Ce-ai cu noi, mă, pentru ce să ne spălăm?

Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Un an. Un întreg an universitar, atâta o ţinea săpunul pe una dintre fostele mele colege de cămin din vremea facultăţii. Între noi fie vorba, la plecarea în vacanţă îi rămânea suficient din săpunul adus în ziua de cazare cât să-l ducă acasă, în ambalajul original. De spălat, nu se spăla decât sâmbăta, la ea acasă, unde pleca în fiecare weekend. În restul săptămânii, oricât de entuziasmată şi convingătoare i-aş fi povestit că avem apă caldă la duşuri, că nu e nici coadă, că e curat şi călduţ, nu se spăla. Îi era frică să nu răcească.

Paradoxal, nu venea din vreun sat uitat de Dumnezeu şi de minima igienă, ci de la oraş. Mai mult, mama ei era asistentă în spitalul oraşului. Mă întrebam adesea dacă mama ei ştie/miroase ce fată „îngrijită” are. O singură dată am văzut-o spălându-se pe mâini după ce fusese la toaletă. Îşi clătea delicat vârfurile degetelor lungi, fără ca apa să atingă căuşul palmei. „Fetelor, nu uitaţi să vă spălaţi pe mână!”, ne strigase o altă colegă de cameră, şi ea tot fiică de asistentă medicală, tot de la oraş. Credeam că singularul „mână” i-a scăpat din greşeală, chit că era studentă la Litere. Ei bine, nu, chiar îşi spăla doar o mână, cea pe care o folosise la toaletă.

De ce v-am povestit aceste amintiri din studenţie? Pentru că ele aveau să ateste statisticile despre care aveam să aflu mai târziu: că nu suntem un popor prieten cu apa şi săpunul. Că dăm cu parfum peste jeg. Cine nu mă crede să urce într-un autobuz, la oră de vârf. Dar nu acum, când hainele groase mai camuflează mirosurile, ci când dă căldura. „De ce să mă spăl, dacă eu simt că n-am transpirat?!”, se lăuda, vara trecută, una dintre călătoare. Mirosul o contrazicea vehement.

În mijloacele de transport, mulţi dintre călători poartă acum măşti de protecţie. Mă întreb însă câţi dintre ei îşi spală cu grijă şi răspundere mâinile după ce ajung acasă ori unde au nevoie. Sau câţi dintre ei se spală.

Pentru că mai un pic şi scrie pe toate gardurile că întâia şi cea mai eficientă măsură de protecţie împotriva îmbolnăvirii, cu sau fără coronavirus, este spălatul des al mâinilor, la pachet cu dezinfectatul. Că masca nu te poate apăra sau proteja aşa cum o face igiena serioasă şi regulată.

Dar celor mai mulţi pare să le fie mai uşor să-şi tuflească o mască pe figură şi să strige, parafrazându-l pe Topârceanu: Ce-ai cu noi, mă, pentru ce să ne spălăm?!

Citit 2909 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2020 16:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.