La muncă, boşorogilor! Vă arde de plimbare?

Evaluaţi acest articol
(32 voturi)
6 comentarii

Se discută aprins, de câteva zile încoace, despre majorarea vârstei de pensionare. Ideea, extrasă dintr-un discurs al unui lider liberal, a fost deformată din gură-n gură până a ajuns un fake news de toată fala. De fapt, dezbaterea propusă viza posibilitatea prelungirii vârstei de pensionare pentru medicii şi profesorii care îşi doresc acest lucru. De aici până la pensionarea tuturor românilor la 70 de ani n-a fost nevoie de prea multă "muncă", ci doar  de câteva interpretări politicianiste, pentru că subiectul e unul foarte fierbinte.
Dacă abordăm tema la modul serios, vom vedea că sustenabilitatea sistemelor de pensii este în dificultate în toată Europa, iar cauzele sunt aceleaşi şi ţin în special de demografie, sporul natural (diferenţa dintre numărul nou-născuţilor şi cel al decedaţilor) fiind negativ în majoritatea ţărilor continentului. Când la această problemă se adaugă majorarea populistă a cuantumului pensiilor, apariţia a mii de "speciale" pentru diverse categorii sociale privilegiate şi posibilitatea ieşirii la pensie la vârste care frizează absurdul, gen 40-42 de ani, situaţia devine de-a dreptul dramatică.
Soluţiile "normale" de rezolvare a problemei nu sunt decât trei, oricât ne-am învârti în jurul cozii. Prima vizează creşterea vârstei de pensionare, variantă cu din ce mai mulţi adepţi în Occident, unde însă speranţa de viaţă este cu zece ani superioară României. La noi, bărbaţii abia ajung să trăiască în medie 71 de ani, aşa că o pensionare la 70 de ani ar însemna întoarcerea la bancurile ceauşiste despre ziua de muncă de 24 de ore. O variantă mai "şmecheră" a acestei soluţii este creşterea numărului de ani de cotizare pentru a putea beneficia de pensia integrală, care ar reduce numărul beneficiarilor de pensii complete.
A doua soluţie este majorarea contribuţiei la sistemul de pensii, aflată deja la un nivel destul de mare în România, care ar fi greu de digerat de către angajaţi.
A treia opţiune este reducerea cuantumului pensiilor până la un nivel pe care sistemul îl poate suporta, variantă la fel de greu acceptabilă în România, din cauza valorii deja foarte scăzute a pensiilor mici şi medii.
Dar, după cum îi ştiu eu pe politicienii români, nu cred că se va aplica niciuna dintre soluţiile specialiştilor. Cel mai probabil, în cazul unei crize majore, guvernul aflat în funcţie la vremea respectivă va renunţa pur şi simplu la investiţiile în infrastructură (nu că acum se fac prea multe drumuri), sub pretextul mereu gândit, dar niciodată exprimat public: "Vă arde de plimbare, boşorogilor? La muncă, avem sinecuri de plătit, şpăgi de încasat şi pensii speciale de majorat!"

Citit 2214 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 18:32

6 comentarii

 • postat de Sergiu Marți, 14 Ianuarie 2020 18:10 82.78.126.*** Link la comentariu
  4
  0

  Politicienii care ani de zile au neglijat munca la negru, pentru ca patronii să nu plătească contributiile la bugetul asigurarilor sociale, au ajuns la momentul in care numărul cotizantilor tinde sa depăseasca numărul pensionarilor. Felicitari dragi decidenti! Dragi pensionari, urcați-vă pe banchiză, ca batranii laponi!

  Raportează
 • postat de Am zis. Marți, 14 Ianuarie 2020 13:59 77.111.245.*** Link la comentariu
  5
  6

  Singura ratiune, singurul tel pentru care exista actuala conducere, este gestionarea disparitiei fizice a populatiei de origine romana si de predare in totalitate a resurselor tarii catre entitati straine. Restul sunt numai detalii colaterale, neinteresante pentru ei...

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 14 Ianuarie 2020 11:26 5.13.232.*** Link la comentariu
  4
  15

  In Vest, proaspetii pensionari isi cumpara un bolid nervos de cateva zeci de mii de E NOU... si o duc bine... bolile apar rar si dupa 80 de ani…
  La noi, daca vei avea pensie si o mai si prinzi… iti iei un bolid plin de retete si analize… si te plimbi prin spitale facald slalom printer medicii avari de bani si atat!

  Buna comparatia nu? diferenta: Statul are grija de proprii cetateni, fiind priprietatea nr.1.... la noi in a fura ptr ei si a vinde aproape gratis resursele tarii! De aici apare stresul, mancarea foarte toxica… lipsa infrastructurii, industriei… si prapadul cu, care ne-am obisnuit numindu-l normalitate! Succese!

  Raportează
 • postat de ariciul Marți, 14 Ianuarie 2020 10:04 92.114.82.*** Link la comentariu
  0
  17

  Adica in cele trei variante ,biciul cade ,doar pe salele truditului de rand care e ...prosti ,dar multi,si e tinut de niste iubitori de plebe si de munca altora care sa le aduca lor bani,bani ,bani ,....baaaani.nu am auzit si o a patra varianta;reducerea numarului de puturosi care nu produc nimic dar nici plus valoare cu gandurea lor,salariul luat dupa performantele si aportul lor in ridicarea nivelului de trai al celor ce-i hranesc,si toata lumea sa aiba pensie dupa contributia adusa,fiindca avem multi speciali,prea multi,toti bugetarii se vor ...SPECIALI....iar truditul de rand abia spera sa aiba si el macar un an doi de liniste dupa zbuciumul de o viata si spune;sa mica ,dar lunga.Pensia.Se refera la pensie.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Marți, 14 Ianuarie 2020 09:00 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  2

  Tara lu' Peste-Prajit in suc propriu si la fos ffff mic !!!

  Raportează
 • postat de ghici Marți, 14 Ianuarie 2020 06:20 188.24.218.*** Link la comentariu
  9
  6

  Formuarea lasa de dorit.Ma asteptam la un limbaj elevat. Nu asa atragem cititorul. "Bosorog" nu are sinonime?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.