Din 1 iunie, recompensă sau discriminare?

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Deși România nu a atins pragul de imunizare planificat, 1 iunie vine cu o nouă serie de măsuri de relaxare anunțate de guvernanți. Cu siguranță că virusul nu a dispărut peste noapte și nici nu o va face, brusc, de la 1 iunie. Dar suntem deja în sezonul cald, când transmisibilitatea bolii cunoaște o scădere evidentă, suntem deja în al doilea an de restricții și oamenii, vaccinați ori ba, s-au săturat de interdicţii.

Măsurile de relaxare sunt cele mult așteptate. Se redeschid sălile de cinema, teatrele pot organiza reprezentații normale, în interior, nu numai în aer liber, se reiau concertele și, în general, toate activitățile artistice și de divertisment. Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori și în spații închise, se reiau nunțile și petrecerile private, se redeschid cluburile și discotecile, locurile de joacă pentru copii și piscinele la interior.

Obligativitatea purtării măștii, mai ales la interior, încă nu a dispărut și la niciuna dintre manifestările organizate în interior nu este permisă atingerea capacității de sută la sută. Dar, oricum, o participare de 70 la sută a spectatorilor la o piesă de teatru este infinit mai bună decât 30 la sută sau chiar deloc, cum a fost până de curând.

În mod logic și în ton cu politica din timpul pandemiei a autorităților, măsurile de relaxare aduc o serie de "bonusuri" pentru cei vaccinați. La activitățile culturale în spații deschise, de exemplu, pot participa numai persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au un test Covid negativ sau sunt între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Aceste lucruri trebuie dovedite prin documente medicale, nu pe vorbe. Alte evenimente au permisiunea să sporească numărul participanților, dacă toți sunt vaccinați.

Cum spuneam, aceste bonusuri pentru vaccinați vin firesc în continuarea politicii sanitare pe care a avut-o România în această perioadă. Mulți dintre cei vaccinați așteptau chiar aceste măsuri, considerându-le o recompensă binemeritată pentru simțul civic de care au dat dovadă atunci când au purtat mască tot timpul și când s-au vaccinat, pentru binele lor, al familiilor și al tuturor cunoscuților. Pe de altă parte, cei nevaccinați pot considera aceste măsuri, și o și fac, drept discriminare. PSD spune că orice discriminare pe criteriul vaccinării anti-Covid-19 "este ilegală și neconstituțională". La fel, organizatorul festivalurilor Untold și Neversea speră că autoritățile vor da posibilitatea ca și cei care se testează sau care au trecut prin boală să participe la festivaluri, pentru că altfel ar fi "o măsură discriminatorie".

Până la urmă, dovada vaccinării este recompensă sau discriminare? Probabil că, exact ca în cazul existenței virusului sau al originii sale, nu vom fi cu toții niciodată de aceeași părere.

Citit 3115 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Mai 2021 02:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.