De ce ne place atât de mult să stăm la coadă?

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Ieri, 11 ianuarie, a fost prima zi din acest an în care s-au putut plăti impozitele și taxele locale. Evident, de la prima oră, zeci de oameni s-au și așezat la coadă, fără să mai țină cont de aglomerație, de frig, de ninsoare sau de virus.

Nu cred că există vreo explicație rezonabilă pentru apetența cu care românii, în general, se așază la o coadă, oriunde ar fi aceasta și oricât de frig ar fi afară. Din punctul meu de vedere, cozile pe care le fac românii la plătitul taxelor și impozitelor încă de la prima oră a primei zile din noul an și-au pierdut de mult timp caracterul de știre, cum știre nu ar mai trebui să fie nici, de exemplu, aglomerația de pe DN1 care se produce vinerea, pe sensul de mers spre stațiuni, și duminica, la întoarcerea acasă a turiștilor.

Aglomerația spre stațiunile montane este cât de cât explicabilă. Cei mai mulți dintre români pot merge la munte doar în weekend. Mulți nu vor cu trenul, chiar dacă uneori e mai rapid și mai sigur pe calea ferată, așa că își iau mașina proprie și pleacă la drum. Dacă au ghinion și circulația este blocată sau îngreunată, asta este, e un risc pe care și l-au asumat. La fel, și cozile care se făceau la cele mai diverse promoții în supermarketuri, înainte de pandemie, puteau fi justificate prin faptul că oamenilor li se oferea ceva, ori gratis, ori la preț redus. Iar românul pur și simplu nu rezistă atunci când aude ”ofertă” sau ”gratis”, așa că se înghesuie să-și cumpere două-trei tigăi, chiar dacă, de fapt, nu ar avea nevoie de niciuna.

Coada din prima zi la taxe și impozite încă de la prima oră a deschiderii ghișeelor intră însă la altă categorie. Se afirmă că aceia care se înghesuie astfel vor să fie corecți și să-și achite dările la timp. Dar pot face asta și mai pe la prânz sau în zilele următoare, nu numai cu noaptea-n cap din prima zi. Se mai afirmă că respectivii vor să beneficieze de bonificația acordată pentru plata înainte de termen. Corect, dar bonificația se acordă și dacă plătești în februarie sau martie, nu numai fix pe 11 ianuarie la prima oră. Se mai afirmă că cei mai mulți dintre ”titularii” cozilor sunt pensionarii cu venituri mici, care vor să scape de o obligație și să-și gospodărească apoi mai bine bănuții rămași. Repet, ei pot face acest lucru timp de trei luni – ianuarie, februarie și martie – și nu e deloc nevoie să stea la coadă încă din prima zi.

Cred că, mai degrabă, explicația este una foarte simplă: statul la coadă ne-a intrat în ADN și pur și simplu nu ne putem dezbăra de acest obicei.

Citit 1563 ori Ultima modificare Luni, 11 Ianuarie 2021 18:43

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Galatean
  Marți, 12 Ianuarie 2021 17:07
  78.96.81.***
  Statul la cozi pentru plata impozitelor din prima zi a deschiderii usii la finante de catre unii cetateni este un fel de sminteala sociala ca si votarea unui singur partid la patru ani timp de 30 de ani, desi situatie politica, economica si sociala dezastroasa cunoscuta si insusita de aceasta categorie de cetateni, mersul in turma fiind o caracteristica esentiala a acestui popor!

  Aceasta patologie sociala, mersul cu capul in galeata a unei mari categorii de cetateni, nu este o boala organica, mai grav, este o boala genetica a unei natiuni mostenita in special dupa 1945, ideologii morbide care vor dispare in timp nemasurabil, intrucat aceste generatii au si mostenitori pana la stranepoti a caror gena s-a perpetuat fara ca societatea sa intervina in lantul demografic!

  Asa ca, dragilor, generatiile de care am facut vorbire le puteti vedea zilnic, ori numai deschizand usa apartamentului, vecinii stand calare pe vizor sa vada ce si cine intra/iese din casa voastra, microbul securistic fiind prezent, obsesia de a sti ce-i in casa vecinului ii chinuie, ori pe strada, in locuri publice, peste tot, iscodind din priviri, curiosi si flegmatici in comportament!

  Asadar, nu va mai chinuiti dandu-va parerea despre o situatie sociala morbida; lasati natura si pe Dumnezeu sa- si faca treaba!
  0
  7
  Raportează
 • postat de un observator
  Marți, 12 Ianuarie 2021 14:28
  193.230.156.***
  Este absolut normal La un oras asa mare cum este Galatiul ar trebui si organizare si resurse umane pe masura, chiar si pe timp de pandemie. Din pacate nu este una, nu este alta, nu avem chef sa muncim, nu ne place nu stiu ce, etc.
  4
  0
  Raportează
 • postat de jorpalica
  Marți, 12 Ianuarie 2021 11:28
  89.39.81.***
  Baaa nebunilor?Io platesc in fiecare an in noiembrie impozitul si habitatul plus ecarisajul,Nu stiu de ce le platesc ,habitatul da e necesar,dar ;locuinta e proprietate si e sus la sapte,trei pereti sunt ai mei si-ai vecinilor si unul ma desparte de hol ,dar iam platit la fel cu totii,si ecarisajul nu mai e cazul fiindca stim cu totii necazul,dar in fine ce vreau sa zic ,e ca nu stsau in frig,nici la coada la covid,stau frumos la nani in pat si cand ma duc ....nu-i deloc aglomerat.
  1
  9
  Raportează
 • postat de hahaha
  Marți, 12 Ianuarie 2021 10:16
  194.105.20.***
  COADA - SINGURA forma de SOCIALIZARE fata-in-fata !!! In rest, FAKEBOOK !!!
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.