Puştilor, respectaţi fotbalul!

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

A fost derbiul fotbalistic al Galaţiului. Nocturnă, public numeros, atmosferă plăcută. Jocul, destul de plăcut, cu fotbal pozitiv atât din partea Oţelului, cât şi a celor de la ACS Universitatea. Nivelul n-a fost totuşi unul care să scoată exclamaţii admirative, cu excepţia momentelor în care experimentatul Marius Matei a arătat ce înseamnă a fi fotbalist. Acest ultim aspect, al nivelului general valoric, este de înţeles, în condiţiile în care mulţi dintre cei din teren sunt juniori sau puţin peste această vârstă.

Totodată, este lăudabilă strategia celor două cluburi de a miza pe creşterea valorică a tinerilor gălăţeni, privind în perspectiva creşterii valorice individuale, implicit a nivelului de performanţă. Totuşi, până la vremurile frumoase care se doreşte să vină se mai ridică multe semne de întrebare. Sunt tineri foarte promiţători, dar se va reuşi să li se asigure continuitate pe toate planurile pentru a-i transforma în certitudini?

O generaţie similară, mai toţi fiind juniori, juca pentru Oţelul (vechiul club) în sezonul 2015-2016 al ligii secunde. Talente, mari speranţe puse în acei puşti inimoşi, dar anii au trecut şi doar Sefer a ajuns acum să joace în liga secundă (la Rapid), ceilalţi fie sunt prin Liga 3, fie au dispărut din peisajul fotbalistic.

Fotbalul gălăţean, deşi are multe cluburi axate pe copii şi juniori, are o perioadă foarte lungă de rezultate extrem de slabe, producţia de fotbalişti în prima ligă fiind zero de la Alex Tudorie încoace. A mai fost o sclipire, Gabi Răducan, plecat de la LPS pe la 14 ani, care a debut în elită la Dinamo, iar acum e tot în liga a doua.

Dincolo de educaţia fotbalistică şi nu numai, aspect pe care părinţii şi cluburile cred că ar trebui să-l considere prioritar, este direct şi treaba lor, a „promiţătorilor”, să-şi construiască viitorul în domeniu. Cu modestie, respect pentru adversar şi cei din grupul propriu şi mai ales muncă pe rupte. În ultimul deceniu, mulţi au ieşit din teren la schimbare fără să bată palma cu al său coechipier şi antrenori, iar cu aşa atitudine au cam eşuat pe terenul de fotbal. Un astfel de episod l-am văzut şi la derbiul local. Păcat că juniorul era la vestiare când Matei a înscris al doilea gol. Ar fi avut ce învăţa, mai ales ca atitudine, de la un fotbalist intrat cu dureri de la o accidentare foarte recentă.

Citit 1470 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2019 17:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.