Vaccinaţi şi privilegiaţi

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Tot sistemul economico-social, cultural, interuman etc. a fost dat peste cap de coronavirus. Acum, ajunşi, în sfârşit, în faza vaccinării, apar noi probleme. Una dintre acestea este dacă să se introducă sau nu un "paşaport de vaccinare", în baza căruia să se acorde mai multă libertate de mişcare (în fapt, să se ridice nişte restricţii), începând de la călătoriile între state până la accesul în… sălile de spectacole sau restaurante!

Nivelul teoretic al ideii de "paşaport de vaccinare" a fost deja depăşit. Grecia şi Israelul au stabilit un acord bilateral în acest sens, dar discuţia este mult mai amplă la nivelul UE. Sunt state - în special cele care depind foarte mult de turism, transporturi, servicii etc. - care susţin introducerea acestui nou tip de "paşaport". Argumentele? Punerea economiei în mişcarea, repornirea motoarelor din anumite sectoare, revenirea treptată la libera circulaţie.

Pe de altă parte, sunt şi state care se opun. Asta pentru că, pe de o parte, introducerea unui "paşaport de vaccinare" echivalează cu instituirea unui soi de privilegiu pentru persoanele imunizate, iar pe de altă parte sunt şi o serie de complicaţii etice şi legale. Vaccinarea ar trebui să fie benevolă şi nu o formă de condiţionare a liberei circulaţii, plus că sunt persoane - precum cele din faza a treia a campaniei de imunizare, în România - care sunt pe liste de aşteptare ce pot să se întindă pe luni de zile.

Subiectul a ajuns inclusiv pe agenda summitului liderilor UE, iar balanţa tinde să încline în favoarea celor care susţin introducerea "paşaportului de vaccinare". Asta pentru că unele state au anunţat deja că, dacă nu se ia o decizie unitară la nivelul UE, vor acţiona în mod unilateral. Precedentul, după cum am amintit, există deja… Cel mai probabil, dacă şi campania de vaccinare va mai prinde viteză, până în vară vom avea, cel puţin pentru călătoriile internaţionale, acest "paşaport de vaccinare", completat, poate, cu măsuri gen test PCR, pentru persoanele care n-au apucat sau nu vor să se vaccineze…

Întrebarea este însă dacă şi în plan intern ar putea să se ajungă la folosirea acestui sistem - la hoteluri, săli de spectacole, poate chiar la locul de muncă!

Şi mai e o întrebare: acum e vorba de Covid-19, dar dacă se ajunge la "paşaportul de vaccinare", vor mai urma şi alte tipuri de afecţiuni? Că, de, lumea-i mare şi niciodată nu ştii ce mai apare...

Citit 1454 ori Ultima modificare Duminică, 28 Februarie 2021 22:48

1 comentariu

 • postat de Idiocratie
  Luni, 01 Martie 2021 17:10
  89.234.157.***
  Aberatia asta cu "paşaportul de vaccinare" a fost (si este) vanturata si amplificata si promovata si rasucita in toate felurile si cu toate "argumentele" posibile mai mult de catre mass media decat de guvernele statelor de pe planeta asta, nu ca grecia ar reprezenta (si ea...) vreun stat! Teritoriul numit grecia este o entitate care nu mai are niciun fel de consistenta, este un teritoriu in care notiunea de stat sau de guvern sau de popor sau de economie au fost diluate pana la disparitie, acum toate aceste notiuni care caracterizeaza orice tara normala din lumea asta in teritoriul care poarta numele de grecia...au disparut complet. ASTA ESTE EXEMPLUL CARE NI SE DA NOUA CA AR FI BUN DE URMAT: grecia !!!
  Nu inteleg de ce ne raportam noi la Israel, o tara care apartine altui continent...altei culturi...altui mediu, o tara cu care Romania nu are absolut nimic in comun! Israel nu apartine NATO, Israel nu apartine UE, Israel nu apartine nici macar Europei! Ce treaba avem noi cu Israel ca sa ni se dea (de catre presa) drept exemplu?!!! Daca tot ni se da drept exemplu demn de urmat Statul Israel, cred ca mai bine ar fi sa luam exemplu de la ei si sa iesim din UE si NATO si sa avem si noi salarii de 5000 de dolari...daca tot vrem sa fim ca Israel !!!

  In cadrul capaniei de promovare pe care il face presa acestei aberatii numite "pasaport de vaccinare", problema este pusa chiar din start in mod pervers si se incearca manipularea populatiei in felul in care este prezentat subiectul asta.
  EXEMPLUL 1:
  -Se pune problema "dacă să se introducă sau nu un "paşaport de vaccinare", în baza căruia să se acorde mai multă libertate de mişcare (în fapt, să se ridice nişte restricţii)"
  Pai...ideea de PASAPORT reprezinta ea insasi o RESTRICTIE! Orice om cu mintea intreaga reuseste sa inteleaga ca, atat timp cat nu are PASAPORT, inseamna ca ii este RESTRICTIONAT accesul intr-o directie oarecare!
  Dupa logica inversa pe care o aplica acesti sustinatori ai "pasaportului de vaccinare" , inseamna ca, atunci cand eram obligati sa calatorim in UE cu pasapoartele, eram mai liberi decat suntem acum, cand putem sa calatorim oriunde fara acele pasapoarte si, pe cale de consecinta, a calatori fara niciun fel de documente, fara pasaport, esti mai restrictionat decat a fi OBLIGAT sa-ti faci un document bazat pe OBLIGATIA de a accepta sa te supui un act medical pe care tu nu-l soliciti.
  EXEMPLUL 2:
  Se induce manipularea ca "introducerea unui "paşaport de vaccinare" echivalează cu instituirea unui soi de privilegiu pentru persoanele imunizate"
  Tocmai...introducerea unui "paşaport de vaccinare" echivalează cu incalcarea drepturilor omului, drepturi cuprinse in constitutiile tuturor statelor de pe planeta asta si, introducerea unui "paşaport de vaccinare" reprezinta o discriminare grava pe motive medicale, a celor care nu au/nu vor sa obtina un asemenea "pasaport" fata de cei care aleg sa obtina un astfel de document.
  In esenta, ideea de "pasaport" reprezinta o RESTRICTIE si nu o INLESNIRE de a calatori (sau a face orice).

  Se mai induce de catre presa ideea ca (ar fi buna) şi în plan intern folosirea acestui "sistem" - la hoteluri, săli de spectacole, poate chiar la locul de muncă si, poate chiar si la spital si poate chiar si la piata si poate chiar si la alimentara si poate chiar si la scoala si poate chiar si pe strada... Adica sa fii liber (dupa "logica" mass media) sa nu ai acces in niciunul dintre aceste locuri daca nu accepti fara voia ta sa te vaccinezi ca sa ai posibilitatea de a obtine un astfel de "permis de a trai".
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.