Civilizaţia trebuie făcută cu forţa

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În fiecare an, atunci când ne plătim taxele şi impozitele locale, avem de achitat, printre altele, şi taxa de habitat. Această taxă a fost majorată, în vara acestui an, de la 86 la 90,27 de lei/an/persoană.

Taxa este destul de mare, iar asta ar trebui să se reflecte şi în curăţenia din oraş. Dar plata acestei sume, destul de piperate, nu ne dă dreptul să aruncăm gunoiul oriunde vedem cu ochii, aşa cum fac o parte dintre cetăţenii Galaţiului, cetăţeni care, de altfel, vor să trăiască într-un oraş civilizat.

Problema gunoiului este prezentă în toate cartierele din Galaţi, lucru surprins de foarte multe ori şi în fotografiile pe care "Viaţa liberă" le-a publicat. Fie că vorbim despre pungi, sticle, cutii de bere sau de suc, de pahare de cafea lăsate la voia întâmplării pe băncile din parc sau pe stradă, de gunoiul pe care îl colectăm acasă, problema curăţeniei pare să fie din ce în ce mai des întâlnită.

Făcând referire la gunoiul menajer, remarcăm faptul că acesta, în loc să ajungă la container, este aruncat pe stradă, la colţul blocului, în tronson sau în vreo groapă apărută peste noapte. Aruncatul gunoiului pe unde vrea fiecare a devenit obişnuinţă, în ciuda faptului că, în anumite cartiere, containerele de gunoi sunt suficient de multe şi amplasate strategic pentru a le fi uşor oamenilor să se debaraseze de ce nu mai au nevoie. Dar asta ţine de bunul simţ al cetăţeanului. Sunt zone în oraş unde cetăţenii dau dovadă de mult bun simţ şi arată că vor fi trăiască într-un oraş civilizat. Sunt cartiere, precum I.C.Frimu, în care oamenii sunt nevoiţi să parcurgă distanţe destul de mari ca să ajungă la punctele de colectare amenajate de municipalitate, dar asta nu îi împiedică pe cetăţeni să păstreze curăţenia.

Toate ţin însă de buna creştere a individului şi de dorinţa lui de se comporta civilizat. O zicală veche spune că "orice pădure are şi uscături", dar în lipsa unor amenzi, ce-i drept greu de aplicat, pentru că trebuie să identifici "bizonul" care a lăsat sacul cu gunoi în colţul blocului, uscăturile par a fi din ce în ce mai dese şi pădurea riscă să fie sufocată. La alţii, civilizaţia s-a făcut cu forţa. La noi mai are de aşteptat, pentru că aceşti indivizi se înmulţesc, iar copiii lor nu vor face altceva decât ceea ce au văzut la părinţi.

Citit 1438 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2019 15:10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro