Deviem autobuzele, tragem o horă şi gata cu Unirea

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române din data de 24 ianuarie cuprind un Te Deum pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama sa, apoi evenimentele de la statuia lui Cuza de la Grădina Publică: întâmpinarea oficialităţilor, salutul drapelului de luptă, intonarea imnului de stat, depunerea de buchete de flori din partea, printre alţii, a autorităţilor publice şi partidelor politice, un scurt moment istoric şi apoi, punctul culminant, Hora Unirii, jucată de toţi cei prezenţi. În intervalul dedicat acestor manifestări, pe Domnească şi străzile adiacente din zonă vor exista restricţii de trafic.

Întrebare de baraj: din ce an credeţi că este acest program? Vă ajut eu: aşa a fost dintotdeauna. Mă rog, aproape dintotdeauna, după decembrie 1989. Cunoscuţi în general ca un popor foarte inventiv, românii par să fi ajuns la fundul sacului cu idei atunci când e vorba să sărbătorească ceva în mod oficial. Hora Unirii la statuie, restricţii de trafic şi depunere de coroane. La fel, în fiecare an. De 1 Decembrie, Ziua Naţională, mai scoatem şi armata, iar de Zilele Galaţiului, care până acum erau la final de noiembrie, să mă ierte Dumnezeu, ies şi preoţii în stradă. Nu sesizaţi o uşoară monotonie?

Bine, nu zic că să avem dansatoare cu buricul gol la defilări sau să tragem cu Katiuşe de Ziua Naţională, dar chiar nu ne mai putem gândi şi la altceva? Americanii, care au ziua naţională în iulie, au tot felul de carnavaluri, petreceri, parade, picnicuri. La noi, mai toate sărbătorile importante pică iarna, dar chiar şi dacă ar fi vara, tot cu coroane de flori le-am sărbători. Sau nu am face nimic. Nu mă credeţi? Cum v-aţi petrecut Zilele Galaţiului de anul trecut, care tocmai fuseseră mutate din noiembrie în iunie?

Aş vrea să fiu bine înţeles: coroanele de flori întru pomenirea eroilor neamului şi a marilor personalităţi ale României sunt absolut necesare. La fel, Armata, cu rolul ei determinant în păstrarea graniţelor în care trăim, are un rol salutar şi merită o paradă care să o pună în valoare. Dar parcă ar merge şi altceva pe lângă aceste evenimente care trebuie obligatoriu bifate. Nu cred că pot fi acuzat de lipsă de patriotism pentru că gândesc aşa, dar nu cred nici că responsabilii cu întocmirea acestor programe sunt mai pătrunşi de fiorul naţional decât mine. Părerea mea!

Citit 1700 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2020 17:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.