Salvarea euroscepticilor nu vine de la Răsărit

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
6 comentarii

Mai bine de o treime dintre români sunt eurosceptici. Unora dintre ei apartenenţa la Uniunea Europeană (UE) le pute atât de tare încât mai că s-ar face fraţi cu Putin sau cu chinezii, ca să nu mai fie "asupriţi" de Bruxelles. E drept că în multe alte ţări procentajul euroscepticilor este mai mare, însă cei mai mulţi dintre europeni n-au trecut prin comunism şi nu cunosc "binefacerile" acestuia decât de la televizor.
Partea absurdă a situaţiei este că toţi aceşti eurosceptici profită din plin de avantajele oferite de UE, de la libertatea de circulaţie, care le permite să viziteze aproape toată lumea fără vize, la posibilitatea de a munci fără restricţii oriunde pe continent. Când vine însă vorba despre obligaţiile care decurg din calitatea României de membru al Uniunii încep să strâmbe din nas şi par să prefere totalitarismul de la Răsărit.
Mai nou, subiectul vaccinării împotriva COVID-19 este cel mai elocvent exemplu în acest sens. Cu lozinci anti-UE în frunte, euroscepticii români s-au înscris frumos la coada pentru vaccinare. Cu toţii uită că însăşi posibilitatea de a se vaccina vine chiar din apartenenţa la Uniune, care a investit masiv în cercetare şi a cumpărat în avans doze pentru toţi locuitorii spaţiului european. România, de exemplu, va primi vaccin pentru imunizarea a peste 10,7 milioane de persoane, iar alte câteva contracte sunt deja antamate şi vor asigura necesarul pentru toată lumea.
Dacă ne uităm în jur, la ţările vecine care nu sunt membre ale UE, putem vedea uşor cât de dezastruoasă este situaţia. Ucraina va primi, cu chiu, cu vai, un milion de doze pentru o populaţie de 40 de milioane de locuitori, Republica Moldova va putea să-şi vaccineze populaţia doar cu câteva sute de mii de vaccinuri pe care i le va trimite România, Serbia va încerca, în disperare de cauză, un vaccin chinezesc, neomologat deocamdată în Europa. Turcia a apelat tot la China, dar va primi o cantitate suficientă pentru doar 10 la sută din populaţie.
Iar lista poate continua, pentru că ţările şi mai sărace ale lumii doar visează la un antidot împotriva pandemiei, altul decât pelinul sau diverse ierburi de leac. Există, e drept, promisiuni ale ONU că vaccinul va ajunge la toată lumea, cândva. Dar până atunci, timpul înseamnă nu numai bani, ci şi vieţi, iar asta se traduce în alte zeci sau sute de mii de morţi, pe lângă cele două milioane de persoane care au pierdut deja lupta cu noul coronavirus.
Şi totuşi, o treime dintre români sunt eurosceptici…

Citit 1094 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2021 17:09

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 27 Ianuarie 2021 23:21 79.249.21.*** Link la comentariu
  0
  3

  Daca iesim din UE, CU CE platim datoriile de 135 de MILIARDE DE EURO?
  Hai sa fim seriosi... suntem datori vanduti pe hotia de 30 de ani... de pesgte 10.000 de miliarde de E!
  Acest neam isi traieste ultimile decenii ecnomice... si sociale!

  Cand ne revenim ca neam? Niciodata! Ne lauidam cu 2 stalpi de pod... cand investitorii i-am gonit cerand spaga ca bolovanii! Cine sa circule pensionarii intre farmacii? MA LESI!

  Raportează
 • postat de o simpla parere Miercuri, 27 Ianuarie 2021 17:11 109.103.136.*** Link la comentariu
  1
  4

  Bun iesim din UE, ce se intampla cu conationalii plecati si care nu au cetatenie, pasapoarte, vize, totul de la inceput, la Revolutie am crezut ca a venit izbavirea, si acum? inainte de intrarea in UE am fost mai buni, mai tari sau cum, UE ne-a ales Presedintii ne-a facut Guverne s.a. si noi am stat numai si am asteptat,ce?

