Cocalarul cu limuzină şi incidentul diplomatic

Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

În urmă cu ceva ani, un coleg de breaslă îl întreba pe un distins domn, director la acea vreme de instituţie publică: "Domnule director, nu vi se pare că în curtea instituţiei pe care o conduceţi sunt cam multe maşini scumpe?". Făcea, evident, referire la disproporţia dintre nemulţumirile financiare (oficiale) ale salariaţilor la acel moment şi realitatea consemnată în cai putere şi mărci. Extrapolând curiozitatea colegului care ar fi trebuit să răspundă la miile de întrebări mute ale opiniei publice, întreb acum: nu vi se pare că sunt cam multe maşini scumpe prin Galaţi?

Desigur, maşina e doar un mic etalon, dar cu siguranţă cel mai uşor vizibil al bunăstării. Bunăstarea în cai putere este afişată obscen de des de personaje care nu se ridică nici până la glezna mărcii pe care o etalează cu mândrie ca măsură a... valorii lor. E de prisos pentru orice om cu judecată să mai pună la îndoială că astfel de etalări nu sunt nici rezultatul muncii, nici al norocului măcar. Că suntem o zonă în care agoniseala pe spinarea fetelor trimise la produs, angajate la videochat sau din vânzarea la gram a drogurilor de toate felurile şi culorile a ajuns la rang de "afacere", iarăşi nu mai este o noutate. La fel şi alte tipuri de "combinaţii" menite să aducă bani nemunciţi la PIB-ul naţiei. Una dintre cele mai în vogă este furtul din conturile bancare. Românaşii, şi ai noştri gălăţeni printre ei, s-au prins repede despre cum stă treaba cu "skimming" şi "phishing", cu alte cuvinte copiatul cardurilor şi furtul din bancomate, sau golirea conturilor prin falsificarea paginilor de internet şi furatul datelor personale. Ambele extrem de profitabile, astfel încât infractorii noştri au "ras" bancomate, de la Atlantic la Pacific. Din când în când, autorităţile ne mai anunţă că au mai destructurat câte o grupare, dar tot mai rar în ultima vreme. De ce? S-au deşteptat infractorii ori s-au prostit păgubaşii? În Mexic, zeci de români au fost umiliţi zile la rând, reţinerea lor într-un aeroport sub suspiciunea că ar fi cărăuşi de bani din bancomatele luxosului Cancun stârnind o furtună vecină cu un incident diplomatic. Suntem din nou celebri, cu o chestiune deloc nouă. În acest timp, hoţii operează sub diverse forme şi în ceasul al 12-lea, poliţia română îşi aminteşte, brusc, că există plângeri de la români jefuiţi în timp ce încercau să îşi plătească electronic facturile. Na, că de data asta păgubiţi nu mai sunt "alţii", care poate nu s-au plâns că le-au dispărut o sută-două de dolari din cont. Suntem noi, cei care, poate, la un colţ de stradă, vom fi sfidaţi de la un moment dat, de afaceristul prosper pe care nu l-a întrebat nimeni, niciodată, cum, de ce şi de unde...

Citit 1704 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Februarie 2021 00:49

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de Alexandra
  Sâmbătă, 06 Februarie 2021 14:52
  86.122.130.***
  Asta s-ar rezolva dacă FISC-ul i-ar lua pe toți cocalarii la întrebări cum și-au cumpărat mașinile sau apartamentele!
  Poate noul Parlament și Guvern se vor gândi la acest aspect și vor rezolva situația aceasta care descurajează munca cinstită!
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.