”Prost să fii, noroc să ai!”

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
1 comentariu

MAE ne informa că trei români sunt blocaţi în epicentrul coronavirusului, la Hubei. În lume sunt morţi şi mii de bolnavi! Totul pornind de la o piaţă de păsări din capitala uriaşei provincii chineze, înfrăţită cu judeţul nostru din ´86. Şi oraşele Galaţi şi Wuhan s-au  înfrăţit încă din ´87 (reunite, oraşele Wuchang şi Hankou numără 11 milioane locuitori, jumătate cât România!), au fost şi nişte vizite, în 2010 a venit ambasadorul, dar… atât!
În ţară nu sunt destule fiole de vaccin nici pentru gripă, dar uite că o mai ducem! În schimb, ABC News anunţa că sute de părinţii australieni sunt disperaţi că nu-şi pot aduce acasă 600 copii prinşi la Hubei, în carantină, de cel puţin 14 zile. Au vrut să vadă, că ai ce vedea! O zi dacă stai, şi tot poţi da fuguţa cu trenul dispre Guangzhou spre Wuhan, cu 313 km/h! După ce ajungi la Wuhan, un ghid şi un şofer de la hotel te pot conduce de pildă la Peştera Sanyou -  "a celor trei călători", la râul Yangtze, al treilea din lume ca lungime şi ca volum, la inscripţii antice. Provincia Hubei (dacă preferaţi, mai popular spus, Chǔ) are o populaţie de trei ori mai numeroasă decât cea a României!
Mă miram într-un recent editorial că un consilier al primarului s-a deplasat la Festivalul Internaţional al Zmeului, din Weifang, spre Marea Galbenă (e totuşi zonă de dezvoltare economică şi tehnologică!), nu în înfrăţitul Wuhan. Exceptând nişte schimburi… medicale începute prin 2000 între Consiliul Judeţean şi omologul său chinez, de o vizită chineză în 2002, cu încercarea nefructificată a unei companii farmaceutice, respectiv a uneia de vehicule speciale de a colabora cu noi, nu ne mai vizităm. Apropo, acum câţiva ani a vizitat provincia şi un medic anestezist gălăţean, poreclit "Omul păianjen"…
Dar, vorba românului, "prost să fii, noroc să ai". Dacă nu te duci, dacă nu faci, nici n-o păţeşti! Acum, să zic: bine că nu s-a dus vreun ales gălăţean la Hubei, deşi boala se poate lua şi din Franţa, SUA ori Japonia! Şi, totuşi, poate ar fi fost bine să avem în Hubei un specialist de la Ministerul Sănătăţii, care să înveţe de la chinezi cum să ridici, când dai de dracu´, un ditamai spitalul de 1.000 de paturi… în numai şase zile!

Citit 1679 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2020 18:14

1 comentariu

 • postat de Lilou Sâmbătă, 01 Februarie 2020 11:16 90.118.207.*** Link la comentariu
  1
  9

  Stimate domnule Cilica.
  Acum trei ani, Franta a inaugurat un laborator de inalta securitate sanitara in zona une a aparut virusul.
  Article du 23 février 2017: "Le premier laboratoire épidémiologique de haute sécurité P4 de Chine, qui abritera les souches les plus dangereuses des virus connus, en coopération avec la France, a franchi une nouvelle étape jeudi avec son accréditation par les autorités chinoises.  Situé près de Wuhan, dans le centre de la Chine, ce lieu ultrasensible, le premier de ce type dans le pays, a reçu sa certification lors d'une cérémonie en présence du Premier ministre Bernard Cazeneuve, en visite officielle en Chine."
  Va las dumneavoastra placerea sa faceti investigatiile jurnalistice necesare. Filmuletul cu piata din Whuan care circula pe internet, poate fi doar dezinformare, asa cum stiu cei care vor sa ascunda adevarul sa o faca foarte bine.
  O zi buna

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.