Galaţiul pe care-l merităm

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

O îndopăm cu gunoaie! Cum apare o groapă nouă pe trotuare, că-i surpare ori tasare - nici nu mai contează! - o alimentăm din plin cu gunoaie! Că-s PET-uri la juma’ de litru, că-s pahare de cafea sau doze goale de bere, că-s ambalaje sau resturi de mâncare, important este ajungă în groapă, nu la coşul de gunoi.
Le mânjim, le lovim cu picioarele şi cu pumnii, le scuipăm, le tapetăm cu gumă de mestecat… asta, desigur, când nu reuşim să le tăiem, spargem, vandalizăm sau - victorie! - să le smulgem cu totul de unde-s fixate şi să le zvârlim la pământ. Nici nu mai contează că-s refugiile din staţiile de transport public local, coşurile de gunoi nou-nouţe, băncile din parc, leagănele şi toboganele copiilor, afişele vreunui eveniment, scaunele din autobuz… E o fotografie nouă, spectaculoasă, care decorează adăpostul destinat călătorilor care aşteaptă autobuzul? Perfect! Trebuie să lipim iute peste ea un afiş, două, trebuie mâzgălită, umplută de flegme, murdărită în fel şi chip.
Ce-s măgăoaiele asta? A, viitoare automate de bilete de călătorie aşa cum am văzut pe la Cluj, Braşov sau mai colea, în Brăila! Păi nu se poate să rămână întregi până când vor fi puse în funcţiune! Folia de protecţie trebuie jupuită şi smulsă, pereţii murdăriţi, iar dacă reuşim să spargem monitorul suntem o forţă!
Sunt flori abia plantate pe vreun scuar? Un copăcel care se străduieşte să prindă rădăcini prin vreun spaţiu verde? Atunci trebuie musai rupte, smulse, călcate în picioare…
De ce toate acestea? DEGEABA! Desigur, mereu alţii sunt de vină, nişte golani şi derbedei pe care nu-i prinde nimeni! Nimeni nu răspunde! Iar tăcerea şi lipsa de reacţie a autorităţilor, a celor plătiţi să vadă, prindă şi sancţioneze toate aceste derapaje de la civilizaţie, bun-simţ şi normalitate se transformă într-o vinovată complicitate.
E trist. Nespus de trist şi de revoltător nu (doar) pentru că ne batem joc de bunuri cumpărate scump din banii noştri. E trist pentru că niciodată Galaţiul nu-i suficient de frumos, de bun, de curat, de ofertant. Nu se ridică niciodată la nivelul înalt al exigenţelor noastre. E oraş trist, oraş roşu, oraş prăfuit, oraş gri, oraş părăsit de speranţe şi de perspective. E oraşul pe care-l merităm. Sau "care-l merităm", ca să mă exprim pe înţelesul multora. Dar oare el, Galaţiul acesta mult-hulit, ne merită pe noi, gălăţenii?!

Citit 1619 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2019 17:01

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de ADYtza74
  Luni, 12 August 2019 15:27
  5.13.208.***
  Ariciule mai usurel sa nu te accidentezi. Nu rebuie sa fii galatean get-beget (cum as putea sa ma "laud" eu) sa fii civilizat si un bun cetatean al urbei. Tu cred ca mai incurci si limba romana cu istoria si invers. Nimanui acasa nu cred ca i sa zis dute in oras si rupe tot ce-ti cade in cale ,injura , fa scandal sau alte nelegiuiri. Multi asazisi "smecherasi" la un paharel in plus sau tras pe nas ceva fac multe nereguli. POLITIA unde e ? Camerele de supraveghere functionale si supravegheate non-stop de dispeceri asta trebuie. S-a rupt o banca ,un adapost din statii ,e.t.c. intervenit imediat si sanctionat. Nu parintii ,ci odrasla trebuie pedepsita.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Luati atitudine civica impotriva vandalizarilor
  Luni, 12 August 2019 09:14
  86.124.203.***
  1. Montarea automatelor de bilete trebuia facuta doar odata cu punerea lor in functiune si cu instructiuni de folosire pentru populatie, precizand pretul lor si provenienta banilor de achizitie.

  2. Daca le-ati montat in avans totusi, protejati-le display-ul si tastatura, sau supravegheati-le noaptea.

  3. A face informarea populatiei si preventie anti-vandalizare, este mai ieftin decat sa inlocuiesti ceea ce s-a stricat.

  4.Galatenii mai au simt civic , bun simt, inteligenta si vointa sa accepte si sa pastreze ceva util in orasul asta ruinat ? Sa criticam ce este gresit este necesar, dar trebuie sa si acceptam ceea ce este chiar important pentru a progresa.

  "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face" spune o vorba veche. V-ar placea sa va vandalizeze cineva bunurile personale?
  Va bucurati la gratuitati de cativa lei, dar nu stiti sa pastrati bunuri cumparate cu mii de lei ????
  3
  4
  Raportează
 • postat de ariciul
  Luni, 12 August 2019 08:52
  92.114.82.***
  Nu.Fiindca atunci cand se construia combinatul,Galatiul a fost invadat de Elemente traite in salbatasie elemente fugarite de pe unde erau,tot din cauza apucaturilor lor proaste,si au fost multi care au ramas aici ,si mai multi care sau perindat pe aici,problema fiind ca au crescut si au educat aici,si au educat asa cum au stiut,si educatorii tot asa erau veniti cu apucaturi,Cazone ,de puscarie,de armata,Pedagogi mai rai ca gardienii,Profesori,corupti de care m-am lovit la 14-15 ani,colegi,copii ai celor veniti din vagaunele si noroaiele tarii.In 40 de ani am intalnit 3 galateni get-beget din mosi stramosi,unul fost bisnitar,ajuns otelar venit din puscarie,unul pictor si inginer ,pensinat pe caz de boala,si care nu avea NIIIMIC.Si unul muncitor in combinat ,cu aere de golanas,dar care a muncit cinstit si a iesit la pensie.Or mai fi si altii eu spun de cei cu care am interactionat eu .
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.