Aur, circ şi prohod

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Sună dramatic? Este doar rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. AUR e noua şi pestriţa formaţiune politică pe care peste 9 la sută dintre românii care au votat „pe bune” la scrutinul de duminică adică nu şi-au anulat votul şi nici nu au lăsat foile albe, neatinse de ştampilă, şi-au dorit-o în Casa Poporului. Circul, oricum nu ne-a lipsit niciodată. Iar prohodul este unul electoral, al partidelor care vor spune adio Parlamentului. Şi, cel mai probabil, vor apune de pe eşichierul politic… cel puţin până la următorul exerciţiu electoral. Prin 2024. Dar tare mi-e teamă că va răsuna prohodul şi peste speranţele noastre de mai bine.

Nu regret pe nimeni dintre cei care ne-au reprezentat în Parlament şi nu vor mai fi acolo. Cred că pensiile speciale vor fi îndeajuns ca să le consoleze suferinţele politice sau de orgoliu. Regret, însă, că participarea la vot a fost, cel puţin la Galaţi, infimă. Nu sunt adepta ideii că românii trebuie constrânşi, sub ameninţarea unor amenzi ori a pierderii unor drepturi civile, să participe la vot. Însă cred că ar trebui să fie educaţi să o facă. Pentru că somnul raţiunii electorale naşte monştri.

De câteva zile încoace, pe reţelele de socializare şi în presa naţională sunt înşiruite declaraţii, idei, portrete sau fapte ale unora dintre viitorii parlamentari AUR. Avem de-a face cu extremism în toate formele lui, demagogie, isterie, manifestări încadrabile între patologia medicală şi cea socială. Fireşte, unele ne fac să zâmbim, amintind de PRM-ul Tribunului Vadim, de PP-DD-ul OTV ori de PNG-ul lui Gigi Becali, în anii lor de glorie. Numai că, de această dată, personajele pestriţe cu idei pe măsură par mai multe şi mai îndârjite ca niciodată.

Dincolo de AUR, e mai degrabă prohod electoral. Şi nu doar pentru PMP sau ALDE, care n-au reuşit să sară pragul electoral. De alte partide care au „cotropit” parlamentul după alegerile din 2016, graţie parlamentarilor migratori – Pro România, PPU (social-liberal) sau ARN nici nu vreau să amintesc.

Ceva prohod ar putea să intoneze şi PSD cu o scădere în voturi de la peste 45 de procente, câte număra în decembrie acum patru ani, la 28-29 la sută, câte a strâns acum. Iar PNL nu e cazul să facă un titlu de glorie din faptul că a câştigat cinci procente în plus faţă de parlamentarele din 2016! Poate USR să se poată bucura că are procente în PLUS: de la aproape nouă, câte număra în 2016, la peste 15, obţinute acum.

Deci tare mi-e teamă că ne-aşteaptă patru ani de AUR, circ şi prohod. Dea Dumnezeu să mă înşel!

Citit 1972 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2020 17:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.