Pe caniculă, nu se fac reforme

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Pentru prima dată, rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova arată, în sfârșit, o maturizare a electoratului din stânga Prutului. Votul masiv pentru reformă și apropierea de Uniunea Europeană, obținut cu participarea moldovenilor din diaspora, marchează despărțirea de comunism.

În dreapta Prutului și în mijlocul verii, alte alegeri țin capul de afiș al politicii interne. Lupta pentru șefia PNL ocupă în bună măsură agenda publică. Neobosiți, cei doi pretendenți bat țara în lung și în lat, cu discursuri mai mult sau mai puțin colorate. ”Umanizarea” capătă accente destul de exotice, atunci când unul dintre pretendenți se compară cu Cristiano Ronaldo și cu rolul avut de acesta la Real Madrid, iar celălalt îl evaluează pe CR7 prin prisma eliminării timpurii de la Campionatul European. Nu mai departe de sfârșitul săptămânii trecute, cele două personaje implicate în campanie, prezente în același loc, nu și în același moment, au oferit declarații savuroase. Astfel, dacă, în general, președintele Camerei Deputaților nu numără, mai ales filialele partidului ce îi oferă susținerea și se declară ”autor” al Transalpinei, premierul în funcție ne asigură că mult așteptata rectificare bugetară nu se va mai face la partid. Asta, deși tocmai recenta ”decapitare” a ministrului de Finanțe, motivată destul de străveziu, poate fi un contraargument cât se destul de solid.

Între timp, primarii, grupați sub coordonarea unui alt fost prim-ministru creionează o hartă a unirii municipiilor reședință de județ cu comunele limitrofe, în vederea creării de zone metropolitane, iar partenerii de coaliție acuză implementarea reformelor asumate în ”trei viteze”. Dinspre USR PLUS, aflăm că lucrurile merg bine la stat de vorbă, dar rezultatele concrete nu sunt tocmai bune. Mai exact, speranțele privind demararea reformelor din programul de guvernare ar mai avea de așteptat până la toamnă, dar ministrul Justiției arată că ruperea coaliției ar putea avea loc din cauza nerespectării obligațiilor asumate pe justiție și arată cu degetul către partenerii din UDMR.

E mai mult decât limpede că, în luna lui Cuptor, agenda cetățeanului este topită de valurile de caniculă. Cu o pandemie în recul, fără grija variantei Delta și, în mare măsură nevaccinați, românii se relaxează în vacanță. Și de ce nu ar fi așa, câtă vreme reformele se fac oricum în octombrie? Dacă se fac...

Citit 2979 ori Ultima modificare Luni, 12 Iulie 2021 23:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.