Un oraş ca o shaorma cu de toate

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Eremia Grigorescu – 1.093 de voturi, Mihail Kogălniceanu – 792 de voturi, Hortensia Papadat-Bengescu – 171 de voturi, Iosif Ivanovici – 138 de voturi, Smaranda Brăescu – 113 voturi. Aşa arăta ieri, la orele prânzului top cinci al personalităţilor despre care gălăţenii cred că ar merita un bust în Parcul „Mihai Eminescu”. Desigur, este vorba despre cetăţenii care au participat la sondajul lansat pe Facebook de primarul Ionuţ Pucheanu. Iar votul nu s-a încheiat, mai durează până joi, 26 septembrie, la ora 10,30.
Un vot care spune la fel de multe nu doar despre acest demers, dar mai cu seamă despre oraş, şi despre noi, oamenii care ar trebui să fim sufl(et)ul viu şi frumos al Galaţiului. Eu, mărturisesc sincer, încă nu am votat. Deşi mă mustră amarnic mintea şi inima să nu le dau votul meu Hortensiei Papadat-Bengescu - născută la Iveşti, locul unde şi eu am venit pe lume - Smarandei Brăescu, Elisei Leonida Zamfirescu sau Ninei Cassian, gălăţence care, pe bună dreptate, au uimit lumea! Însă, oricât aş încerca, nu văd rostul celor patru socluri ridicate deja în Parcul „Eminescu”. Şi nu pentru că – Har, Domnului! – n-am avea oameni de excepţie care să merite un soclu, personalităţi care au ajuns, pe nedrept, în uitare! Ci pentru că, în opinia mea, e Parcul „Mihai Eminescu”, nu Parcul „Eminescu şi… prietenii”.
Mi-e greu să cred că oricât de bine ar fi realizat şi pe oricine ar întruchipa, un bust s-ar putea ridica la valoarea inestimabilă a primei statui din România ridicate în onoarea Poetului Naţional. Da, e chiar statuia lui Eminescu de la Galaţi! Aceea cu soclul crăpat, a cărei marmură se sfărâmă sub glezna muzei. Sub care abia se mai poate citi semnătura sculptorului Frederic Storck! Desigur, modernizarea parcului nu a vizat şi restaurarea statuii, monument istoric, dar asta e altă poveste.
O poveste cu iz de shaorma cu de toate, ridicată la rang de arhitectură urbană. Menită să împace gusturile câtor mai mulţi, dar lipsindu-i tocmai esenţa valoroasă şi sănătoasă. O shaorma aşa cum, din păcate, sunt multe dintre lucrările din oraş. Proiecte uluitoare şi îndrăzneţe în simulările virtuale, dar devenite, sub mistria constructorilor, spoieli fără glorie. Lucrări realizate cu oamenii puţini ai aceloraşi şi aceloraşi firme, modernizări cu aspect de cârpeală şi materiale îndoielnice. Că doar „las’ că merge şi aşa!”, e principiul de bază al românului de tranziţie.

Citit 2893 ori Ultima modificare Vineri, 20 Septembrie 2019 17:33

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Cosmin
  Duminică, 22 Septembrie 2019 09:47
  77.111.247.***
  Cazul Eremia Grigorescu demonstrează cât de hazardată este ideea de a supune unui vot popular o chestiune bine cunoscută doar de o foarte restrânsă categorie de cetățeni, pasionați ai istoriei locale.

  Gălățean nu e, a fost trimis să facă doar liceul în Galați și atât. Om de cultură și artă nu e, doar militar de carieră a fost și atât. Contribuții pentru care orașul care să-i fie în mod special recunoscător nu a avut, doar strict la nivel național este cunoscut un astfel de merit important.

  În consecință, alăturat statuii lui Eminescu, va arăta exact ca nuca-n perete...
  0
  3
  Raportează
 • postat de Fabrice Anselmo
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 16:49
  92.80.138.***
  Fiind vorba de cei ce au ridicat Galatiul "oras cumplit de negustori" (credeti ca stie cineva ce poet a scris acest vers?) da'n care cineva a inceput sa gandeasca europeneste atunci sa-l cinstim pe primarul Ghita Vasiliu!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Magda
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 15:06
  86.124.205.***
  Un articol in care se pune corect problema.
  Pe socluri, in Parcul Eminescu, nu se pot pune "personaje" din opera eminesciana realizate dupa "muzele" sculptorilor ?

  In ce priveste premeditarea prin socluri, asta tine de cheltuirea banului "greu"... pe produse din ciment, pentru ca betonarea este la moda.
  2
  5
  Raportează
 • postat de nicolae
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 10:51
  90.95.24.***
  Au fost omise,desigur fara intentie,cateva nume de referinta a unor personalitati galatene.Imi permit sa-i amintesc pe: Anghel Saligni,Camil Ressu,Nicolae Mantu,Ionel Fernic,Aristide Serfioti sau Nae Leonerd.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Georgel
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 09:47
  89.136.184.***
  Românul nostru ”bine informat” care crede ce știe, nu ce este...

  După 1989, mai mulți gălățeni ”bine informați” au ”votat”, la unison, propunerea ca Teatrului Dramatic să i se atribuie numele ”Gina Patrichi”. Cu excepția unui oarecare domn care se numea Paul Păltănea (după moarte dublu onorat cu atribuirea numelui său atât Muzeului de Istorie local, cât și unei străzi din Galați) și care s-a împotrivit bătându-se ca un leu ca să convingă autoritățile că teatrul gălățean trebuie să poarte numele de... ”Fani Tardini”.

  Mă atașez acelei părți a comunității locale care nu vede rostul celor patru socluri ridicate deja în Parcul „Eminescu”, pripit comandate și executate în perimetrul în care, în caz că vor fi folosite, ar urma să devină ridicolă denumirea actuală de ”Parcul Eminescu”.
  2
  15
  Raportează
 • postat de abc
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2019 07:05
  109.96.134.***
  Pai cum ati facut si acum, ati facut si la alegeri - nu votam ca ne pute (shaorma...) in schim criticam cu toti bojocii ce fac altii. Ne dam culti-in-cap cu parcul Eminescu, dar prima statuie pusa in el era a lui Kogalniceanu. Murim de grija altora, asta e sportul national la Galati.
  2
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.