Octombrie a triplat numărul morţilor de COVID-19

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De COVID-19 sau nu, ideea e că se moare pe capete la Galaţi. Conform datelor de la Statistică, în 2021, luna septembrie este cea mai neagră din ultimii cinci ani. Nu mai puţin de 675 de gălăţeni şi-au pierdut viaţa. Dintre aceştia, numai 83 aveau COVID-19. Adică unu din opt decedaţi a căzut victimă virusului Sars-CoV-2. Şi asta înainte de izbucnirea oficială a valului al patrulea al pandemiei. Pentru comparaţie, vom menţiona că în septembrie 2017 au fost înregistrate 482 de decese. Numărul a crescut la 497, în 2018, și la 538, în 2019. Anul trecut, în septembrie, când județul Galați trecea prin cel de-al doilea val pandemic, au murit 561 de gălățeni. Şi asta în condiţiile în care numărul gălăţenilor nu creşte, ci scade de la an la an. 

Deocamdată, Direcţia de Statistică nu a pus la dispoziţie numărul decedaţilor din luna octombrie 2021. Dar dacă ai puţină răbdare şi numeri morţii din rapoartele trimise de Prefectură, vei constata că 313 gălăţeni şi-au pierdut viaţa, fiind infectaţi cu COVID-19, în octombrie. De trei, ba chiar de aproape patru ori mai mulţi decât în luna septembrie. Nu ştim, deocamdată, numărul total al decedaţilor, dar, probabil, rata celor care au murit din cauza virusului Sars-CoV-2 poate ajunge chiar la 50 la sută. Vârful valului patru al pandemiei la Galaţi pare să fi fost luna octombrie. În noiembrie, numărul victimelor a scăzut uşor, până la 272. Dar tot înseamnă de mai bine de trei ori mai mulţi decât în septembrie.

Ideea e că şi numărul deceselor din alte cauze s-ar putea menţine destul de ridicat, având în vedere că pandemia a blocat cu totul un sistem sanitar şi aşa destul de şubrezit. Oamenii care suferă de boli cronice nu au mai ajuns să primească tratamente la timp şi nici intervenţii chirurgicale care le-ar fi putut salva viaţa. Cu siguranţă, cu toţii am auzit de prieteni, rude, neamuri, care au fost amânaţi la operaţii în ultima vreme, pe motiv că în spitale se rezolvă numai urgenţele. Iar aceste amânări le-au fost fatale unora, aşa cum fatale le pot deveni şi celor care încă sunt blocaţi de pandemie şi nu se pot trata cum trebuie.

Citit 1472 ori Ultima modificare Joi, 09 Decembrie 2021 01:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.