În plină pandemie, inflație de candidați

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Inflația reprezintă un dezechilibru economic major, fiind o creștere generală a prețurilor, indiferent că discutăm de bunuri de larg consum ori servicii. Este vorba de reducerea puterii de cumpărare, sau, mai simplu, cu cât prețurile cresc, cu atât vei putea achiziționa mai puține produse și servicii cu aceiaşi bani. Fostul președinte american Ronald Reagan spunea că "inflația este la fel de violentă precum un tâlhar, la fel de înspăimântătoare precum un hoț înarmat și la fel de letală precum un asasin plătit".

Trecerea este ușor brutală către zona politicii, însă la mai puțin de două luni până la alegerile locale, Galațiul are parte de o inflație de candidați. Ei nu sunt deloc înspăimântători, ca în descrierea de mai sus, dimpotrivă, iar discursurile preelectorale sunt pavate cu cele mai bune intenții.

Ușor straniu este modul în care s-a ajuns aici. După ce PNL nu a reușit să găsească candidatul potrivit în rândurile propriului partid la Primăria Galați, soluția "hibrid" aleasă împreună cu partenerii de la USR PLUS a fost bătută în cuie. Dar, ce să vezi, liberali mai vechi candidează din partea altor formațiuni politice. Fostul prorector Ștefan Baltă va candida din partea PER, autodefinindu-se "liberal ecologist", iar ex-edilul Marius Stan, din partea partidului cu doctrină social-liberală Pro România. După ce a vorbit de coagularea dreptei la Galați, din postura de candidat al Partidului Împreună pentru Moldova, ex-mijlocașul la închidere s-a "repliat" și a ajuns în stânga eșichierului politic.

Tot din zona dreptei candidează și deputatul PMP Cătălin Cristache. Mai mult, și președintele ALDE Galați, Cristian Dima, și-a anunțat oficial intenția de a intra în cursa pentru Primărie. Pentru un tacâm complet, pe scena politică gălățeană și-a mai făcut apariția un partid de centru-stânga. Acesta este PPU(SL), girat la Galați de deputatul Eugen Durbacă și cu un viceprimar în funcție, Picu Roman, în blocstarturi pentru candidatură. Există și grupări politice, gen PACT pentru Galați, care, deși nu oferă un candidat propriu la funcția de edil-șef, au lista întocmită pentru Consiliul Local.

Încercarea de a limpezi apele politicii locale probabil că nu are efectul scontat, dar lucrăm cu "materialul clientului", iar opțiunile electoratului ar putea fi bulversate, mai ales de viziunile doctrinare, în caz că așa ceva mai contează. Important ar fi ca măcar evoluția pandemiei să permită desfășurarea alegerilor în siguranță. În acest sens, ar fi de luat în seamă și organizarea scrutinului timp de două zile. Cu așa inflație de candidați, este nevoie, măcar, de distanțare fizică la urne.

Citit 1518 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2020 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.