Mintea ministrului cea de pe urmă

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După ce România a depășit pragul psihologic de 60.000 de infectări cu coronavirus, a venit, pentru prima dată, o clarificare cu privire la sursele infectărilor. Declarația, asumată public, îi aparține ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a ținut să ne informeze că transportul navetiștilor și turismul sunt vinovații pentru transmiterea comunitară de care se tot vorbește în ultima perioadă. Concluzia este evidentă de foarte mult timp, domnule ministru, dar, vorba românului, ”niciodată nu este prea târziu”, asta dacă se impun și măsuri care să rezolve problema.

Partea bună este că aceste probleme au fost observate, cu mult timp în urmă, în mai multe județe, printre care și Galațiul, iar cei din Comitetele Județene pentru Situații de Urgență au adoptat măsuri în consecință. Astfel, la Galați, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat, încă de la începutul lunii aprilie, adică în urmă cu patru luni, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, inclusiv în mijloacele de transport. Măsura, dispusă pentru prima dată la Galați, a fost luată drept exemplu și de alte județe, doar că mai era nevoie și de verificări pentru a se vedea dacă este sau nu respectată. La noi în județ au fost făcute controale, fiind descoperiți mulți transportatori care cărau navetiști precum sacii de cartofi, fiind aplicate și zeci de sancțiuni atât șoferilor, pentru lipsa autorizației, cât și pasagerilor, care nu aveau mască. Problema transportului ilegal a fost ridicată, tot de autoritățile gălățene, încă de la primele cazuri de infectare cu coronavirus în țara noastră. Se întâmpla în februarie, când autoritățile de la noi făceau razii în trafic pentru a-i depista pe cei care aduc români din țările grav afectate de Covid-19, români care nu puteau fi înregistrați în nicio bază de date pentru a putea fi supravegheați medical.  

Așadar, transportul navetiștilor a reprezentat o problemă încă de la început, dar se pare că doar anumite autorități au avut ochi să o vadă. Și problema turismului a fost evidentă, doar că aici e mai greu de găsit o rezolvare, în condițiile în care românii sunt dornici de distracție și sunt puțini cei care verifică dacă pe litoral se respectă sau nu măsurile de distanțare socială și de protecție individuală.

Evidente pentru unii, noi pentru alții, cele două probleme, atât cea a transportatorilor, cât și cea a turismului, pot fi rezolvate, chiar dacă nu în totalitate, de organele de control, care ar trebui să fie mult mai prezente în trafic și în locurile unde se produc aglomerări, inclusiv pe litoral.

Citit 1323 ori Ultima modificare Duminică, 09 August 2020 19:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.