Nu înghiți pe nemestecate tot ce citești pe net!

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Fiecare dintre noi are cel puțin un prieten din spațiul virtual care trimite constant mesaje antivaccinare. De obicei, acest gen de mesaje se bazează pe pseudo-argumente sau informații înșelătoare ori eronate, pe care studiile și datele științifice disponibile le contrazic. Conform site-ului antifake.ro, mesajele care circulă prin intermediul unor aplicații de mesagerie, precum WhatsApp, se răspândesc rapid și sunt mai greu de detectat, spune site-ul citat. Aceste forme de conținut permit personalizarea și adresabilitatea directă a mesajului ("Dragă x, îți trimit acest mesaj pe care l-am primit și eu de la prietenul y"), ceea ce îi crește autenticitatea, credibilitatea și, implicit, valoarea de persuasiune.
Dacă prietenul respectiv ți-ar trimite un banc sau vreo poză cu pisici, n-ar fi niciun bai. Problema este însă că mesajele antivaccinare conțin informații înșelătoare și nu indică nicio sursă a informațiilor sau, dacă există vreo sursă, aceasta este, de obicei, obscură.
Site-ul antifake.ro afirmă că astfel de mesaje sunt, de obicei, redirecționate frecvent pe diversele rețele sociale și oferă câteva sfaturi pentru a nu fi prinși în capcana unor astfel de conținuturi. Primul ar fi să utilizăm un motor de căutare pentru a afla mai multe detalii despre informațiile primite, chiar dacă acestea provin de pe unele aplicații de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram etc. De asemenea, ar trebui să manifestăm prudență și mai mare în legătură cu mesajele care circulă pe WhatsApp și care au eticheta "redirecționate frecvent". Pe teme medicale, inclusiv pe tema vaccinării, cel mai bine este să menținem dialogul permanent și deschis cu medicul de familie sau cu medicul de specialitate și să evităm automedicația sau schemele de tratament răspândite frecvent, tot prin intermediul WhatsApp sau Facebook. Nu în ultimul rând, trebuie să fim atenți la titlurile, cadrajele, cuvintele sau narațiunile care mizează pe declanșarea unor emoții puternice (frică, neîncredere, indignare). Nu trebuie să ne grăbim să redirecționăm și noi un conținut doar din motivul că ne confirmă sau ne consolidează o părere preexistentă ori că ni se pare "interesant".
Nu-ți trebuie cinci facultăți ca să încerci să afli mai mult despre un subiect anume, astfel încât să nu înghiți pe nemestecate tot ce îți dau alții. Google e la liber pentru toți, iar cititul nu a omorât pe nimeni. Surse oficiale și credibile există peste tot în România și în lume, trebuie numai să le accesezi și să gândești singur, pe fapte și pe date reale, nu pe baza "prietenilor" de pe internet, pe care, de cele mai multe ori, nici nu-i cunoști.

Citit 1386 ori Ultima modificare Joi, 21 Octombrie 2021 23:30

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de George
  Vineri, 22 Octombrie 2021 20:06
  95.76.53.***
  Vaccinul nu te apara de infectie in 100% din cazuri ci in procent de 90% cazuri. Dar in 100% cazuri NU MAI FACI FORME Demne de ATI sau COSCIUG. O prietena a mamei a fost infectata de Covid fiind vaccinata cu Johnson. Cu toate ca a actionat slabut ca un politician totusi a protejat-o. A facu Forma de gripa de zacut la pat 5 zile. Daca ar fi fost vaccinata Pfizer, ar fi avut forma asimptomatica. Daca ar fi fost nevaccinata, azi nu ar mai fi fost printrre noi.
  7
  1
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 22 Octombrie 2021 20:03
  95.76.53.***
  Vaccinul nu te apara de infectie in 100% din cazuri ci in procent de 90% cazuri. Dar in 100% cazuri NU MAI FACI FORME Demne de ATI sau COSCIUG
  7
  0
  Raportează
 • postat de roman verde
  Vineri, 22 Octombrie 2021 08:45
  165.225.200.***
  @noul adevar incerc sa-ti explic pe intelesul tau: centura si airbagurile de la masina nu-ti garanteaza ca vei supravietui unui accident dar iti mareste mult sansele de supravietuire; un antibiotic nu-ti garanteaza ca vei scapa de infectie dar iti mareste semificativ sa te faci bine. Daca mergi la scoala nu iti creste automat IQ-ul dar ai sanse mai mari sa nu ramai analfabet
  10
  0
  Raportează
 • postat de Noul adevăr
  Vineri, 22 Octombrie 2021 05:27
  45.151.167.***
  "Nu-ți trebuie cinci facultăți ca să încerci să afli mai mult despre un subiect anume, astfel încât să nu înghiți pe nemestecate tot ce îți dau alții. Surse oficiale și credibile există peste tot în România și în lume, trebuie numai să le accesezi și să gândești singur, pe fapte și pe date reale..."
  ...

  Circulă în toată presa din lume (și din România) știri despre un număr considerabil de persoane care, cu toate că au fost vacinate cu 1-2-3 doze , s-au infectat din nou cu virusul SARS-CoV-2 sau au infectat alte persoane sau au decedat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 cu toate că au primit 1-2-3 doze de vaccin.
  ÎNTREBARE : această știre care se vehiculează în toate țările din lume, în toată presa, este o știre ADEVĂRATĂ sau este o știre FALSĂ?
  18
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.