Marțea neagră

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cu peste 15.000 de cazuri noi de COVID-19 depistate într-o singură zi - record negativ absolut de la apariția pandemiei - și cu zero paturi libere la ATI-COVID, România pare că se află în pragul colapsului sanitar. Dacă lucrurile vor continua în aceeași direcție, fapt aproape sigur, după cum preconizează experții, este doar o chestiune de zile până când imagini cumplite, precum cele filmate în spitalele din nordul Italiei în primăvara anului trecut, vor deveni realitate și la noi.

Numărul uriaș al românilor care au refuzat să se vaccineze reprezintă principalul motiv pentru care țara noastră se confruntă deja cu o criză sanitară fără precedent în istoria sa recentă. Nu ne ajută nici faptul că am pornit la drum, la începutul acestei pandemii, cu incidențe uriașe ale unor boli cronice, dar totuși prevenibile. Cifrele din statisticile europene ne indică, de fapt, unde ne aflăm și la acest capitol. În România nu a existat și nici nu există, cu adevărat, prevenție. Acest lucru, oricât ar putea părea de abstract, are consecințe dintre cele mai urâte. Suntem printre europenii cei mai afectați de mortalitatea din cauze prevenibile. Altfel spus, mulți români care mor acum în țară ar fi putut trăi încă destui ani, în lumea civilizată.

Deși suntem măcinați de multiple boli cronice, unele dintre ele letale în absența tratamentului, autoritățile au decis, ieri, să închidă iarăși spitalele pentru bolnavii cronici considerați non-urgențe sau non-COVID. Este o măsură drastică și profund nedreaptă pentru zeci de mii de români, "o condamnare la moarte", cum au numit-o asociațiile de pacienți. Totuși, chiar și fără această decizie, oricum spitalele nu ar fi mai avut locuri libere, în scurt timp, deoarece sunt constant asaltate de bolnavi de COVID.

Chiar și acum însă, când ne aflăm pe marginea prăpastiei, politicienii noștri, de la Putere sau din Opoziție, par interesați tot numai de jocurile pentru acapararea puterii. În afară de circul ieftin cu demiterea unui premier care oricum și-a distrus singur și degrabă imaginea publică inițială, nu am văzut și încă nu vedem nicio măsură concretă pentru încurajarea vaccinării sau pentru pregătirea spitalelor în fața valului pandemic.

Citit 3181 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 23:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.