Aur, circ şi prohod

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Sună dramatic? Este doar rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. AUR e noua şi pestriţa formaţiune politică pe care peste 9 la sută dintre românii care au votat „pe bune” la scrutinul de duminică adică nu şi-au anulat votul şi nici nu au lăsat foile albe, neatinse de ştampilă, şi-au dorit-o în Casa Poporului. Circul, oricum nu ne-a lipsit niciodată. Iar prohodul este unul electoral, al partidelor care vor spune adio Parlamentului. Şi, cel mai probabil, vor apune de pe eşichierul politic… cel puţin până la următorul exerciţiu electoral. Prin 2024. Dar tare mi-e teamă că va răsuna prohodul şi peste speranţele noastre de mai bine.

Nu regret pe nimeni dintre cei care ne-au reprezentat în Parlament şi nu vor mai fi acolo. Cred că pensiile speciale vor fi îndeajuns ca să le consoleze suferinţele politice sau de orgoliu. Regret, însă, că participarea la vot a fost, cel puţin la Galaţi, infimă. Nu sunt adepta ideii că românii trebuie constrânşi, sub ameninţarea unor amenzi ori a pierderii unor drepturi civile, să participe la vot. Însă cred că ar trebui să fie educaţi să o facă. Pentru că somnul raţiunii electorale naşte monştri.

De câteva zile încoace, pe reţelele de socializare şi în presa naţională sunt înşiruite declaraţii, idei, portrete sau fapte ale unora dintre viitorii parlamentari AUR. Avem de-a face cu extremism în toate formele lui, demagogie, isterie, manifestări încadrabile între patologia medicală şi cea socială. Fireşte, unele ne fac să zâmbim, amintind de PRM-ul Tribunului Vadim, de PP-DD-ul OTV ori de PNG-ul lui Gigi Becali, în anii lor de glorie. Numai că, de această dată, personajele pestriţe cu idei pe măsură par mai multe şi mai îndârjite ca niciodată.

Dincolo de AUR, e mai degrabă prohod electoral. Şi nu doar pentru PMP sau ALDE, care n-au reuşit să sară pragul electoral. De alte partide care au „cotropit” parlamentul după alegerile din 2016, graţie parlamentarilor migratori – Pro România, PPU (social-liberal) sau ARN nici nu vreau să amintesc.

Ceva prohod ar putea să intoneze şi PSD cu o scădere în voturi de la peste 45 de procente, câte număra în decembrie acum patru ani, la 28-29 la sută, câte a strâns acum. Iar PNL nu e cazul să facă un titlu de glorie din faptul că a câştigat cinci procente în plus faţă de parlamentarele din 2016! Poate USR să se poată bucura că are procente în PLUS: de la aproape nouă, câte număra în 2016, la peste 15, obţinute acum.

Deci tare mi-e teamă că ne-aşteaptă patru ani de AUR, circ şi prohod. Dea Dumnezeu să mă înşel!

Citit 1811 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2020 17:54

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Terente
  Vineri, 11 Decembrie 2020 14:18
  81.12.149.***
  Cred că la acest scrutin electoral am scăpat totuşi de cele mai multe "lepre" politice din ultimii 30 de ani! Aceasta este partea bună, că s-a schimbat cel puţin 50% din fosta Clasă politică!
  De aceea, dragă Anca şi voi toţi jurnaliştii, este bine acum să-i luaţi la puricat pe cei care au ieşit de pe scena politică gălăţeană şi să-i întrebaţi ce au făcut sau mai bine zis de ce nu au făcut ce trebuia pentru ţară şi în special pentru gălăţeni!
  În felul acesta vor fi atenţi actualii politicieni la analizele ce îi vor aştepta şi pe ei.
  Nu de alta, dar n-am vrea să mai auzim de exemplare de genul Bacalbaşa, Pâslaru, etc....
  0
  6
  Raportează
 • postat de jorpalica
  Vineri, 11 Decembrie 2020 09:56
  89.39.81.***
  Romanii nu trebuiesc constransi sa voteze decat o vor face cand isi vor da seama de ce se pune stampila cu Votat pe spatele buletinului,si cand au o problema pe la institutiile statului,,primarie,prefectura,politie,circolatie si altele unde activeaza niste bugetari ,se lovesc de unele chestii care par nevinovate initial dar care dau de gandit.Cand la altii te poti legitima cu pasaportul sau carnetul de sofer la noi nici cu tot arsenalul de acte de la nastere pana la ultimul curs facut pe bani europeni nu poti fiindca ...nu ai stampila pe spatele bolitinului.Mai ales acuma cand le-a cazut partidul multiubit ,corupt si cu toate calitatile si naravurile conservate in sistem.
  5
  4
  Raportează
 • postat de hahaha
  Vineri, 11 Decembrie 2020 09:33
  194.105.20.***
  Treaba cu AUR sta asa : acum sunt la 5 mm de CIOLAN ! Daca rezista tentatiei - mai au o sansa, dar daca NU - atunci, peste 4 ani, le-om canta si lor PROHODUL !
  3
  5
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 11 Decembrie 2020 07:02
  62.231.94.***
  S-ar putea crede ca 1 din 10 romani e tembel, dat fiind procentul astora .... Complet gresit ! 1 din 10 romani NU e smintit, in cel mai bun caz.... Ia sa vedeti in cat timp dispare orice urma de teorie a botnitei si de pelerinaj ca nu ne inchideti noua bisericile, a prins la prosti in campania electorala, a ajuns sosoaca in Parlament pe spatele fraierilor. AUR nu trebuie sa ingrijoreze, va disparea de la sine prin absorbtie de catre celelealte partide, problema este ca voturile lor au fost rupte din cele ale USR ului, beneficiar fiind tot PSD ca si la redistribuire ... Noapte buna, Romania !
  8
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.