Parcul Eminescu, un ţarc scump şi cu pretenţii

Evaluaţi acest articol
(36 voturi)
10 comentarii

După ce am văzut fotografii făcute de diverşi gălăţeni, cu opinii la fel de diverse despre rezultat, m-am dus şi eu ieri să văd cum a ieşit modernizarea în Parcul Eminescu.

Parcul, deşi renovat, arată foarte trist. O tristeţe şi o jale care nu au nimic de-a face cu aerul voit romantic pe care îl avea înainte şi care, dacă se respecta tematica iniţială, precum şi apartenenţa la universul eminescian, ar fi trebuit să se păstreze. Modernizarea parcului este o aducere forţată în actualitate a unui spaţiu care ar fi trebuit să rămână, cel puţin ca atmosferă, în secolul în care fusese creat. Chelirea sistematică de arbori, în locul cărora, ici şi colo, au fost plantaţi brazi argintii (!!!) şi nişte firişoare anemice de copaci cărora le va trebui o jumătate de secol să crească, asta dacă supravieţuiesc plantării, a fost o idee proastă. Nu prea mai este umbră, iar lipsa copacilor din preajma fântânii arteziene vechi, cea tip cascadă, zgârie teribil retina. Biata cascadă nu mai are nicio şansă să pară naturală, având pe fundal peretele fostului cinema Central, iar jetul principal, care trebuia să creeze căderea de apă de tip perdea, s-a dereglat, arătând mai degrabă ca un ciuf de ciocănitoare în vârful stâncilor false...
Faptul că avem mobilier nou e minunat, faptul că parcul e supravegheat video este de asemenea binevenit. Sper să nu mai văd pe nimeni spălându-se pe picioare în lac, aşa cum se întâmpla ieri la prânz. Aleile cu pietriş printre lespezi de granit nu ştiu dacă au fost o idee bună, prevăd mulţi genunchi de puşti juliţi în urma atacării suprafeţelor acelea cu bicicletele sau rolele. Gardul, un alt subiect de discuţie din ultima vreme, nu arată chiar foarte rău, dar, sincer, nu îi văd utilitatea, nu pricep de ce trebuie să aibă gard un parc public. Perimetrul putea fi urmărit pe camere la fel de bine şi dacă nu avea gard, iar senzaţia de spaţiu deschis ar fi fost poate mai modernă, dacă tot nu s-a respectat tema romantică.
În ceea ce priveşte Casa Albă, care nici măcar nu mai e albă, lucrurile sunt clare: într-o lume normală, s-ar fi găsit soluţii pentru expropriere şi urâţenia ar fi dispărut de acolo, indiferent de costuri. Forma şi dispunerea fântânii de la intrare umbresc statuia lui Eminescu, care ar fi trebuit să rămână punctul focal al parcului. Poate o fântână de inspiraţie romantică, fără ditamai jetul de apă care să obtureze vederea, ar fi fost o alegere mai bună. Parcul meu favorit din oraş a dispărut. Iar în loc avem un ţarc scump şi cu pretenţii.

Citit 4738 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2019 18:40

10 comentarii

 • postat de Anonim Miercuri, 11 Septembrie 2019 20:14 188.98.255.*** Link la comentariu
  2
  0

  De ironie ai auzit? Mi-ai stricat si castile de la telefon...acum 5 minute functionau Fb ....nu sunt was.....nici UUU.Parcul Eminescu e un tarc extrem scump si cu pretentii extreme.

  Raportează
 • postat de Teo Chirvase Miercuri, 11 Septembrie 2019 18:24 92.114.82.*** Link la comentariu
  0
  2

  Domnule Anonim, ati primit numai aprecieri negative: ce vreti sa spuneti, nu se intelege nimic?
  "Cobrele, iubirea de mama, nu vreti sa ne angajati"...ce sunt astea si ce legatura au cu tema
  articolului? Ma mir ca v-au autorizat!

  Raportează
 • postat de anonim Miercuri, 11 Septembrie 2019 15:11 82.137.13.*** Link la comentariu
  4
  3

  se cheltuiec bani publici sau din fonduri europene, niciodata nu suntem multumiti, se darama chioscuri,pentru ca i-ar incurca pe unii, dar se pun tarabe pe mijlocul trotuarului. Vezi taraba cu racoritoare si inghetata la pahar in mijlocul trotuarului . bate vantul,ridica praful, ploua,llmea se opreste si consuma,ce daca o persoana scutura de sus in paharul de racoritoare ? Vezi taraba situata in str 1 decembrie 1918. in fata blocului S5B in fata simigeriei.

