Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
1 comentariu

Nu mai este nicio noutate că noţiunea de "surpriză" face parte din ADN-ul celor care ne conduc. Iarna îi ia pe edili prin surprindere, molimele vin pe nepusă masă, la fel şi mult aşteptata relaxare. Să trecem de la starea de urgenţă la starea de alertă pare a fi o chestiune mai complicată decât ar fi admis orice om cu scaun la cap, gândindu-se că, de pe 15 mai, românul abia aşteaptă să se relaxeze.

Ne relaxăm, dar nu prea ştim cum. Nici administrativ, nici legislativ, pentru că autorităţile s-au tot bâlbâit în ultimele zile să adopte o lege, să o treacă prin camerele parlamentare, să o facă operaţională în ziua şi la ora când va fi expirat starea de urgenţă. Vom putea face, fără restricţii, toate acele lucruri pe care ni le tot propovăduiesc la televizor? Vom putea circula mai liberi, fără stresul declaraţiei şi al explicaţiilor? Vom putea ieşi în parcuri? Se vor deschide terasele? Vom fi amendaţi, şi dacă da, pentru ce şi cu cât? Weekend-ul "eliberării" de sub jugul stării de urgenţă era, cu câteva ore înainte de expirarea acesteia, sub semnul întrebării, asta dacă ar fi fost să judecăm situaţia legal şi pur teoretic. În realitate, la firul ierbii, relaxarea a pus stăpânire pe societate cu mult înainte ca guvernanţii să finalizeze, administrativ, reglementarea stării de alertă, "sora mai blândă" a ceea ce am trăit în ultimele două luni. Mai ales după ce Curtea Constituţională a dat cu ciocanul în fruntea ordonanţei care prevedea amenzile astronomice pentru cei care nu stăteau în case şi nu îşi justificau, cu declaraţii valabile, deplasările urgente. Bătrânii au ieşit pe străzi la orice ore, lumea s-a înghesuit în autobuze, călcând în picioare ideea de "distanţare socială", s-au înmulţit vizitele şi reuniunile familiale, iar pentru mulţi, masca a devenit un accesoriu bun de purtat la încheietură, să fie acolo, în caz de ceva. Dincolo de bâlbâielile administrative care ar putea lăsa ţara, timp ce trei zile, într-o stare de semi-vid legislativ, oamenii se vor relaxa şi nimeni nu îi poate condamna. Izolarea şi distanţarea sunt cumplite, dar revenirea la normalitate nu trebuie să o facem precum flămânzii care au petrecut două luni cu pâine şi apă. Avem în faţă "ospăţul" unei noi libertăţi care ne-a fost interzisă pentru a salva vieţi şi a limita răspândirea molimei la o scară şi mai mare. Să nu uităm că ţine de noi, în continuare, oricât de multe libertăţi ne-ar fi permise, să arătăm că nu au fost zadarnice aceste luni în care omenirea a învăţat o nouă lecţie.

Citit 859 ori Ultima modificare Joi, 14 Mai 2020 19:34

1 comentariu

 • postat de O Romanie normala Vineri, 15 Mai 2020 13:36 77.111.245.*** Link la comentariu
  2
  11

  Cu exceptia primei luni de zile de ,,lockdown" planetar , pana a inteles toata populatia planetei, incet-incet, ca pandemia asta e cea mai mare pacaleala planetara (nu discutam scopul acestui exercitiu mondial de manipulare) din ultimii 2000 de ani, restrictiile s-au cam respectat in masura mare in cam toate tarile in care ele au fost impuse populatiilor...
  Dupa acest moment, omenirea a inceput sa se trezeasca la realitate si, conducerile/guvernele statelor care isi respecta cu adevarat popoarele au inceput sa relaxeze situatia (unele nici nu au impus detentia deloc !!!) iar altele, asa cum este cazul Romaniei, neconcepand in niciun fel sa renunte la tendintele lor tiranice si dictatoriale si obsedati in mod bolnav de ideea puterii absolute si de dorinta de a desfiinta in mod total si brutal si definitiv (inclusiv prin forta armata mobilizata in tara, dotata cu armament si echipament de razboi, impotriva unei populatii neinarmate) orice fel de drepturi cetatenesti, se agata chiar si in clipa asta si ameninta in mod direct si nevoalat populatia, intr-un mod absolut bolnav si ridicol, prin tot felul de marsavii si uzand de tot felul de tertipuri de natura procedurala si legala sau...ignorand si calcand efectiv in picioare orice lege din tara asta, incepand cu Constitutia Romaniei, incearca din rasputeri sa mentina si sa impuna (daca e posibil) restrangeri ale drepturilor cetatenesti in numar cat mai mare si in mod cat mai drastic.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro