

Avem o clădire odioasă, interesantă doar prin proporţiile sale uriaşe, construită de un dictator, cu sacrificarea inclusiv a unor vieţi şi destine româneşti, şi ne gândim serios să o transformăm în magazin.

Imaginaţia noastră nu urcă mai departe de piciorul broaştei şi de portofelul personal în care am putea, eventual, să băgăm comisionul unei afaceri ca aceasta.

Oricum, interesul pentru subiect va fi, vă garantez eu, un bun prilej de a uita de criză, şomaj, sărăcie şi alte lucruri deranjante pentru guvernul strâns cu uşa de FMI. O invitaţie la mall face pentru români mai mult decât o discuţie despre punctul de pensie. Poftiţi de luaţi! 

Mi-a mai venit o idee: să rămână şi Parlamentul la mall. Mai cumpărăm şi noi o lege, două, ofertă să fie…

Citit 807 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.