  Raportează
 • postat de Alexandru Miercuri, 11 Septembrie 2019 13:39 5.2.208.*** Link la comentariu
  4
  0

  "nu pricep de ce trebuie să aibă gard un parc public".
  Toate parcurile de afara au gard si se inchid peste noapte. Numai la noi faleza inferioara si parcul de role sunt luminate a giorno.

  Raportează
 • postat de Legat oarecum de sistematizarea din centru : Miercuri, 11 Septembrie 2019 11:04 185.94.192.*** Link la comentariu
  0
  1

  mi se pare mie sau bancile pe care lumea se odihnea la umbra in zona fantanilor de la Romarta , au disparut si au ramas doar fantanile. ?? "
  "Desteapta" treaba !

  Raportează
 • postat de ANONIM Miercuri, 11 Septembrie 2019 10:18 188.98.255.*** Link la comentariu
  16
  2

  CINE;DOMNILOR;CINE;ADUCE OAMENI FARA LOGICA CARE NU INTELEG CONTEXTELE SAU NU LE IAU IN SEAMA;CU RA ;COBRE DUPA EI;FARA SENTIMENTE;FARA ADEVERINTA DE SANATATE;CARE VOR SA VIOLEZE;SA VAGABONTEASCA;SA JIGNEASCA DEGEABA SI SA FURE IN STRAINATATE?
  CINE-I ADUCE? CE SA FACA STIMATI DOMNI SI DOAMNE? SA NE EXTERMINE?SAU NU V-AU LASAT SA VA GANDITI?

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 11 Septembrie 2019 10:18 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  17

  Ca de obicei, o BULEALA cu pretentii si care a costat cat nu face ! Exemplu - bancile cu coronament sunt foooarte dragute dar complet NEERGONOMICE (sunt de fapt pentru torturarea persoanelor in varsta), pietricelele dintre dale se plaseaza pe piatra si duc la instabilitate si alunecare, NU sunt trasee stabilite pentru biciclete (am vazut copii pe biciclete care au fost la un pas de a accidenta alti copii mai mici si pedestri), intr-un cuvant - proiectare dupa ureche !

  Raportează
 • postat de Anonim Miercuri, 11 Septembrie 2019 10:03 188.98.255.*** Link la comentariu
  15
  2

  Nu mai trimiteti trackere,dreptunghiuri negre,nu mai stergeti sau furati fisiere din laptopul mezu.luati literele in cuvinte si cuvintele in fraza si bucatile de prop in prop...dar cu asta nu tb sa-si bata capul decat doctorii nu oamenii nevinovati victimizati.

  Raportează
 • postat de Anonim Miercuri, 11 Septembrie 2019 09:56 188.98.255.*** Link la comentariu
  16
  1

  Zic ca daca le dor de cineva tb sa /l bata .sa/l doara,ii fura,ii violeaya, ii dau afara ca/s sunt ei teroristi isis dupa usa...duceti/va oameni buni si tratati/va la un spital....ca cobrele nu sunt Ra nu sunt Dumneyeu si ihbirea de mama nu înseamnă incest sau pedofilie...lasati/ne in pace...nu ne mai stricati lucrurile sub prextul ca nu vreti sa ne angajati.....

  Raportează
 • postat de Georgel Miercuri, 11 Septembrie 2019 08:56 89.136.184.*** Link la comentariu
  3
  15

  O pendulare perpetuă între opinii contradictorii, de la ”modernizare” la stringent necesara restaurare istorică, cea de drept obligatorie în cazul unui adevărat obiectiv de patrimoniu. Citez:

  1. ”...Modernizarea parcului este o aducere forţată în actualitate a unui spaţiu care ar fi trebuit să rămână, cel puţin ca atmosferă, în secolul în care fusese creat....”.
  2. ”...Perimetrul putea fi urmărit pe camere la fel de bine şi dacă nu avea gard, iar senzaţia de spaţiu deschis ar fi fost poate mai modernă...”.

  În ceea ce privește ”fântâna arteziană veche, cea tip cascadă”, atenție gălățeni, nici ea nu e așa de ”veche”, căci nu aparține ansamblului rustic ”V. Petrescu - 1913 - inginer rustician din Bucuresci”, ci unei stângace improvizații mimetice, adăugată de meșterul Malamatidis în anul de grație 1980, odată cu readucerea statuii pe locul actual din exilul vremelnic din Grădina Publică.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.