Și facturile au valul doi

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Nu este zi în care să nu primim la redacție, pe diverse canale de comunicare, noi și noi exemple de facturi la gaze și energie care au scăpat de sub control. Unele cazuri sunt atât de aberante, încât este clar că undeva a fost o greșeală și că aceasta va fi remediată, mai devreme sau mai târziu. Probabil mai târziu, pentru că, la unii furnizori, este aproape imposibil să vorbești cu un „consilier” în carne și oase, căruia să-i expui problema cu care te confrunți și care să te „consilieze” ce și cum trebuie făcut în continuare. În marea majoritate a cazurilor, dai din robot în robot și, într-un final, te vezi trimis pe circuitul hârtiilor din care numai Dumnezeu știe când scapi.

E clar că liberalizarea piețelor de gaze și energie, în plină pandemie, nu a decurs deloc așa cum se așteptau guvernanții noștri. În loc să scadă, ce să vezi, prețurile au crescut!, lucru pe care ți-l putea „prognoza” orice precupeț fără studii economice.

Nici cu plafonarea și compensarea nu prea ne-a mers cum voiam. Un profesor gălățean a postat pe o rețea de socializare faptul că noul contract la gaze, care începe din această lună, prevede o scumpire de aproape șase ori în raport cu vechiul preț. Asta ar face ca, din aprilie, odată cu încetarea compensării de către stat, o factură la gaze de 350 de lei, suportabilă într-o lună de iarnă, să se ducă mult în sus, până la 1.800 de lei, pe care foarte puțini și-ar putea-o permite.

În opinia lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, facturile românilor la gaze pot fi scăzute concret, rapid, chiar din această iarnă. „Pornind de la observația că măsurile aplicate pentru energia electrică sunt satisfăcătoare în opinia opiniei publice”, acesta propune ca principiile care au stat la baza plafonării și compensării energiei electrice (prețul mediu din luna septembrie 2021) să fie preluate și pentru gaze. Astfel, prețul la care se poate plafona gazul natural ar fi de 200 lei/MWh, cu TVA inclus, iar plafonul lunar până la care să se acorde compensarea ar fi stabilit (păstrând factorul de 2,4 de la factura de energie electrică) la un nivel de 400 mc/lună. Textul legii s-ar păstra așa cum este și s-ar schimba doar cele două valori, printr-o ordonanță de urgență, evitându-se astfel pierderea timpului cu reluarea întregului proces legislativ, iar efectele ar putea fi simțite de populație chiar din această iarnă.

Am câștiga astfel timp să ne ocupăm de valul doi al facturilor la gaze și energie, cu noile prețuri necompensate, care va „lovi” din 1 februarie în consumatorii non-casnici și din 1 aprilie în cei casnici. Să vezi atunci urgie!

Citit 1597 ori Ultima modificare Luni, 17 Ianuarie 2022 22:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.