Dar poate că eu nu vreau sa mor!

Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Oricum, nu acum, şi nu din cauza ta, a celui care nu crezi în Covid, sau crezi ca e o simplă răcală care vine şi trece, sau că orice am face toţi "o s-o luăm"! Să fim înţeleşi. Nu sunt o adeptă isterică a măsurilor de precauţie şi nu cred în beneficiile unei distanţări sociale excesive. Vreau să-mi văd părinţii şi să-i pot îmbrăţişa fără teamă pe cei dragi. Dar când văd inconştienţa cu care stau umăr la umăr şi nas în nas, ştiuţi cu neştiuţi, adunaţi de prin diverse colţuri, prin toate locurile, expunându-se haotic unui risc evident, chiar că mă întreb dacă nu cumva am înnebunit ca specie.

Negarea unei evidenţe este un fel de armă de autoapărare în faţa unui pericol pe care nu suntem capabili să-l gestionăm, sunt de părere psihologii, care atrag atenţia că un fenomen de ignorare în masă a unui pericol este un mare semn că ne aflăm în pragul unei depresii generalizate. Stresaţi şi tot mai puţin empatici, suntem loviţi de un fenomen de "durere la bască", sau de "ce-o fi o fi". Că se întâmplă cu noi sau cu alţii, prea puţin ne pasă. Că ne îmbolnăvim, că suferim, că murim, tot aia. Ei bine, nu e. Se vede clar, şi nu doar la noi, că atâta vreme cât îi dai omului acces la liberul arbitru, face ce e mai rău, pentru sine şi pentru cei din jur. Se înghesuie la terase, stă ciotcă în atobuz, cu masca la bărbie, face hore pe litoral ori se prinde ca lipitoarea la cozi, de unii pe care nu îi ştie nici după nume, nici după loc. Autorităţile năuce asistă la efectele măsurilor de relaxare şi contabilizează, cu un plus continuu, numărul bolnavilor. Care creşte de la o zi la alta. Pe de altă parte, cu un minus continuu, se marchează numărul paturilor goale din spitale şi al medicilor care să-i îngrijească pe cei cu Covid sau fără. Situaţia e atât de gravă încât cu greu poate fi percepută la adevărata ei dimensiune. Nu pătrunde prin grupurile atât de straşnic înţesate în jurul meselor de şah, pe la terasele unde alde gură-cască îşi fac veacul lângă o bere sau în orice loc de agrement unde adunarea este permisă.

Să ştiţi, oameni buni, că, printre noi, sunt unii norocoşi care poartă virusul, nu ştiu şi, da, îl transmit. Unuia mai firav, care poate pierde lupta si care, la rândul lui, îl dă mai departe. Şi tot aşa. Nu e drept să alegeţi voi, cei care negaţi sau vă credeţi invincibili, dacă eu vreau să trăiesc sau nu vreau să-mi văd apropiaţii murind. Pentru că voi mureaţi dacă nu socializaţi, mureaţi dacă gândeaţi, mureaţi dacă simţeaţi.

Citit 2750 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

4 comentarii

 • postat de @obiectiv
  Luni, 06 Iulie 2020 16:57
  86.124.205.***
  "Cei ca dvs" înseamnă oamenii care respectă indicațiile medicale, fără să fie preocupați că dau sau nu dreptate unuia sau altuia. Se simte în exprimarea ta satisfacția nărodului care folosește drept pietre de dat în alții ceea ce vede și ascultă el seară de seară la televizor, lovești cu parii pe care ești convins că ți-i pune în mână uitatul la televizor. Fiind niște săraci cu duhul toți, plecați pe fentă fără să realizați că sunteți turmă mânată pe izlazul celui care ține varga în mână ceea ce nu mă interesează absolut deloc, cu precizarea că într-adevăr mă tem să nu iau ceva de la un atotștiutor de ăsta care a învârtit surubelnița o viață întreagă și acum la bătrânețe simte că s-a integrat în absolut în fața televizorului, pe bancă în fața blocului, în autobuz ori la rând la piață la 40 de grade... Nu merge nimeni în combinezon pe străzi, în esență e vorba de lucruri de bun simț care țin de o igienă minimă dar am sesizat încercarea de umor de bordură. Este greu să se accepte obligativitatea unor reguli de igienă de către niște oameni care nu au înțeles că nu-și permit un săpun în plus tocmai din cauza celor pe care mi-i citează mie aici din ultima emisiune! Faceți bine și respectați regulile, societatea liberă nu înseamnă anarhie, înseamnă exercitarea propriiilor drepturi până la intersecția cu drepturile celuilalt, adică exact ideea articolului, nu mă omorî pe mine cu filosofia ta de cablu tv !
  0
  8
  Raportează
 • postat de Obiectiv
  Luni, 06 Iulie 2020 11:32
  86.124.200.***
  ' Se vede clar, şi nu doar la noi, că atâta vreme cât îi dai omului acces la liberul arbitru, face ce e mai rău, pentru sine şi pentru cei din jur. Se înghesuie la terase, stă ciotcă în atobuz, cu masca la bărbie, face hore pe litoral ori se prinde ca lipitoarea la cozi, de unii pe care nu îi ştie nici după nume, nici după loc'

