Din 1 iunie, recompensă sau discriminare?

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Deși România nu a atins pragul de imunizare planificat, 1 iunie vine cu o nouă serie de măsuri de relaxare anunțate de guvernanți. Cu siguranță că virusul nu a dispărut peste noapte și nici nu o va face, brusc, de la 1 iunie. Dar suntem deja în sezonul cald, când transmisibilitatea bolii cunoaște o scădere evidentă, suntem deja în al doilea an de restricții și oamenii, vaccinați ori ba, s-au săturat de interdicţii.

Măsurile de relaxare sunt cele mult așteptate. Se redeschid sălile de cinema, teatrele pot organiza reprezentații normale, în interior, nu numai în aer liber, se reiau concertele și, în general, toate activitățile artistice și de divertisment. Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori și în spații închise, se reiau nunțile și petrecerile private, se redeschid cluburile și discotecile, locurile de joacă pentru copii și piscinele la interior.

Obligativitatea purtării măștii, mai ales la interior, încă nu a dispărut și la niciuna dintre manifestările organizate în interior nu este permisă atingerea capacității de sută la sută. Dar, oricum, o participare de 70 la sută a spectatorilor la o piesă de teatru este infinit mai bună decât 30 la sută sau chiar deloc, cum a fost până de curând.

În mod logic și în ton cu politica din timpul pandemiei a autorităților, măsurile de relaxare aduc o serie de "bonusuri" pentru cei vaccinați. La activitățile culturale în spații deschise, de exemplu, pot participa numai persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au un test Covid negativ sau sunt între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Aceste lucruri trebuie dovedite prin documente medicale, nu pe vorbe. Alte evenimente au permisiunea să sporească numărul participanților, dacă toți sunt vaccinați.

Cum spuneam, aceste bonusuri pentru vaccinați vin firesc în continuarea politicii sanitare pe care a avut-o România în această perioadă. Mulți dintre cei vaccinați așteptau chiar aceste măsuri, considerându-le o recompensă binemeritată pentru simțul civic de care au dat dovadă atunci când au purtat mască tot timpul și când s-au vaccinat, pentru binele lor, al familiilor și al tuturor cunoscuților. Pe de altă parte, cei nevaccinați pot considera aceste măsuri, și o și fac, drept discriminare. PSD spune că orice discriminare pe criteriul vaccinării anti-Covid-19 "este ilegală și neconstituțională". La fel, organizatorul festivalurilor Untold și Neversea speră că autoritățile vor da posibilitatea ca și cei care se testează sau care au trecut prin boală să participe la festivaluri, pentru că altfel ar fi "o măsură discriminatorie".

Până la urmă, dovada vaccinării este recompensă sau discriminare? Probabil că, exact ca în cazul existenței virusului sau al originii sale, nu vom fi cu toții niciodată de aceeași părere.

Citit 3035 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Mai 2021 02:45

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de George
  Duminică, 30 Mai 2021 19:24
  89.136.76.***
  Intrebare SE VEDE CA ESTI UN BOU IDIOT CU CONT FAKE FUNDAMENTALISTI SUNTETI VOI BOI ANTIVAXERI. singurii sanatosi la cap sunt cei care sunt vaccinsiti si nu sunt doar 14% MINORITATE SUNTTI VOI psd-ISTI H-AURISTI BUNI DE INTERNATLA SPITALUL DE BOLI MINTALE
  10
  1
  Raportează
 • postat de Intrebare
  Duminică, 30 Mai 2021 12:59
  77.111.247.***
  Dincolo de sagetile cu tenta politica, aruncate la deruta, la misto, pentru orice om sanatos la cap (precum cei 86% din populatia NORMALA a Romaniei, care resping injectarea) este clar ca orice masura discriminatorie, indiferent de context, este ABSOLUT ILEGALA. Numai mintea a 14% din populatia de vaccinisti fundamentalisti poate sa considere o constrangere a populatiei tarii si o incalcare a Constitutiei Romaniei drept ceva NORMAL si LEGAL.
  Numai mintea acestor vaxxeri ciudati poate sa considere drept ceva NORMAL si CREDIBIL faptul ca, asa...dintr-o data...la un pocnet din degete...fara "distantare sociala", fara masca, fara sechestrare nocturna, fara restrictii de tot felul, cu numarul vaccinarilor aproape de zero...CA PRIN MIRACOL...pandemia planetara de virus ucigas a disparut INSTANTANEU...APROAPE LA ACEEASI ORA...IN TOATA UE SI SUA si in multe alte tari...au disparut brusc toate cazurile din ATI...nu se mai inregistreaza aproape deloc noi decese sau cazuri de "infectare"...la foc automat toata situatia medicala de pe planeta se redreseaza !!! Deci, anul trecut, cand, chiar la inceputul verii, a sezonului cald, transmisibilitatea bolii cunostea o EXPLOZIE EVIDENTA (!!!) asa dupa cum arata cele mai importante surse statistice de pe planeta asta, acum ni se spune (TOT IN PRESA) la fel de nonsalant...de dezinvolt...ca sosirea "sezonului cald, când transmisibilitatea bolii cunoaște o scădere evidentă" a dus la disparitia PANDEMIEI.

  Vaccinistilor...pe prospectul de la substantele cu care v-ati injectat voi, scrie CLAR ca:
  "VACCINUL" NU OPRESTE INFECTAREA CU VIRUSUL SI NICI TRANSMITEREA ACESTUIA CATRE ALTE PERSOANE (VACCINATE SAU NU!!!), "VACCINUL" NU VINDECA BOALA SI NU OMOARA VIRUSUL !!!

  In concluzie, care este motivul pentru care 14% din populatia stranie de vaxxeri sa beneficieze de mai multe drepturi rezultate de pe urma discriminarii si a incalcarii Consitutiei Romaniei fata de cei 86% din populatia NORMALA, cea care refuza injectarea ?!
  3
  12
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 30 Mai 2021 02:29
  89.136.76.***
  Gălățean SE VEDE CA ESTI UN IDIOT PSD-IST bai anonimule care nici macar nu ai ip de Galati ci de Ferentari
  16
  3
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 30 Mai 2021 02:28
  89.136.76.***
  PSD SUNT NISTE MINCINOSI ORDINARI
  14
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 16:32
  5.13.168.***
  Asa este! Suntem "prea multi" pentru sistem si manshoni... deranjam. Multe locuri de munca vor fi automatizate...
  Am lucrat intr-o fabrica de paine in Vest... 90% din munca o fac robotii! Framantarea aluatului, coacerea, transportul, umplerea cu unt si patrunjel, montarea in pungi si introducerea dea aer, partial impachetarea si chiar paletarea si transportul spre loturile din magaziile ce urmeaza sa plece la comnezi... au cod QR!

  Pensionari multi, scaderea intentionata a natalitatii... aia 1! FAC CE VOR! Oi multe... minte putina! Media cumparata sa traiasca ce otraveste tot... cinema-ul s.a.m.d.!
  5
  19
  Raportează
 • postat de Gălățean
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 11:03
  89.136.7.***
  Discriminare. Un mic segment din acțiunea politică de exterminare a populației. Punct.
  10
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.