Frica vrajbei noastre

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Potrivit declarațiilor din sfera medicală, nu am ajuns încă în punctul maxim al valului de îmbolnăviri. Cum ar fi, răul cel mare abia urmează. De aceea, este cu atât mai important să respectăm condițiile autoizolării, pentru ca în spitale să ajungă cât mai puţini dintre noi. Din punct de vedere economic însă, efectele sunt deja extrem de vizibile şi foarte serioase. Imposibilitatea deplasării libere şi necesitatea lipsei de contact social au determinat închiderea pe termen încă necunoscut a multor afaceri, iar alte sunt forţate să trimită oamenii în concedii sau în şomaj. La nesiguranţa pe care cu toţii o resimţim, din cauza pericolului de infectare cu coronavirus, la stresul provocat de posibilitatea ca persoanele dragi nouă să se îmbolnăvească, se adaugă nesiguranţa zilei de mâine. În doar două zile, la AJOFM Galaţi au ajuns atâtea solicitări diverse pe e-mail, încât acesta s-a blocat. Circa 1.200 de gălăţeni sunt deja afectaţi de diverse forme de disponibilizare, iar alte măsuri similare au fost deja anunţate, inclusiv de către mari angajatori, precum Damen şi Liberty. 

Toată societatea, în ansamblul ei, este profund zdruncinată. În faţa pericolului, indiferent de natura lui, oamenii reacţionează aproape sub impulsul instinctelor primare, dintre care cel de autoconservare este cel mai puternic. Ne dezumanizăm din ce în ce mai mult, poate acesta este pericolul cel mai mare. Izolaţi, lipsiţi de contactul social, atât de important pentru păstrarea calităţilor noastre umane, ne pierdem direcţia, ne uităm valorile. Uităm să mai fim oameni. Lăsăm să ne conducă frica de a muri, frica de rămâne fără pâine, frica de a nu putea să avem grijă de cei dragi. De aceea apar situaţii precum cea a asistentei căreia i s-a aruncat clor pe uşa apartamentului, de aceea se adâncesc suspiciunile între vecini, chiar oameni care niciodată nu îi pândeau pe ceilalţi ajung să facă de pază la vizor, iar conflictele pot izbucni din orice. Uităm că, până la urmă, modul în care ne comportăm acum, într-o situaţie de criză, ne va defini şi după ce criza va fi trecut. Acum dăm măsura propriei noastre capacităţi de adaptare, a modului în care ştim să fim oameni, chiar şi atunci când ne este greu. Cât de flexibili suntem, la cât de multe dintre lucrurile cu care eram obişnuiţi putem renunţa, dacă ne putem reorienta profesional, dacă suntem capabili să facem faţă presiunilor psihice, emoţionale şi economice ale momentului în care ne aflăm. Uşor nu este pentru nimeni, iar greul pare că de-abia de-acum vine.

Citit 1611 ori Ultima modificare Vineri, 03 Aprilie 2020 19:23

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de profesor
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 19:33
  79.116.100.***
  Pentru "covid ucide":
  Exagerati mult, majoritatea celor angajati beneficiaza de o forma de sprijin financiar. Altii lucreaza normal. Pensiile sunt platite. Utilitatile suporta esalonarea platii facturilor si nu deconecteaza. Poate hotii si prostituatele au mai putin de lucru, dar ma indoiesc sa porneasca ei revolte sau jafuri. Nu mai lansati mesaje panicarde ca nu e cazul. Armata NU poate trage in cetateni, este interzis prin lege si nici starea de razboi nu poate justifica asemenea grozavie. Daca va pasa cu adevarat si nu faceti parte din categoriile de risc puteti face voluntariat, asa cum vom face majoritatea daca vom intra in somaj tehnic. Deocamdata lucram...cu toate precautiile posibile..unii de acasa, altii direct cu cetatenii, clientii sau pacientii, asa cum e normal si firesc.

  PS
  Presiunile sunt in spitale iar cei care le suporta sunt medicii si asistentele, açolo e nevoie de sprijin.
  0
  11
  Raportează
 • postat de covid ucide
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 16:17
  84.117.41.***
  In curand populatia infometata care nu mai are un loc de munca si nici mancare si nici cu ce plati utilitatile va iesi in strada si vor sparge magazinele alimentare. Armata sa fie in strada si sa aiba glont pe teava altfel e prapad. Sa fie aparate spitalele si toate unitatile strategice. Sa se asigure tot fluxul alimentar si cei care mai maresc preturile sa fie dusi la Curtea Martiala! Sa se asigure medicamente, apa si mancare in tot orasul!
  10
  3
  Raportează
 • postat de galatean
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 10:12
  89.137.231.***
  Vorba ardeleanului:

  La tăț’ ni-i greu…

  Numa’ că amu'

  la tăț’ deodată.
  5
  17
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 07:52
  89.39.81.***
  Domnul a zis: „Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grâul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca să nu se piardă credinţa ta și, după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întărești pe fraţii tăi.”A venit vremea cernutului.Fiti tari in credinta ,smeriti ,iubitori,ajutativa intre voi,binecuvantativa dusmanii caci asa veti fi fii ai luminii.AMIN.
  11
  3
  Raportează
 • postat de Joma
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 03:05
  86.124.205.***
  Dezumanizarea apare încă de la întrarea în vamă-a se vedea resturile și gunoaiele aruncate peste tot de frumoșii românași diasporeni,mai precis la Nădlac. Marea majoritate nu sunt învățați cu vorba bună, oricât ai încerca să le explici că se impune o carantină tuturor care vin din zonele cu focare. Faptul că și la ora actuală vin buluc, fără să gândească că vor pune în continuare în pericol semenii lor, mă duce la ideea că asta ne e soarta și cam asta e tot. Măsuri cică se iau, dar nu se văd. Se văd doar statisticile la amenzi, de parca e o bucurie națională. Lăudarea asta ciudată legată de amenzi, trezește o anumita apatie în societate. Să nu mai zic de unii aflați la izolare sau autoizolare care nu au nimic mai bun de făcut decât să se laude prin diferite aplicații, mai precis Facebook, cum o iau ei razna sau cum se plimbă un bunic/ă pe afară și ei nu. De genul să moară capra vecinului, că așa apare o satisfacție la nivel personal,să vadă cum alții suferă de parcă au cerut ei virusul să vină la pachet de Paște din diaspora. Dacă simțiți că nu aveți ce face, că o luați razna sau mai știu eu ce bazaconii, nu mai bine vă căutați un job sau hobby-uri? Nu de alta, dar nu toți dau faliment sau șomaj tehnic. Nu în toată tara, totuși. Ori apucați-vă de făcut măști, ca e la modă și la mintea cocoșului. Nu aveți materiale? Întrebați un chinez cu buletin "dă" Galați.
  1
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.