  Se vede clar ca avem pareri diferite asupra a care sunt cele mai rele lucruri pe care le poate face omul. Ati spus niste vorbe grele asa ca va voi intoarce serviciul.

  Daca asa ar fi, ca omul atunci cand nu ii este incalcata libertatea face ce e mai rau, cum de de-a lungul vremii societatile mai libere au avut parte de conditii cu mult mai bune decat celelalte? Cum de progresul a aparut fix atunci cand lasati in pace sa-si urmareasca interesul indivizii cooperand voluntar cu ceilalti au creat prosperitate pentru ei si pentru cei din jur? Cum de societatea colectivista, in care individul era coordonat de altii, a falimentat in fata celei libere?
  Daca gandindu-va la aceste intrebari ramaneti tot cu convingerea de la inceput, nu va pot dori decat succes in gasirea unui stapan. Puteti sa incercati sa faceti rost de actele necesare pentru a emigra in China, de exemplu. Guvernul de acolo cu siguranta va va satisface.

  Acum, despre pandemie: evident ca e bine sa ne incurajam unii pe altii sa purtam masca, caci nu pare sa fie vreun dezavantaj, dimpotriva si sa fim precauti cand iesim afara. Iar cei ca dvs. puteti sa incercati sa va izolati complet de ceilalti (eventual lucrati de-acasa) sau va faceti un combinezon din saci si va procurati masti cu geam si filtru).
  9
  3
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 06 Iulie 2020 07:21
  86.124.205.***
  Nu știu cum o fi prin alte părți, dar la noi mațul este motivul pentru care prinde atât de bine la popor mizeria deversată seară de seară prin televizor în casele și mințile oamenilor. Absolut toate locurile despre care vorbiți se referă la crăpăt și la generația atât de ușor prostită de treijdeani ba cu 2 lei la pensie și scumpit curentul electric cu 10, ba cu un mic electoral, ba cu noi când mai ieșim din casă, vreți să ne exterminați, bine hai, ieșiți când vreți chiar dacă în aprilie sunt doar 25 de grade și nu putem umbla în caniculă etc. Numai pe motiv de maț se fac adunările ăstea care îngrozesc orice om cu minte care se păzește cât de cât, numai pentru a umple mațul umblă ăștia în cirezi, bineînțeles cu masca în bărbie că nu mă învăța tu pe mine, măi... Ați uitat în martie când cu câteva zile înainte de a se lua primele măsuri la nivel național Primăria noastră le mărea numărul de autobuze la netoți să bântuie mai mulți și mai mult cu sacoșa neagră de colo încoace, tot în încercarea de a fugi de spaima asta de a nu muri de foame în anul 2020 ? Majoritatea au copii și nepoți afară, din cauza mațului lor o să primim tot mai multe restricții pentru că avem rată de îmbolnăvire atât de mare, dar ai cu cine să vorbești...
  3
  14
  Raportează
 • postat de Simona
  Luni, 06 Iulie 2020 01:28
  95.76.59.***
  Iar eu sigur nu vreau sa mor! Nici macar sa ma imbolnavesc! Da, si eu as putea sa am virusul, sa-l port si sa-l dau altora, de aceea nu-mi asum riscuri pe care le cunosc. Ieri, inainte de meciul de la Cluj, Simona Halep aparea intr-o poza, cu masca. Reactia ''fanilor;;? ''Da-ti jos botnita aia!''. Ce sa mai zici? P.S. Excelent scris, dra Constandache!
  3
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.