Câte tururi de scrutin te fac primar al Galaţiului?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Poate să fie şi un tur de scrutin, şi două, şi trei la Primărie. Eu am un singur tur la pantaloni!", mi-a spus, zâmbind, zilele trecute, un primar din judeţ. E acelaşi căruia, în decembrie 2017, un consătean în zisese chiar în faţa mea: "Fă să avem apă nonstop şi-o să fii primar pe viaţă". Ghiciţi ce: de luna viitoare, sătenii ar trebui să aibă apă potabilă curentă fără program. Iată de ce primarul respectiv nu prea are de ce să-şi facă griji în privinţa tururilor locale. Dar câţi sunt ca el?

"Conservarea câştigului obţinut", aşa s-ar putea numi pe scurt cerbicia cu care PDL şi UDMR au impus, în 2011, alegerile pentru primar într-un singur tur. Paradoxal, unii democrat-liberali de atunci sunt astăzi vajnici liberali şi ar trebui să susţină votul în două tururi. Vot în două tururi pe care, în 2011, îl susţineau cu tărie social-democraţii, care acum nici nu vor să audă de el. Desigur, numai un anumit… necuvântător este consecvent în viaţă, nu-i aşa? Iar politica e schimbătoare şi capricioasă ca o femeie. Despre politicieni nu mai vorbim!

Istoria ultimilor 24 de ani de alegeri locale a arătat că al doilea tur de scrutin nu a produs nicio surpriză, cel puţin la nivelul municipiului Galaţi. Cine a câştigat primul tur şi-a adjudecat şi victoria finală. Diferenţa a constat, însă, în reprezentativitate.

Pentru că una e să fii primar cu 60.206 voturi - cele mai puţine cu care a fost ales, în al doilea tur de scrutin, un primar al municipiului Galaţi (Dumitru Nicolae, în iunie 2008). Şi alta e să fii primar cu 23.378 de voturi, câte a primit Ionuţ Pucheanu, în iunie 2016. Să mai spun că, la alegerile din 2008, principalul adversar al lui Nicolae, Andrei Lişinschi, a pierdut clar cu 22.012 voturi (23,62 la sută), respectiv, 24.366 de voturi (28,81 la sută)? Mai bine tac.

Fireşte, există şi excepţii. N-o să vorbesc despre scorul de 70.657 de voturi (54,85) la sută cu care Eugen Durbacă a câştigat alegerile de primar în 1996 încă din primul tur. Ci despre scorul record obţinut de Marius Stan în iunie 2012 - 59.614 voturi (47,7 la sută). Sunt cele mai multe voturi pe care, cu excepţia anului 1996, le-a obţinut un candidat postrevoluţionar la Primăria Galaţi în primul tur de scrutin! E drept că, declarativ, Stan avea în spate susţinerea a trei partide, PSD, PNL şi PC, reunite în USL.

Oare câte voturi ar obţine acum un candidat unic al opoziţiei? Şi câte tururi la Primărie te fac primar la Galaţi?

Citit 2110 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 17:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.