Zboară, cucule, zboară!

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Ca să fie clar de la bun început, nu vorbesc despre cucul „pasăre sură, ce tot stă la noi pe şură”. Nici despre numitul „Cuculus canorus” care, la aste vremuri, se pregăteşte de plecare, dacă n-o fi migrat deja în ţările calde. Vorbesc despre o „rara avis” – „pasăre rară”, care-şi face apariţia pe meleagurile noastre în anotimpul electoral. În cazul de faţă, este vorba despre Cuc, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Ţin minte de parcă ar fi fost ieri vizita de lucru a ministrului Cuc. A venit într-o zi de duminică, 19 mai, şi a făcut un adevărat tur de forţă prin judeţ, însoţit de toată floarea cea vestită a aleşilor locali, judeţeni şi naţionali.

Primul popas: şantierul neterminatei centuri ocolitoare a Tecuciului unde, cu un gest mai degrabă teatral decât radical, a rupt în patru contractul dintre Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi constructor: „Evaluaţi de urgenţă restul de executat şi vă rog să scoateţi imediat la licitaţie acest obiectiv”, a ordonat Cuc. Era ferm convins că expertiza a ceea ce s-a executat ar dura până la 45 de zile, iar până la sfârşitul lunii septembrie – octombrie spera să existe un nou contract cu o firmă serioasă. A treia! Iată că suntem în octombrie, iar investiţia nici măcar nu a fost relicitată, pentru că autorităţile nu mai termină cu evaluatul. Şi uite-aşa, după o primă finanţare europeană ratată pentru centura care a început acum şapte ani, riscăm să o ratăm şi pe a doua.

Următorul popas al ministrului a fost în câmp. De fapt, nu era tocmai o tarla agricolă, ci locul viitorului aeroport internaţional. „Se va face o modificare legislativă, iar acest aeroport va putea fi finanţat prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vom introduce modificările în şedinţa de Guvern”, a promis Cuc. Şi cu promisiunea neonorată am rămas. Pentru că, să-mi fie cu iertare, parteneriatul public-privat îmi sună a moartea (clinică) realizării investiţiilor. Să dea Dumnezeu să mă înşel.

Cât despre celelalte două promisiuni ale ministrului - drum expres Brăila-Galaţi şi marea centură a Galaţiului, „proiectare şi execuţie”, despre care spunea că le va lansa în luna august, mai bine mă abţin. Că simt deja cum execut un timid zbor deasupra unui cuib de cuci.

Dar, nu-i aşa, de săptămâna viitoare revin anotimpurile electorale. Şi cine ştie dacă nu revine vreun cuc politic cu promisiunea în plisc, precum porumbelul cu o ramură de măslin. Zboară, cucule, zboară!

Citit 2431 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 17:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.