Când păcăleala devine breaking news

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Pentru un jurnalist care se respectă, confirmarea unei știri din trei surse independente este obligatorie. Câteodată, chiar și trei surse să ai, și tot se poate ca informaţia să nu fie reală. În acest context, recomand pentru cei interesați despre modul cum se face televiziune de calitate în Statele Unite un serial excelent, cu ritm și o distribuție excelentă, ”The Newsroom” (tradus ”Redacția” în românește și încă disponibil pe HBO Go), despre echipa unui post TV, condusă de un Jeff Daniels într-un rol memorabil. Într-una din anchetele lor, deși aveau cel puțin cinci surse independente care spuneau același lucru despre un atac cu arme chimice al armatei americane în Afganistan, totul s-a dovedit până la urmă un fake-news răsunător, declanșat de unul dintre membrii echipei, care căuta succesul cu orice preț. Povestea a avut un impact devastator asupra întregii echipe, a postului TV și a credibilității lor.

În condiții normale însă, să verifici o știre din cel puțin două surse e musai. Nu toată lumea lucrează însă în presă, așa că fiecare trebuie să verifice informaţia care îi este pusă sub ochi. Însă nu toată lumea vrea să fie informată cu adevărat. Mulți citesc doar titlul unui articol pe Facebook și apoi comentează - ”în deplină cunoștință de cauză”, spun ei – sau întreabă apoi despre ce este vorba în articol, când aveau doar de dat un click pentru a citi ei înşişi.

Pe 1 aprilie, conform unei tradiții păstrate de mulți ani de zile, ”Viața liberă” a publicat, sub semnătura Ancăi Melinte, câteva articole-păcăleală, însă la finalul fiecărui text era inserat un ”Click aici”, din care puteai afla că textul respectiv era o păcăleală de 1 aprilie. În paranteză fie spus, textul-păcăleală publicat de Anca pe 1 aprilie 2016, când ”anunța” că lucrările la tunelul pe sub Dunăre au fost oprite, pentru că s-a găsit petrol în zonă, a ajuns inclusiv în Parlamentul României, ca ”breaking news”.

”Vedeta zilei” din acest 1 aprilie a fost articolul ”Pasajul «Dunărea», concesionat pentru 49 de ani. Vom avea OZN-uri cu păcănele”. Mulți dintre cititorii noștri s-au prins și au apreciat gluma. Alții, din păcate foarte mulți și ei, au citit doar cât i-a dus capul și apoi au sărit cu ”Huo” la adresa primarului, a consilierilor locali, și au aruncat cu acuzații gen ”mită”, ”mafie”, ”parandărăt”. Textul a fost foarte bine scris, avea un parfum de credibilitate, dar totuși...

Mai vreți dovezi? Petiția ”Fără români în funcții publice”, lansată de cel mai nou post TV al lui Adrian Sârbu, Aleph News, a avut un ecou incredibil, chiar dacă totul a fost doar o păcăleală de 1 aprilie. 46 la sută dintre respondenți au zis că sunt de acord cu petiția, iar 43 la sută au vrut să o semneze. Citim, vedem, auzim, dar ştim exact ce?

Citit 2426 ori Ultima modificare Luni, 05 Aprilie 2021 01:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.