Zâmbește azi, mâine va fi mai rău!

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În timpul "gripei spaniole", oraşul american San Fracisco a fost în topul protestelor împotriva măsurilor drastice de profilaxie. A apărut chiar și... "Liga împotriva măștilor de protecție", în care erau inclusiv medici. Când măsurile au slăbit, pandemia s-a întors, cu și mai mare violență! Boala și-a datorat numele... râvnei gazetarilor spanioli, prea cinstiți ca să ascundă "sub covor" realitățile grave. Presa din lume scria mai puțin din propria "ogradă", scria însă despre Spania! O pandemie cu adevărat mortală - peste 100 milioane de decese în lume! Molima a apărut de fapt prima oară în Kansas, SUA, printre tineri sănătoși, nu ca acum, printre cei vulnerabili, fiind adusă în 1918 de soldații sătui de război, boala fiind "hrănită" de mizerie. "A spune sau a nu spune, aceasta-i întrebarea" - așa le-ar spune astăzi Hamlet ziariștilor, adăugând imediat: "E ceva putred în România".

Veșnicul "subiect al zilei", coronavirusul, ne face tot mai sumbri și mai deprimați. Iar măștile protectoare le fac viața grea celor cu probleme de respirație și, zice-se, ne transformă pe zi ce trece în niște exemplare tot mai nervoase, unora dându-le chiar accese de violență. Este absurd să ceri unui gazetar cinstit să nu relateze ceea ce a aflat, însă unii cititori, ascultători sau telespectatori înjură mass-media pentru constanta informare despre noi și noi infectări, pentru uriașa, nesfârșita - și necesara - campanie cu "fii responsabil!" etc. și nu pe furnizorii de informație - guvernul, autoritățile locale, sistemul sanitar, care face publice, contrazicându-se, alte cauze ale îmbolnăvirilor. Dacă mai pui la socoteală și teoriile conspirației peste bâlbele guvernanților, neîncrederea unora în mască (în Evul Mediu, cioclii care transportau ciumați trebuiau să poarte... măști de forma capetelor de corbi), nesimțirea celor care se împing în spatele tău la rând la casa de marcat etc., avem în față imaginea unei pandemii de... nebunie colectivă!

Colac peste pupăză, comod, unii medici trag linie și rezumă orice moarte la coronavirus, chiar dacă victima a fost grav bolnavă de inimă, de ficat etc. Acum un veac, la moartea unui brav general român, pe certificatul de deces s-a scris drept cauză a decesului blestemata de gripă spaniolă. Profesorul care a fost zeci de ani custode al casei memoriale a eroului nostru național mi-a mărturisit însă că bravul oștean ar fi cedat în fața unui violent... sifilis. Iar gripa spaniolă pe care o avea a fost o minunată ocazie de a nu ne pângări frumoasele imagini ale istoriei... Nimic nou sub soare!

Citit 1572 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2020 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.