Regăsirea de (după) pandemie

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Recunosc că nu am citit în totalitate Vechiul Testament. Enumerările de nume ale personajelor biblice nu au fost punctul meu forte, dar mesajele sunt limpezi. Din acest punct de vedere, prin parabole, modul în care, ulterior și întotdeauna, Fiul lui Dumnezeu ne-a transmis învățăturile de care avem nevoie îmbracă exprimarea unor valori mai mult decât utile. Mai ales, în actualul context, în care suprimarea orgoliilor și răutăților are un sens atât de vizibil.

Mai concret, într-o zi de Sabat, conform Noului Testament, Isus a intrat în casa unuia din fruntașii fariseilor ca să prânzească, aceștia fiind în zonă, potrivit Testamentului după Luca. Potrivit textului biblic, înaintea Lui era un om bolnav de dropică. Isus a luat cuvântul și a zis învăţătorilor Legii și fariseilor: "Oare este îngăduit a vindeca în ziua Sabatului sau nu?". Ei tăceau. Atunci, Isus l-a luat de mână pe omul acela, l-a vindecat și i-a dat drumul.

Din acest punct de vedere, fără a avea pretenția de a interpreta Sfânta Scriptură, binele este de un singur fel. Ne putem raporta la nemulțumirile noastre omenești și inerente, dar atunci când devenim specialiști în a agresa bunul-simț și principiile normalității, e grav, dacă nu chiar cancerigen. Schingiuirea și manipularea normalității au devenit o obișnuință nefericită, însoțită de mirajul reașezării socotelilor de dragul spălării rufelor în familie și în scopul ascunderii gunoiului sub preș.

Totuși, schimbarea paradigmei este încă posibilă, mai ales că avem un prieten la miezul nopții, conform aceluiași Testament după Luca. "Și le-a zis: Cine dintre voi, având un prieten, de se va duce la el în miez de noapte și îi va zice: Prietene, împrumută-mă cu trei pâini, că mi-a venit un prieten de pe drum și n-am ce să-i pun dinainte, dar acela, răspunzând dinlăuntru, i-ar zice: Nu-mi da de lucru!, acum ușa e încuiată și copiii mei sunt în așternut cu mine, nu pot să mă scol să-ți dau... Vă spun Eu vouă: Chiar dacă nu se va scula și nu-i va da pentru că-i este prieten, pentru îndrăzneala lui, totuși, se va scula și-i va da cât îi trebuie".

Paște fericit, multă sănătate și numai bine tuturor!

Citit 1491 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Mai 2021 02:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.