Mai bine... "cu aprobarea copiilor"!

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului tocmai a amendat gras mulţi furnizori de curent electric care ne-au umflat facturile. Cu cât sunt mai măreţe amenzile, cei amendaţi nu le vor recupera oare, discret, în... viitoarele facturi?

Avem reglementări, avertizări... mofturi - ce facem cu ele? Uite: clipuri tv ne avertizează, înainte de mai toate filmele artistice (aplicând astfel moderna şi precauta cutumă europeană) că filmul e interzis spectatorilor sub 12 ani. Ca să nu se trezească cu vreo sancţiune (mai ales dacă este vreo televiziune care s-a pus de-a curmezişul Cuiva din Conducere), postul suflă şi în kefir şi scrie că AR PUTEA urma scene de violenţă, nuditate nesexuală sau cu limbaj obscen - chiar şi înainte de filmele de desene animate cu zânuţe.

OK, mesajele  avertizează: cutare film poate fi văzut "numai cu aprobarea părinţilor". Corect! Dar, mă întreb, dincolo de părinţii de bun-simţ, educaţi cândva mai decent, ce te faci cu marea masă de părinţi semianalfabeţi, lipsiţi de maniere, chiar violenţi? Păi, unul care-şi bate de plăcere copiii, cu făcăleţul, nu cumva o să le recomande copiilor tocmai filme cu... tortură, nu cu torturi, cu înjosiri, nu cu bunătate, cu pumni şi picioare, nu cu strângeri de mână? Vreun puşcăriaş dement, care-a fost dat afară din arest numai ca să le facă loc altora, nu le va "recomanda" cumva progeniturilor sale făcute din greşeală tocmai vreun film cu mardeiaşi sau tâlhari? Vreun dement cu bieţi copii care aşteaptă "aprobarea părinţilor" se va uita la filme cu capete tăiate şi răpiri de copii, nu? Un părinte întors de la cârciumă doar ca să se relaxeze şi acasă zbierând la nevastă şi la copii va aprecia şi jurnalele de ştiri cu secvenţe anunţate, atractiv, că ne "vor afecta emoţional". Laşi totul pe seama educaţiei şi cuminţeniei părinţilor, în loc să muţi monstruozităţile târziu în noapte?! Mai bine ne-ar avertiza când urmează un spectacol prost!

Prea multe legi sunt copiate de-a surda, de veacuri întregi, din Europa (napoleoniene, ruseşti, sovietice, acum din UE), însă, scria şi Eminescu, nu se pot aplica idem! Ne lăudăm de pildă cu spiritul ecologic, dar ni se taie, de firme criminale... europene, imense păduri, iar gunoaiele străine ne invadează! Restricţionări aşteptate, reorganizări, pedepse, au norme de aplicare subţiri sau greşite. Mă doare că legislaţia vizând patrimoniul nu ajută, ci distruge monumente! "Aşa e Legea, proastă" - ţi se replică. Dar... atunci când o lege, emisă tot de ei, jenează naibii interesele aleşilor (şi plătiţilor) noştri, atunci da, se poate schimba!

Citit 1452 ori Ultima modificare Marți, 18 Ianuarie 2022 23:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.