Educaţia sexuală a elevilor, sperietoarea din Parlament

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Educaţia sexuală predată în şcoli se va numi sanitară, iar participarea elevilor la aceste ore se va face doar cu acordul părinţilor. Votul a 269 de parlamentari a modificat în acest sens proiectul de lege iniţial, care spunea lucrurilor pe nume, fără acord parental.

Îmi imaginez că discuţia cu copilul despre aspectele sexuale ale vieţii poate fi inconfortabilă pentru părinţii care, la rândul lor, nu au avut parte de firescul unei educaţii sexuale făcute în familie sau la şcoală, la momentul potrivit. Momentul potrivit diferă de la un copil la altul, fiindcă realitatea ultimelor decenii este că pre-adolescenţa debutează chiar şi la 10 ani. Prezenţa menstruaţiei mai devreme, la fete, precum şi maturizarea hormonală mai rapidă a băieţilor, cât şi impactul informaţional mai puţin supravegheat creează premisele debutului vieţii sexuale la vârste mult mai mici decât se întâmpla cu 20-30 de ani în urmă.

În aceste condiţii, când e prea devreme să afle copiii despre sex? Sub ce formă ar trebui să li se prezinte informaţiile necesare şi de către cine? Evident, părinţii vor avea păreri diferite pe subiect, în funcţie de propria lor experienţă de viaţă, de cât de buni pedagogi sunt etc. Statul, totuşi, ar trebui să abordeze lucrurile într-o manieră unitară, fiindcă, din păcate, oricât de pudibonzi am fi, mamele adolescente nu dispar peste noapte.

Potrivit datelor Eurostat, citate de “Salvaţi Copiii România”, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 si 17 ani (9.282 de naşteri, adică 4,7 la sută din totalul naşterilor din 2015). 676 dintre mame erau minore cu vârsta între 10 şi 14 ani.

La pericolul sarcinilor nedorite se adaugă cel al bolilor cu transmitere sexuală, dar şi alte aspecte, mai puţin discutate, dar la fel de grave. Imagini sau filme cu copii în ipostaze sexuale ajung pe internet, declanşând adevărate drame, care au consecinţe asupra echilibrului emoţional al foarte tinerelor victime, ajungându-se uneori chiar la suicid.

Îmi amintesc perioada liceului, când, eu având părinţi care mi-au spus tot ce trebuia spus despre sex la momentul potrivit, le cumpăram unor prietene prezervative, fiindcă lor le era prea ruşine să intre în farmacie şi să ceară, temându-se şi că farmacista ar fi putut să le cunoască părinţii şi să le dea de gol. După aproape trei decenii, faptul că lăsăm deciziile de genul acesta tot la latitudinea părinţilor, deşi mulţi dintre ei consideră încă tabu orice discuţie despre sex, mi se pare strigător la cer. Dar, evident, parlamentarii au nişte alegeri de câştigat, iar elevii nu votează.

Citit 1281 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2020 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.