  Raportează
 • postat de gogu Miercuri, 27 Ianuarie 2021 14:04 89.136.6.*** Link la comentariu
  12
  4

  Deja trei tari se pregatesc de iesire din UE : Franta,Italia si Spania. De ce ? Din cauza politicii guvernului european !

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 27 Ianuarie 2021 12:44 86.125.62.*** Link la comentariu
  3
  11

  Mai important decat bogatia, suntem intre ei. Cum am fost si in 1918 cand urmare a faptului ca am fost intre ei, am reusit de am facut Marea Unire. Pentru ca daca nu voiau ei, nu se facea nimic. Ne place sau nu ne place sa spunem asta, Casa Regala ne-a adus in randul lumii civilizate. La fel de adevarat este insa si dezastrul Casei Regale ce a venit o data cu Carol al II lea. Revenind, numai smintitii nu constientizeaza ce inseamna sa fim parte din lumea civilizata ( in felul nostru, bineinteles ) si nu in afara ei, cum am fost dupa 1945 si 1989. Saraci de prosti ce eram si prosti din cauza de cat eram de saraci, dar mandri si cu nasul pe sus. E lunga povestea cu modul in care Ceausescu a fost eliminat pentru ca nu a dorit sa faca parte din piata comuna si sa dea acces la resursele noastre, insa nu are legatura cu subiectul. Nu poti sa pretinzi sa inteleaga cele mai elementare notiuni de geopolitica unor oameni care considerau normal sa te ia Statul de manuta si sa iti dea casa, masa si serviciu insa o sa ne invete astia de afara, pentru ca totul vine cu un pret. Nu vreti sa munciti aici, pe bani aproape la fel ca afara dar cu costuri mai mici, slugariti pe afara doar pentru placerea de a dormi dimineata tarziu si de a nu merge la program. Deoasesc numarul de cuvinte la care am voie daca ma apuc sa enumar domeniile in care se castiga cel putin la fel ca afara dar nu are cine sa invete meserie si sa munceasca : ia sa ne gandim doar la climatizare, mecanica auto, amenajari interioare. BANI LA FEL CA AFARA dar nu are cine. Asa ca ganditi-va mai bine smintitilor la ce vremuri traim in raport de cei de acum 2 generatii de exemplu si hai sa ne dam seama ca atunci cand ne luau rusii totul pe de-a moaca, nu comentam ca acum

  Raportează
 • postat de jorpalica Miercuri, 27 Ianuarie 2021 09:00 89.39.81.*** Link la comentariu
  4
  14

  Pai ma gandesc lamine personal,ca intai si intai ,ma ocup de familia mea .sa aiba tot ce le trebuie ,tot confortul ,toata protectia si apoi daca mai am timp si chef ma mai uit si peste gard la ceilalti sa-i ajut cu ceva.Cand aveam de toate in tara ,si un sistem sanitar functional si gratuit ,Si scoala era scoala ,si cercetarea ,cercetare ,stiam ca indiferent de orice alianta sau uniune sau apartenenta, aveam noi ce ne trebuieste.acu asteptam sa ne dea altii,sau cumparam de la altii.Sincer nu am nostalgia comunismului in multe privinte,dar a sistemului sanitar ,a grijei fata de copii si tineret ,acuma sntem pe fundul rapii europene si ne laudam ca ....e bine.Ciudat se vede binele asta ,cand nu mai e nimic functional ,parasire totala de tara ,de parinti , de glie ,de sila si de saracie.

  Raportează
 • postat de Zap Miercuri, 27 Ianuarie 2021 00:54 5.13.212.*** Link la comentariu
  2
  18

  Asta inseamna 30 de ani de subminare a sistemului educational. O generatie de analfabeti cu tupeu de atotstiutori.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.