Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
2 comentarii

Butada ”Sunt prea sărac ca să-mi cumpăr lucruri ieftine” este des întâlnită, și nu numai la români, fiind valabilă într-o mulțime de cazuri, și nu numai în domeniul... textil. Refuzând la un moment dat să faci o cheltuială (aparent) mai mare ca să schimbi cu totul un obiect vechi și să iei unul nou, ajungi să faci numai cârpeli și, dintr-una în alta, la urmă, când tragi linie și socotești, vezi că totul te-a costat mult mai mult decât dacă nu te-ai fi zgârcit.
Zicala funcționează, din păcate, și în economie. Închiderea, definitivă sau temporară, a multor societăți comerciale, pierderea locurilor de muncă, prețurile crescute din magazine și nevoia de a câștiga bani măcar pentru a avea ce pune pe masă și ca să supraviețuiești de la o lună la alta, în speranța unor vremuri mai bune, îi face pe mulți dintre români să aleagă varianta ”ieftină”, cea a muncii ”la negru”, fără acte legale.
Consecințele la care se expun cei care prestează muncă nedeclarată sunt grave, chiar dacă nu sunt vizibile imediat, pe termen scurt. Acceptând să muncești ”la negru”, stai practic la mâna patronului; nu ai siguranța că vei fi plătit corect pentru munca depusă, iar patronul te poate amâna cât vrea el cu banii. Angajat ”la negru”, îți pierzi o serie de drepturi importante ce decurg direct din contractul de muncă: dreptul la protecţie socială (pensie, şomaj şi sănătate), dreptul la securitate şi sănătate în muncă, dreptul la concediul de odihnă anual, dreptul la protecţie în caz de concediere, dreptul la negociere colectivă şi individuală, dreptul la repaus zilnic şi săptămânal, nu beneficiezi de vechime în muncă etc.
Marți, 13, a fost o zi într-adevăr cu ghinion, cu un grav accident de muncă produs la unul din blocurile aflate în construcție în Galați. Un tânăr de numai 20 de ani a căzut în gol de la etajul cinci și a fost transportat în stare foarte gravă la spital. Inspectorii ITM au constatat, după verificările la locul accidentului, că tânărul în cauză avea contractul de muncă suspendat. Cu alte cuvinte, el presta muncă nedeclarată, lucru care îl poate costa și pe patronul respectiv o sumă de 20.000 de lei pentru fiecare muncitor ”la negru” depistat pe șantierul lui. Cel mai grav cost, din păcate, îl plătește însă victima. Dacă ar fi refuzat să muncească fără contract de muncă legal, și cu toate obligațiile de securitate în muncă ce decurg pentru patron din acest lucru, poate că accidentul ar fi putut fi evitat. Sau poate că ar fi plătit un cost aparent mare - pierderea jobului respectiv, dar câștigul ar fi fost incomparabil - sănătatea și, posibil, chiar viața.

Citit 2186 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 16:40

2 comentarii

 • postat de Ocroteste doamne poporul tau..... Joi, 15 Aprilie 2021 10:14 89.39.81.*** Link la comentariu
  3
  6

  Ba da niste patroni care cheama omul la munca pentru o zi,si nu plateste nimic ,ati intalnit?Eu da.Facand abstractie de versetul Biblic anume al lor care spune;,,Unde este plata oprita lucratorilor tai?iata strigatele lor au ajuns pana la mine''!!! cum poti ma ca om sa-l muncesti pe altul,si la sfarsit sa fii atat de nesimtit ?Ma tu ai munci asa vreo pora macar??ganditu-te-ai ce simte omul ala dupa o zi in care tia muncit poate nemancat ,de mai mult timp,si tu il tratezi ca pe ...?ba si piciorul mesei tot mai dai cu o carpa pe el?Fiecare va plati totul Caci nimic nu ramane neplatit .

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 15 Aprilie 2021 01:11 91.9.246.*** Link la comentariu
  5
  18

  Statul a incurajat acest mod de lucru zeci de ani, iar aruncati pisica la fraieri!
  Cate fete au lucrat ca vanzatoare in cocioabele aprobate de dinozaur... nema vechime , conditii, caldura si toaleta!
  Acum imi spuneti ce drepturi am ca angajat! OOO... pai stati ca va invat eu:
  1. ai dreptul sa nu comentezi nici un drept incalcat ca ZBORI
  2. daca ai curat sa ceri concediu esti OUT... (patit)
  3. nema caldura... lucrul 2h pe zi in care nu esti platit orele respecive, unii colegi si jum de sambata!
  4. DAca reclami ceva la ITM crezand ca un naiv... ca rezolvi ceva, ei vor anunta patronul din timp , inainte de controale!
  5.Protesctie sociala? Ce este aia??? Va invat eu: Inseamna ca-mi pot gasi de munca oricand in Galati, iar la sfarstiul lunii, dupa ce platesc toate darile, mancarea, transport si o haina sa zic... raman cu 500E??? HA! 50 de Ron poate!

  6. Pensie? Cine apuca pensia? LA68? Nici nu trebuia sa vina virusul asta fabricat,,..... la noi te aranja spitalul sa nu iesi viu daca ai peste 65.... este in organigrama natioanala asta!

  ASTEA SUNT ADEVARURI, TRAITE, SIMTITE, INTUITE!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro