În Absurdistanul relaxat

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Superofertă la relaxare! Noile măsuri de relaxare au intrat în vigoare de la 1 iulie, cu mai mulți participanţi la concerte și alte evenimente, cluburile şi restaurantele putând rămâne deschise până la două noaptea. Îmi amintesc de umilințele prin care au trecut vârstnicii la începuturile pandemiei, când erau lăsați să meargă la cumpărături doar câteva ore, când înghesuiala ridica riscul, nu îl cobora! Unde o fi fost mintea guvernanților și a parlamentarilor care nu știu nici cine a scris ”Baltagul”! Reguli stricte au fost, dar la cozi la Fisc sau la mall, în  autobuz sau la spectacole, ne-am tot atins, ciotcă, spulberând ”distanța socială”. De la spectacole și sindrofii în aer liber la conferințe de  presă, se poate observa că toată lumea poartă mască în primele minute, atunci când se fac și fotografii, apoi mai toți lasă masca să cadă. Dacă te uiți în ziare sau la televizor, constați că multe evenimente desfășurate chipurile ”cu măsuri anti-covid adoptate” au fost de fapt cu nasul în vânt! Dar cine să amendeze, când legea nu a prevăzut și ”controlori”?

Mi s-a părut însă extrem de civilizat și logic modul cum s-a desfășurat recentul Festival Gopo, din 29 iunie: fără falsitate și măști puse de formă. Fără nicio mască: toți participanții, și au fost destul de numeroși, au prezentat doar dovada vaccinului și a rapelului. Noroc de organizatori, căci la nivel național e după cum bate vântul: morții vechi apar abia acum, după ce ni s-a spus că am scăpat (dar suntem amenințaţi cu un alt val posibil!), morți scoși parcă din mânecă, pentru a nu afecta măsurile de relaxare vădit electorale și, desigur, de redresare economică, căci spectacolele și restaurantele contribuie și ele la avuția țării. Chiar se spune acum, victorios, că au crescut depunerile românilor în bănci: păi, dacă tot nu au mai putut cheltui pe excursii… Mai degrabă sunt supărat că bănci americane, elvețiene etc. și-au mărit capitalul tocmai pe fondul pandemiei!

Acum, cu noua relaxare, ni se mai dă un metru pătrat de libertate la spectacole în aer liber, când înainte ni se cerea o distanță de 1,5 metri față de cetățeanul care stătea în fața ta la coada din magazin (în opt ani, cât vrea să fie în frunte premierul Câțu, câți metri pătrați vom mai căpăta?!).

Pe vremea lui Ceaușescu, când trebuia să se facă ora zece ca să poți bea o bere la cârciumă, românul normal nu spera atât la căderea comunismului, cât la moartea dictatorului, ca să vină la putere beizadeaua Nicușor, vestit pentru pasiunea sa bahică, de la care se spera un program de 24 de ore din 24 la restaurante. Acum, pare la fel...

Citit 1427 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iulie 2021 22:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.