Mai țineți minte China?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Articolul "Cine a băgat bani în Galați în ultimii cinci ani", publicat miercuri, a stârnit numeroase reacții din partea cititorilor, atât pe pagina de Facebook a "Vieții libere", cât și pe site. Vorbeam în text de lipsa marilor investiții în Galați în ultimii ani, mai ales a celor străine, în ciuda faptului că, între 2016 și 2020, în județ s-au înființat 248 de firme cu capital parțial sau integral străin. Par destul de multe, dar capitalul total subscris de acestea, de 6,75 milioane de lei, nu este unul care să rupă gura târgului, trecând cu puțin de 1,3 milioane de euro. În cinci ani!

Comentariile de care am pomenit s-au axat, în general, pe lipsa perspectivelor pe care le oferă economia Galațiului, departe de zilele ei de glorie. Selectăm câteva fragmente: "Locuri de muncă puține și prost plătite. Atragerea investitorilor, slabă. Dezvoltarea porturilor, a Dunării, nimic. Turism, nimic. O să rămânem orașul cel mai puțin dezvoltat din Moldova"; "Că nu știm să ne vindem este clar, dar să nu știm nici să ademenim pețitorii este grav!"; "Cel mai mare și constant investitor în oraș este contribuabilul". Și comentariile curg în aceeași direcție.

De șapte decenii, România și China au relații diplomatice. Sunt ani buni de când Galațiul este înfrățit cu orașul Wuhan (da, acel Wuhan!) și regiunea Hubei. Din păcate, impresia cvasigenerală a gălățenilor despre investitorul chinez este cea de patron de market sau de restaurant. Poate și pentru că relația cu Wuhan s-a plafonat la conferințe și protocoale fără finalitate. Au mai venit chinezi interesați de Galați, ultimii chiar în 2018, din Weifang. Spuneau că vor să investească în agricultură și să facă o fabrică de conserve, dar n-ar fi zis nu nici Zonei Libere, porturilor sau industriei. Ați mai auzit de ei? Nu, că nu s-a finalizat nimic.

Se poate lucra și altfel cu chinezii? Da, cu siguranță. De exemplu, în Prahova, județ a cărui Cameră de Comerț a început relațiile cu China cu patru ani mai târziu decât Galațiul. Un scurt bilanț în cifre: 168 de delegații oficiale și de afaceri, 43 de misiuni economice în China, 30 de participări la târguri și expoziții, un contract de joint-venture în domeniul viticol, un birou de reprezentare al CCI Prahova la Shanghai. Cea mai recentă investiție: gigantul chinez Haier construiește în parcul industrial de lângă Ploiești prima fabrică de frigidere din Europa, o investiție de 50 milioane de euro, cu peste 500 locuri de muncă create.

De ce nu se poate face și la noi așa ceva? Nu cumva am renunțat prea ușor la "filiera" chineză?

Citit 1042 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2021 16:59

3 comentarii

 • postat de Ionut Joi, 11 Martie 2021 14:39 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  0

  Alesii Galatiului ar face bine sa se orienteze pe zona turismului in concordanta cu orasul Tulcea care este in apropiere de delta Dunarii, dar e mai usor sa vii la munca si sa nu faci nimic toata ziua, si sa mai iei si salarii de nivel european . Stiti vorba aceea: pestele de la cap se impute. E trist dar e cat se poate de adevarat

  Raportează
 • postat de hahaha Vineri, 26 Februarie 2021 10:07 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  13

  Dar oare, nu e mai usor pentru alesi, sa nu faca nimic si sa ia salarii de nivel european ?!

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 26 Februarie 2021 07:09 62.231.94.*** Link la comentariu
  4
  20

  Voi ati vazut cine e la noi de 30 de ani incoace la Camera de comert ? Buna ziua nu stiu sa dea intr-o limba straina. Nici guma turbo si tip-tip nu sunt in stare sa promoveze la vanzare la masuta, ca acolo suntem in materie de comert ... Votati pesedeu' in continuare si tot asta vom avea, si la Registrul comertului si la Camera ..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.