Vaccinaţi şi privilegiaţi

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Tot sistemul economico-social, cultural, interuman etc. a fost dat peste cap de coronavirus. Acum, ajunşi, în sfârşit, în faza vaccinării, apar noi probleme. Una dintre acestea este dacă să se introducă sau nu un "paşaport de vaccinare", în baza căruia să se acorde mai multă libertate de mişcare (în fapt, să se ridice nişte restricţii), începând de la călătoriile între state până la accesul în… sălile de spectacole sau restaurante!

Nivelul teoretic al ideii de "paşaport de vaccinare" a fost deja depăşit. Grecia şi Israelul au stabilit un acord bilateral în acest sens, dar discuţia este mult mai amplă la nivelul UE. Sunt state - în special cele care depind foarte mult de turism, transporturi, servicii etc. - care susţin introducerea acestui nou tip de "paşaport". Argumentele? Punerea economiei în mişcarea, repornirea motoarelor din anumite sectoare, revenirea treptată la libera circulaţie.

Pe de altă parte, sunt şi state care se opun. Asta pentru că, pe de o parte, introducerea unui "paşaport de vaccinare" echivalează cu instituirea unui soi de privilegiu pentru persoanele imunizate, iar pe de altă parte sunt şi o serie de complicaţii etice şi legale. Vaccinarea ar trebui să fie benevolă şi nu o formă de condiţionare a liberei circulaţii, plus că sunt persoane - precum cele din faza a treia a campaniei de imunizare, în România - care sunt pe liste de aşteptare ce pot să se întindă pe luni de zile.

Subiectul a ajuns inclusiv pe agenda summitului liderilor UE, iar balanţa tinde să încline în favoarea celor care susţin introducerea "paşaportului de vaccinare". Asta pentru că unele state au anunţat deja că, dacă nu se ia o decizie unitară la nivelul UE, vor acţiona în mod unilateral. Precedentul, după cum am amintit, există deja… Cel mai probabil, dacă şi campania de vaccinare va mai prinde viteză, până în vară vom avea, cel puţin pentru călătoriile internaţionale, acest "paşaport de vaccinare", completat, poate, cu măsuri gen test PCR, pentru persoanele care n-au apucat sau nu vor să se vaccineze…

Întrebarea este însă dacă şi în plan intern ar putea să se ajungă la folosirea acestui sistem - la hoteluri, săli de spectacole, poate chiar la locul de muncă!

Şi mai e o întrebare: acum e vorba de Covid-19, dar dacă se ajunge la "paşaportul de vaccinare", vor mai urma şi alte tipuri de afecţiuni? Că, de, lumea-i mare şi niciodată nu ştii ce mai apare...

Citit 1519 ori Ultima modificare Duminică, 28 Februarie 2021 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.