Guvernul poate are gaze, dar numai la stomac

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Ce să aibă sticla de Murano cu... viitorul premier propus de USR? Gazul! Există acum suspiciunea că, situaţia economică, socială şi în primul rând medicală fiind groasă, şi nu numai în ţara noastră, preşedintele Iohannis aruncă motanul, putred de-a binelea, în braţele partidului cel mai atacat până acum de dânsul - USR, prin numirea lui Dacian Cioloş, fostul comisar european pentru Agricultură. "Mărul otrăvit" ar avea puţine şanse să arate performanţele unui partid care nu are vechime în administraţie...

Se mizează iar pe mitul tehnocraţilor de tip Stolojan, băieţi atât de puţin prezentabili, încât te conving şi că sunt competenţi, şi că dau dovadă de probitate? Comisarul mi-a făcut o impresie bună, atunci când am putut vorbi puţin cu dumnealui, la un eveniment economic naţional. Dar el lucra atunci pentru reuşita UE în general, nici nu avea voie "să ne facă parte".

Este oare Cioloş o propunere intermediară, mizându-se pe faptul că e posibil chiar ca USR nici să nu îşi găsească parteneri de guvernare?

Preşedintele, şi nu numai el, vorbeşte despre ameninţarea creşterii preţului gazului într-o ţară independentă energetic! Mi se pare simbolic ceea ce se întâmplă acum şi cu meşterii italieni care făuresc celebra sticlă de Murano: din cauza creşterii preţurilor la gaze şi fără să ridice preţurile produselor, aceştia ar putea ajunge pe drumuri şi minunata lor industrie să fie abandonată! Ori, în ţara noastră, creşterea preţurilor la gaze duce întotdeauna, în lanţ, la ridicarea altor preţuri şi la produse care nu folosesc gaz în procesul de fabricaţie! La noi, preţurile cresc la primul zvon trist! Ca să se evite creşterile prea mari ale preţurilor ar trebui şi să ne recâştigăm încrederea în guvernanţi, ceea ce acum pare imposibil!

Dar "castana fierbinte" a şefiei Guvernului aruncată de preşedintele Iohannis nu sperie pe toată lumea, chiar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, chemat de USR ca să sprijine, alături de... PNL, un Cabinet Cioloş, se oferise, la negocierile de la Cotroceni, să fie... el însuşi prim-ministru! Ideea nu pare să îl bucure pe preşedintele Iohannis: un UDMR compromis la guvernare în vremuri imposibile nu va mai fi reutilizabil ca partener într-o viitoare guvernare. Oricum, va mai dura probabil ceva vreme până să se găsească partenerii la guvernare, ca la Matrimonialele de tip nou, online, "răsfoieşti" ceva timp aplicaţiile, până să-ţi găseşti jumătatea. Evident, treaba cu compatibilitatea rămâne de văzut!

Citit 1326 ori Ultima modificare Marți, 12 Octombrie 2021 23:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.