De ce a umplut Primăria Galaţiul de somaţii

Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Să primeşti o somaţie, însoţită de un titlu executoriu, de la Primărie, este o chestiune de natură să sperie orice contribuabil cinstit. 47.605 gălăţeni au primit recent asemenea documente de la Serviciul Urmărire și Executare Silită, Amenzi din cadrul Primăriei municipiului Galați, într-un efort nemaiauzit până acum de a recupera taxele şi impozitele neplătite la termen de către gălăţeni.

Să ne înţelegem, din start: recuperarea debitelor este legală, este treaba serviciului amintit să o facă, nu contestă nimeni. Şi totuşi, câteva întrebări au rămas fără răspuns, chiar şi după ce am solicitat Primăriei clarificări referitoare la acest demers. Cum de i-a apucat dintr-odată hărnicia pe angajaţii Primăriei? De ce, dacă era legal, nu s-au emis somaţiile acestea mai devreme, la momentul înregistrării debitelor cu pricina? Şi, mai ales, cum de nu se găseşte, în secolul 21, o metodă mai rapidă, eletronică, dar şi mai clară, de a le explica oamenilor de ce sunt, practic, somaţi.

Există în Galaţi, suntem convinşi, nu puţine, apartamente ai căror proprietari sunt plecaţi definitiv sau temporar în străinătate. Pentru aceştia, notificarea la domiciliu, prin poştă, este pierdere de vreme şi de bani, ca să nu spunem frecţie la picior de lemn. Mai există şi situaţii în care proprietatea este comună, iar coproprietarii îşi asumă părţi din obligaţii, fără să ştie în mod necesar dacă fiecare dintre ei s-a achitat la timp de acestea. Un mesaj pe e-mail (care ar trebui să existe în bazele de date cel puţin pentru persoanele care au solicitat de la Primărie, electronic, un user şi o parolă pentru plata on-line a taxelor) ar fi mult mai eficient şi cu siguranţă mai puţin costisitor şi mai prietenos cu mediul decât emiterea unui număr uriaş de hârtii, cel puţin câte trei pagini pentru fiecare destinatar, plus plicurile aferente. Dar să spunem că încă nu s-a găsit o formă legală de a se întocmi o bază de date, rămâne însă întrebarea de ce au venit somaţiile acestea, toate odată, abia acum? Ei bine, noi am aflat: nu i-a apucat hărnicia dintr-odată pe angajaţii Primăriei, ci i-a călcat Curtea de Conturi, care, potrivit surselor noastre, a dispus recuperarea debitelor în urma unui control, acesta fiind primul asemenea demers din curtea municipalităţii făcut în cursul anului. Un sfat pentru viitor: domnilor, găsiţi resurse să emiteţi somaţii la momentul depăşirii termenului de plată, nu după şase luni sau mai mult! În felul acesta, poate o avea şi Primăria bani şi nu se va mai plânge continuu de lipsă de fonduri.

Citit 4780 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iulie 2021 21:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.