”Cadourile” au fost, deja, prinse în buget

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Preocupați cu împodobirea bradului de Crăciun, am fost mai puțin atenți la ”cadourile” Guvernului, ambalate cu măiestrie în forma finală a bugetului pentru anul viitor. Ce-i drept, larga majoritate din Parlament a actualei coaliții a reușit să îl voteze la timp, așa cum este și firesc, și nu a prelungit dezbaterile inutile până în luna februarie, precum în anii anteriori.

Totuși, nici de această dată nu s-a reușit atingerea mult-trâmbițatului șase la sută din PIB pentru Educație, procentul alocat coborând, din nou, la nici jumătate. În plus, deocamdată, și bugetul Ministerului Sănătății este mai redus decât în 2021, cu valul 5 al pandemiei așteptându-ne, politicos, mai întâi, să ne sorcovim. Colac peste pupăză, opoziția, prin vocea USR, a sesizat discriminarea comunităților conduse de propriii aleși locali și a contestat bugetul la CCR, motiv indiscutabil de întârziere a punerii sale în aplicare.

Alte cifre ale viitoarelor alocări sunt, însă, menite a ne oferi speranțe. Sporirea consistentă a banilor destinați Ministerului Investițiilor, de peste trei ori, este un semnal clar dat românilor că urmează o perioadă în care accentul se pune pe nevoia de cofinanțare a proiectelor cu fonduri europene, mai ales a celor convenite prin PNRR. Și la Ministerul Transporturilor, bugetul este în creștere, lucru absolut normal pentru un stat care nu are nici în prezent o autostradă care să îl străbată de la un capăt la altul. Mai mult decât atât, în plan local ni se promit viramente consistente pentru infrastructura de transport județeană, fiind ”reîncălzit” inclusiv proiectul de aeroport, ce-i drept, prin includerea sa în Master Planul de Transport Național.

De altfel, liderul social-democrat ne explică amănunțit cum ne va ”lovi” bunăstarea în 2022: ”517 miliarde lei sunt cheltuieli pentru români şi companiile ce produc aici, în România: pentru puterea de cumpărare, salarii, pensii, alocaţii, investiţii, locurile de muncă şi pentru a ne lupta cu pandemia”, fără a uita să dea o smetie opoziției care stă, nu muncește și scrie pe Facebook.

În fine, nici nu mai contează cum va fi îmbunătățită colectarea, atât timp cât au crescut veniturile Administrației Prezidențiale. Dacă tot am aflat că golful nu este așa costisitor, avem de-a face cu scumpirea certă a echipamentelor de schi. Ho-Ho-Ho!

Citit 1477 ori Ultima modificare Duminică, 26 Decembrie 2021 23:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.