Reinventarea mersului pe jos

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
2 comentarii

Că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că în ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei și crearea unei dependențe patologice a omului de tot ce presupune gadget, multe dintre deprinderile de bază ale ființei bipede și dotate cu simțuri și inteligență proprie au suferit modificări substanțiale. Bunăoară, mersul pe jos. Nu mai putem face doi pași fără căști în urechi, cu ochii și urechile în telefoanele în jurul cărora ni se învârte întreaga viață. Și uneori, chiar viața ne-o punem în pericol, inconștienți, vrăjiți și anesteziați.

Puține sunt în prezent cauzele din care un pieton poate fi amendat pentru că se pune, pe el sau pe alții, în pericol. Legislația sancționează traversarea neregulamentară, dar omul care merge pe jos nu răspunde pentru nimic altceva, deși, în practică, s-au tot văzut cazuri în care pietonul este ”miezul” unor situații cu finalități de multe ori dramatice. Pietonul sare în fața mașinii crezând că aceasta se oprește instantaneu pentru că, nu-i așa, și reflexele șoferului, și el om, sunt instantanee, pietonul trece strada ca prin tunel, aruncându-se pe trecere fără să îi pese ce vine din stânga sau din dreapta, cu căștile înfundate în urechi sau antrenat în discuții aprinse ori frapat de cine știe ce mesaje și postări importante pe Facebook, Instagram sau WhatsApp. Acest pieton reprezintă numărul unu în statisticile pe care poliția le face periodic referitor la factorii care determină accidentele rutiere grave. Prin felul în care mergem pe stradă, din păcate, ne provocăm singuri soarta, fără a mai pune la socoteală complicațiile medicale, sociale, juridice sau morale pe care le putem aduce în viețile altora. Ei bine, pentru că nu e corect ca inconștiența și nepăsarea să rămână trecute cu vederea, chiar și când vine vorba de banalul mers pe jos și pentru că nu e corect ca de fiecare dată, după principiul ”turcul plătește”, tot șoferul să fie prezumat ca veșnic responsabil, mai marii de la Interne  vor să amendeze acest comportament. Interesant este cum vor face să-i corecteze pe pietonii care vorbesc la telefon pe zebră, care se aruncă pe carosabil cu muzica urlând în timpane sau pe bicicliștii care fac slalom pe trotuarele fără piste speciale ori pe cei care forjează trotinetele punând în pericol traficul de toate felurile. E greu, dar necesar, ca toți acești factori să fie sancționați pentru a-i responsabiliza, că, nu-i așa, numai cu forța ne putem corecta. Atunci când peste rațiune se suprapun dependența și amorțirea simțurilor la limita patologicului, prevenția își pierde puterea, similar cu un mesaj ratat, rămas necitit între două semafoare.

Citit 830 ori Ultima modificare Vineri, 16 Aprilie 2021 22:24

2 comentarii

 • postat de Reinventarea legislatiei Statului Roman Sâmbătă, 17 Aprilie 2021 21:58 77.111.246.*** Link la comentariu
  1
  3

  Necunoscand legislatia referitoare la subiectul abordat , se instiga la nerespectarea legilor.
  Necunoasterea legilor Statului Roman nu scuteste si nu scuza raspunderea pentru instigare la nerespectarea lor.
  Legislatia rutiera din Romania este foarte clara si foarte corecta, cei interesati o pot consulta pe internet inainte de a se pronunta in sensul instigarii la nerespectarea acesteia.

  Raportează
 • postat de Gigel din Tiglina Sâmbătă, 17 Aprilie 2021 11:42 185.53.197.*** Link la comentariu
  4
  5

  Eu cred ca in Galati se reinventeaza si offroad-ul de cand se tot lucreaza la "modernizarea" fara de sfarsit a strazilor Siderurgistilor, 1 Decembrie si altele.
  Mersul pe jos l-a reinventat deja Transurb cu graficele lui de 40-50 minute intre curse.
  Mai greu pentru invalizi care trebuie sa reinventeze tumbele in lipsa altor solutii.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro