Cu genunchiul pe gâtul IMM-urilor

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, desfăşurată joi în regim de pandemie, adică online, a fost „condimentată” cu o intervenţie în direct, de câteva minute, a preşedintelui Patronatului IMM-urilor Galaţi. De obicei, condimentele se presară pentru a da un gust mai bun mâncării. De data aceasta, n-a fost deloc aşa. Consilierilor locali li s-a atras atenţia pe şleau că, pe perioada stării de urgenţă şi imediat după, n-au „percutat” deloc la greutăţile cu care s-au confruntat firmele gălăţene, multe dintre ele nereuşind să se deschidă nici până acum. „Nu au avut nicio empatie, nicio solidaritate cu mediul privat”, a spus şeful PIMM Galaţi, referindu-se la autorităţile locale. Concret, acesta reclamă faptul că, deşi foarte multe firme au fost obligate să se închisă pe durata stării de urgenţă, iar altele şi-au redus într-un mod dramatic activitatea, nivelul impozitelor locale pe clădiri şi terenuri, al taxelor locale pentru autorizare alimentaţie publică şi nivelul chiriilor au rămas aceleaşi, ca înainte de pandemie, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Concret, oamenii (a se citi firmele) au stat închişi de către stat, nu au produs nimic, dar li se cere să-şi plătească dările în continuare la nivel normal, ca şi cum activitatea lor, veniturile şi cifrele de afaceri nu le-ar fi fost afectate în niciun fel. 

La drept vorbind, nici mediul privat nu s-a dovedit a fi în totalitate mai breaz decât „oamenii de la stat”, exemple în acest sens fiind unii dezvoltatori imobiliari. Deşi magazinele din mall-uri au fost închise timp de trei luni prin ordonanţă militară – cu excepţia farmaciilor, petshop-urilor şi magazinelor alimentare – proprietarii mall-urilor au cerut să li se plătească chiriile la acelaşi nivel, fără nicio reducere. Este şi motivul pentru care, imediat după redeschiderea marilor complexuri comerciale, multe firme au protestat prin nedeschiderea magazinelor, iar altele, prin purtarea de către angajaţii lor a unor banderole de grevă japoneză.

Revenind la Consiliul Local, mingea facilităţilor pentru IMM-uri este acum în terenul său. Se pot da scutiri de taxe, eşalonări sau alte facilităţi pe care bugetul local, destul de încercat şi el în această perioadă, să şi le poată permite. Pentru că, în final, tot IMM-urile sunt cele care fac grosul bugetului local. Iar dacă stai cu genunchiul pe gâtul întreprinzătorilor, când sunt la pământ, bine nu are cum să fie. Pentru nimeni!

Citit 2363 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iunie 2020 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.