Începutul sfârşitului

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Programarea pentru vaccinare împotriva noului coronavirus a populaţiei generale a început luni şi, tehnic vorbind, reprezintă începutul sfârşitului acestei pandemii, care ne-a schimbat drastic viaţa în ultimul an de zile. Chiar dacă, potrivit specialiştilor, am intrat în cel de-al treilea val, iar numărul infectărilor este în creştere, nu se vor mai atinge, cel mai probabil, valorile din toamnă. Iar pe măsură ce vaccinarea va începe să-şi facă efectul, avem şanse mari ca Sars-Cov-2 să dispară din prim-planul cotidian, chiar dacă îmbolnăviri şi decese vor mai fi.

Deja, acest al treilea val pare să fie diferit de celelalte două, cel puţin la Galaţi, unde numărul infectărilor din municipiul de reşedinţă, chiar dacă în creştere uşoară, nu mai pune presiune pe spitale ca în toamnă, când toate paturile erau ocupate, iar secţiile de Terapie Intensivă erau pline. Este un semn că îmbolnăvirile de până acum şi vaccinările deja efectuate, cele mai multe în rândul populaţiei urbane, au început să-şi facă deja efectul, iar până la atingerea imunităţii “de turmă”, care presupune anticorpi pentru 60-70 la sută din populaţie, nu mai este foarte mult.

Se observă, în schimb, o creştere a incidenţei în multe localităţi rurale din apropierea municipiului, care au fost relativ ferite până acum, însă rata scăzută de vaccinare (singurele centre din judeţul Galaţi unde sunt locuri libere sunt cele din comune) îşi face simţite efectele. Astfel, la Tuluceşti şi Scânteieşti, incidenţa este de peste 3 la mia de locuitori, iar la Vânători, Şendreni şi Smârdan trece de 1,5 la mie.

Va mai urma, cel mai probabil, un “val 4”, de dimensiuni ceva mai reduse, care va afecta în primăvară-vară şi localităţile mai îndepărtate de municipiul de reşedinţă. Dar, una peste alta, suntem pe drumul cel bun, iar covidul îşi va da probabil obştescul sfârşit pe la începutul toamnei, când pandemia se va reduce la nivelul unei gripe sezoniere, cu îmbolnăvirile şi decesele aferente, care nu vor dispărea cu totul, dar nu vor mai fi de natură să afecteze atât de grav întregul sistem sanitar.

Iar în condiţiile în care un tratament universal valabil nu s-a descoperit încă, toate soluţiile propuse până acum fiind doar paliative, singura opţiune rezonabilă pentru a scăpa de noul coronavirus anul acesta rămâne vaccinarea, cu tot cu efectele sale secundare asupra unui număr foarte redus de persoane.

Citit 1434 ori Ultima modificare Luni, 15 Martie 2021 18:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.