Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Educaţia sexuală predată în şcoli se va numi sanitară, iar participarea elevilor la aceste ore se va face doar cu acordul părinţilor. Votul a 269 de parlamentari a modificat în acest sens proiectul de lege iniţial, care spunea lucrurilor pe nume, fără acord parental.

Îmi imaginez că discuţia cu copilul despre aspectele sexuale ale vieţii poate fi inconfortabilă pentru părinţii care, la rândul lor, nu au avut parte de firescul unei educaţii sexuale făcute în familie sau la şcoală, la momentul potrivit. Momentul potrivit diferă de la un copil la altul, fiindcă realitatea ultimelor decenii este că pre-adolescenţa debutează chiar şi la 10 ani. Prezenţa menstruaţiei mai devreme, la fete, precum şi maturizarea hormonală mai rapidă a băieţilor, cât şi impactul informaţional mai puţin supravegheat creează premisele debutului vieţii sexuale la vârste mult mai mici decât se întâmpla cu 20-30 de ani în urmă.

În aceste condiţii, când e prea devreme să afle copiii despre sex? Sub ce formă ar trebui să li se prezinte informaţiile necesare şi de către cine? Evident, părinţii vor avea păreri diferite pe subiect, în funcţie de propria lor experienţă de viaţă, de cât de buni pedagogi sunt etc. Statul, totuşi, ar trebui să abordeze lucrurile într-o manieră unitară, fiindcă, din păcate, oricât de pudibonzi am fi, mamele adolescente nu dispar peste noapte.

Potrivit datelor Eurostat, citate de “Salvaţi Copiii România”, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 si 17 ani (9.282 de naşteri, adică 4,7 la sută din totalul naşterilor din 2015). 676 dintre mame erau minore cu vârsta între 10 şi 14 ani.

La pericolul sarcinilor nedorite se adaugă cel al bolilor cu transmitere sexuală, dar şi alte aspecte, mai puţin discutate, dar la fel de grave. Imagini sau filme cu copii în ipostaze sexuale ajung pe internet, declanşând adevărate drame, care au consecinţe asupra echilibrului emoţional al foarte tinerelor victime, ajungându-se uneori chiar la suicid.

Îmi amintesc perioada liceului, când, eu având părinţi care mi-au spus tot ce trebuia spus despre sex la momentul potrivit, le cumpăram unor prietene prezervative, fiindcă lor le era prea ruşine să intre în farmacie şi să ceară, temându-se şi că farmacista ar fi putut să le cunoască părinţii şi să le dea de gol. După aproape trei decenii, faptul că lăsăm deciziile de genul acesta tot la latitudinea părinţilor, deşi mulţi dintre ei consideră încă tabu orice discuţie despre sex, mi se pare strigător la cer. Dar, evident, parlamentarii au nişte alegeri de câştigat, iar elevii nu votează.

Citit 834 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2020 20:38

3 comentarii

 • postat de dgi Vineri, 05 Iunie 2020 22:07 178.138.99.*** Link la comentariu
  3
  1

  Cei care au promovat ideea educatiei sexuale de la gripa 0 in sus, ca si cum minorii ar intelege ceva din aceasta teme, nu s-au preocupat pana acum de calitatea educatiei in ansamblu a copiilor dar sustin cu tarie detalierea sexului. Parintii nu au unde duce copii la crese sau gradinite, se chinuie sa gaseasca scoli bune mai apoi si in final ramane astfel o lupta de tip parinte-sistem. Numarul needucatilor sau analfabetilor functionali, care fie vorba intre noi genereaza cel mai probabil nasteri la varste fragede, fie ei fie copii lor, sunt de zeci chiar sute de ori mai multi ca fetele care nasc sul 18 ani. Solutia nu este ""educatia sexuala explicita"" ci asigurarea unei educatii corecte precun si accesul facil la aceasta. Un om educat poate observa usor ca tema principala nu este neaparat educatia sexuala ci prezentarea alternativelor privind viata sexuala documentata prin lectii scrise de nu stim cine. In final Daca vrem sa traim bine intr-o societate civilizata, nu educatia sexuala trebuie sa fie prioritatea ci asigurarea accesului la educatie de calitate ptr toti copii in conditii facile pentru toti parintii.
  ''

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 05 Iunie 2020 07:38 86.124.201.*** Link la comentariu
  6
  17

  Acuma, cred că are prea puțină importanță dacă ne țin alții proști ori așa suntem noi....Aceeași atitudine o avem și relativ la prostituție și de 30 ani suntem principalii furnizori de carne vie ai părții ăsteia de lume, în loc să o reglementăm și să se perceapă și impozite. Prin această lege, va deveni obligatoriu acordul părintelui care își vede copilul doar când îl cheamă în casă pentru a-l trimite după bere ori al ăluia care află că fiică sa e gravidă de pe la neamuri, că el nu știe dacă fiică sa are menstruație pentru că nu-l interesează... De exemplu. Aud de asemenea că UE ne trimite câteva milioane de doze de antigripal, ce ziceți ne adunăm cu icoane în mână la gardul aeroportului să ne rugăm? Suntem o țară de prostituate și de mame minore și cu toate acestea trebuie să ne dăm acordul ca cineva să ne învețe copiii că în anul 2020 fetițele nu mai trebuie să folosească mătasea porumbului.... Trist! Foarte trist !

  Raportează
 • postat de Cristi Vineri, 05 Iunie 2020 01:55 86.125.62.*** Link la comentariu
  17
  7

  Mda, totusi nu vreti sa amintiti si adevaratul scop al acestei "educatii sanitare" ?
  Nu de alta, dar se practica in toate tarile "ca afara".
  Toata lumea stie ca aceasta "educatie" este de fapt paravanul prin care copiii vor fi indoctrinati inca de la 4-5 ani cu idei despre orientarile sexuale alternative, identitatea de gen, promiscuitatea sexuala si avort.
  Acesta este de fapt scopul acestei educatii sexuale comprehensive.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.