Pompierii de serviciu

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Mai mult decât liniștit, ministrul interimar al Finanțelor ne-a transmis la un post de televiziune că pensiile și salariile vor fi plătite până la sfârșitul anului. Asigurarea făcută de oficialul guvernamental vine în situația în care actualul Cabinet nu poate emite o ordonanță de urgență prin care să facă rectificare bugetară, iar banii pentru salarii și pensii ar urma să fie aduși din fondurile de rezervă ale ministerelor. În plus, acestora din urmă le-a fost transmisă deja o circulară în acest sens, pentru a evalua "stocurile" disponibile.

Pe de altă parte, într-o țară normală, pensiile se plătesc din bugetul asigurărilor sociale de stat, practic din fondul de pensii. În momentul în care ajungi să le achiți din fondurile de rezervă ale ministerelor, deci din bugetul de stat, nu mai poate fi vorba de normalitate, ci de pompierism. În plus, este bine cunoscut faptul că, de mai multă vreme, în sistemul național de pensii există o "bombă cu ceas", mai exact un deficit structural ale cărui perspective nu pot fi decât îngrijorătoare, pe termen mediu și lung. Exprimarea plastică îi aparține ministrului Muncii, iar realitatea este că nimeni nu s-a preocupat să o dezamorseze în vreun fel.

De altfel, nu este nicio mirare că lucrurile au ajuns aici. Împotmoliți în prezent în negocieri interminabile pentru formarea unui nou guvern cu puteri depline, politicienii români ne transmit diverse promisiuni de care ne-am cam săturat. Ceea ce pierd aceștia din vedere este că alegătorii, de fapt cetățenii, sau, dacă vreți, contribuabilii vor fapte, iar acestea cam lipsesc din peisajul autohton.

Oriunde ne uităm, descoperim măsuri luate pe colț de masă, contradicții în termeni și politicianism cât cuprinde, pentru că de coerență nici nu poate fi vorba. Modul în care a fost și este gestionată pandemia, recentele tragedii din spitale, bulibășeala cu care a fost abordat noul an școlar și depopularea satului românesc sunt doar câteva alte exemple tipice pentru un "stat eșuat". Apropo, ați mai auzit ceva de "România Educată"?

Sigur că nu, pentru că zgomotul crosei care lovește mingea de golf este estompat de vuietul apei ce țâșnește cu presiune din furtunuri, pentru că asta facem de 30 de ani. În lipsa unor strategii de țară, am ajuns, mai toți, pompieri de serviciu, cu tot respectul pentru cei care intervin cu adevărat în situații de urgență.

Citit 1509 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Noiembrie 2021 23:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.