Prea săraci ca să muncim ”la negru”

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Butada ”Sunt prea sărac ca să-mi cumpăr lucruri ieftine” este des întâlnită, și nu numai la români, fiind valabilă într-o mulțime de cazuri, și nu numai în domeniul... textil. Refuzând la un moment dat să faci o cheltuială (aparent) mai mare ca să schimbi cu totul un obiect vechi și să iei unul nou, ajungi să faci numai cârpeli și, dintr-una în alta, la urmă, când tragi linie și socotești, vezi că totul te-a costat mult mai mult decât dacă nu te-ai fi zgârcit.

Zicala funcționează, din păcate, și în economie. Închiderea, definitivă sau temporară, a multor societăți comerciale, pierderea locurilor de muncă, prețurile crescute din magazine și nevoia de a câștiga bani măcar pentru a avea ce pune pe masă și ca să supraviețuiești de la o lună la alta, în speranța unor vremuri mai bune, îi face pe mulți dintre români să aleagă varianta ”ieftină”, cea a muncii ”la negru”, fără acte legale.

Consecințele la care se expun cei care prestează muncă nedeclarată sunt grave, chiar dacă nu sunt vizibile imediat, pe termen scurt. Acceptând să muncești ”la negru”, stai practic la mâna patronului; nu ai siguranța că vei fi plătit corect pentru munca depusă, iar patronul te poate amâna cât vrea el cu banii. Angajat ”la negru”, îți pierzi o serie de drepturi importante ce decurg direct din contractul de muncă: dreptul la protecţie socială (pensie, şomaj şi sănătate), dreptul la securitate şi sănătate în muncă, dreptul la concediul de odihnă anual, dreptul la protecţie în caz de concediere, dreptul la negociere colectivă şi individuală, dreptul la repaus zilnic şi săptămânal, nu beneficiezi de vechime în muncă etc.

Marți, 13, a fost o zi într-adevăr cu ghinion, cu un grav accident de muncă produs la unul din blocurile aflate în construcție în Galați. Un tânăr de numai 20 de ani a căzut în gol de la etajul cinci și a fost transportat în stare foarte gravă la spital. Inspectorii ITM au constatat, după verificările la locul accidentului, că tânărul în cauză avea contractul de muncă suspendat. Cu alte cuvinte, el presta muncă nedeclarată, lucru care îl poate costa și pe patronul respectiv o sumă de 20.000 de lei pentru fiecare muncitor ”la negru” depistat pe șantierul lui. Cel mai grav cost, din păcate, îl plătește însă victima. Dacă ar fi refuzat să muncească fără contract de muncă legal, și cu toate obligațiile de securitate în muncă ce decurg pentru patron din acest lucru, poate că accidentul ar fi putut fi evitat. Sau poate că ar fi plătit un cost aparent mare - pierderea jobului respectiv, dar câștigul ar fi fost incomparabil - sănătatea și, posibil, chiar viața.

Citit 3089 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.